5 stvari na katere bodite pozorni, ko kupujete bazen

743
bazeni

Poletje je že v polnem zamahu, vi pa ne veste, kako bi se na hitro ohladili? Poleg osvežilne pijače je najboljša ideja zagotovo skok v hladno vodo, kjer se lahko prijetno osvežite in se ob tem še zabavate. Še boljše pa je, če lahko to storite kar na domačem vrtu v lastnem montažnem bazenu. Bazeni so v zadnjih letih vse bolj popularni, saj imate tako na dosegu roke ohladitev, zabavo in možnost za druženje, vse to po dostopni ceni. Ponudba montažnih bazenov na trgu je zelo raznolika – vse mogoče velikosti in oblike bazenov dobite v podjetju Bestway, za čim lažjo odločitev o tem, kakšen bazen izbrati, pa bodite pozorni na naslednje stvari:

  1. Vrsta montažnega bazena

Pri izbiri prostostoječega montažnega bazena imate na voljo dve možnosti – to so bazeni z napihljivim robom ali bazeni s kovinsko konstrukcijo. Tisti z napihljivim robom so povsem preprosti tako za postavitev kot tudi za vzdrževanje, zato so pogosta izbira na številnih domačih vrtovih, še posebej priljubljeni pa so pri družinah z otroki. Za njihovo postavitev ne potrebujete posebnega orodja ali tehničnega znanja, nudijo pa obilico zabave v poletnih dneh. Ko bazena ne potrebujete, ga preprosto pokrijete s pokrivalom ali pospravite, saj ne zavzame veliko prostora. So cenovno zelo ugodni, lahko pa delujejo s filtrirno črpalko ali brez nje. Če želite bazen z več prostora za plavanje, igranje ali namakanje, pa se odločite za bazen s kovinsko konstrukcijo – to je nadzemni montažni bazen, sestavljen iz bazenskega platna in kovinskega okvirja, zaradi česar je samostoječ in izjemno čvrst, ponaša pa se tudi z daljšo življenjsko dobo.

bazeni baloni

  1. Oblika in dimenzija

Za izbiro ustrezne dimenzije in oblike bazena pred nakupom izmerite, koliko prostora imate na voljo za njegovo postavitev, da bo čofotanje v njem čim prijetnejše. Najpogostejši so okrogli, na voljo v različnih dimenzijah s premerom od dveh pa vse do petih metrov. S pravokotnimi lahko na eni strani optimalno izkoristite tudi manjši prostor, na drugi strani pa so ravno največji nadzemni montažni bazeni pravokotne oblike, saj jim kovinska konstrukcija zagotavlja trdnost in stabilnost. Na voljo vam je tudi ovalna oblika bazena, ki je sicer nekoliko redkejši, a omogoča optimalno izrabo prostora in ima poleg tega še prijetno zaobljene robove.

  1. Površina, na kateri bo postavljen bazen

Od površine, na kateri bo postavljen bazen, je v veliki meri odvisna tudi njegova življenjska doba. Pomembno je, da so montažni bazeni postavljeni na popolnoma ravno površino, zato je najboljša izbira betonska ali kamnita podlaga. Trava je za postavitev bazena manj primerna, saj se lahko razraste in privablja številne žuželke. Okoli bazena je smiselno na tla položiti tudi deske ali drugo primerno talno oblogo, s čimer bo lažje vstopanje in izstopanje iz bazena, izognili pa se boste vnosu blata in umazanije v bazen.

bazeni dekle

  1. Postavitev bazena

Pred postavitvijo bazena je ključna primerno pripravljena podlaga, zahtevnost postavitve pa je odvisna od časa, potrebnega za postavitev in koliko oseb mora pri tem sodelovati. Bazeni z napihljivim robom za postavitev navadno zahtevajo dobre pol ure, pri čemer sta potrebni dve osebi. Nekoliko zahtevnejši so montažni bazeni s kovinsko konstrukcijo, saj so sestavljeni iz več komponent – bazenskega oboda, notranje folije in filtrirnega sistema. Čas postavitve je odvisen od velikosti tega bazena, navadno pa se postavijo v enem dopoldnevu, pri čemer sodelujejo vsaj trije ljudje.

  1. Vzdrževanje bazena in bazenske vode

Bazeni zahtevajo tudi redno filtriranje in čiščenje gladine ter čiščenje sten in sesanje tal, s čimer se ohranja čista voda v bazenu. To je treba vzdrževati tudi s pomočjo ustrezne ravni kemikalij v vodi. Večji bazeni zahtevajo redno filtriranje vode, pri manjših z napihljivim robom pa zadostuje že ročno čiščenje s posebnimi pripomočki. Bazen torej izberite tudi glede na to, koliko časa imate na voljo za njegovo vzdrževanje, saj bo le kristalno čista voda privabila kopalce, da bodo v njem z veseljem preživljali vroče poletne urice.