Ali k ortodontu hodijo tudi odrasli?

1182
e zobozdravnik zzzs

Morda boste presenečeni nad podatkom Ameriškega združenja ortodontov (AAO), ki je pred nekaj leti v raziskavi ugotovilo, da so ortodonti v Združenih državah Amerike in Kanadi, kar 1,5 milijona odraslim namestili zobni aparat. Povedano drugače to pomeni, da je že vsak četrti pacient pri ortodontu odrasla oseba.

Natančni podatki za Slovenijo niso znani, vendar pričevanja številnih ortodontov potrjujejo visoke številke odraslih, ki se v zadnjih letih odločijo za ortodontsko zdravljenje. Prepričani smo, da tudi vi gotovo poznate odraslega, ki nosi, ali je nosil zobni aparat.

Estetsko oziroma kozmetično zobozdravstvo, kamor uvrščamo tudi ortodontijo, je v zadnjih letih v velikem razmahu. Lep nasmeh prinese pomembne življenjske spremembe, kot so sproščenost, samozavest in dvig samopodobe.

Estetski zobozdravstveni posegi vključujejo različne metode, ki omogočajo spremembo nasmeha. Najpogosteje se za dosego lepega nasmeha uporabi:

Zobne luske – primerne so za poravnavo presledkov med zobmi, za poravnavo zob ali za posvetlitev zob.

Beljenje zob – hitro poskrbi za svež in svetel videz zob.

Ortodontija – odpravi težave z nepravilno poravnanimi zobmi in omogoči lep izgled zob, lažje čiščenje zob in boljši ugriz.

Katerega ortodonta izbrati?

Odraslim se je težko odločiti za ortodontsko zdravljenje. Sprva jih skrbi izgled zob po namestitvi zobnega aparata, saj so številni v vsakodnevnem stiku s strankami. Ko ugotovijo, da gre pri zobnem aparatu za estetski dodatek, nastopi naslednja težava. Ker so cene ortodontov relativno visoke, podatkov o ortodontih na spletu pa bolj malo, se težko odločijo za izbiro pravega ortodonta.

Da bo izbira ortodonta lažja, vam pomagajo na največjem slovenskem zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik. Vsak nasvet in priporočilo sta lahko v veliko pomoč pri odločanju. Sploh če sta za vas popolnoma brezplačna. Izbira ortodonta z dobrim priporočilom je zagotovo prava poteza.

e zobozdravnik zzzs usta

Za ustrezno odločitev predstavljamo še nekaj kratkih nasvetov.

Pri ceni je poleg kakovosti ortodonta pomembna tudi oddaljenost ortodontske ambulante in vrsta zobnega aparata, ki ga boste nosili. Če vam ortodont ponudi še obročno odplačevanje, potem so mesečni stroški povsem sprejemljivi.

Zobni aparati so snemni in fiksni. Pri snemnih so posebej popularni zobni aparati iz posebne folije, ki se jih je v javnosti prijelo ime INVISALIGN. Med fiksnimi se uporablja klasične kovinske ali samo-zaklepne zobne aparate. Če želite, da so ti manj opazni, se lahko uporabijo posebne keramične ali plastične zvezdice.

Kako poteka ortodontsko zdravljenje?

Ortodontsko zdravljenje zahteva individualno obravnavo, ker je vsak primer zobne nepravilnosti nekoliko drugačen.

Na prvem pregledu bo ortodont ocenil stanje zobovja in čeljusti ter opravil nekaj meritev. Sledi pogovor s pacientom o možnosti zdravljenja in predvidenem trajanju terapije.

Pri ortodontiji mora ortodont poleg odprave napake in doseganja lepega nasmeha ter pravilnega griza upoštevati tudi zadovoljstvo pacienta. Zato je pogovor med ortodontom in pacientom pred začetkom zdravljenja zelo pomemben. Svetujemo vam, da takrat ortodontu zaupate svoje misli, kaj vas moti na zobeh, kaj želite doseči, kaj vas skrbi in kaj pričakujete med in po ortodontskem zdravljenju.

Prepričani smo, da bo dober ortodont prisluhnil vašim besedam in vam pojasnil, kaj je za vas najbolje in tako pregnal skrbi.

Že na prvem pregledu ortodont lahko odvzame odtis zob. To je nekoliko neprijeten postopek, saj v usta dobite posebno »žlico«, na katero ortodont nanese maso, v katero ugriznete. Neugodno je lahko, če vas pri tem sili na bruhanje. Pri tem pomaga, če umirite dihanje in se sprostite.

Po opravljenem rentgenskem slikanju zob in čeljusti ortodont pripravi načrt za zdravljenje. Nato sledi nameščanje zobnega aparata. Zobni aparat tekom zdravljenja s konstantno silo uravnava zobe.

Vas skrbi, kakšne so bolečine? Dan ali dva po pregledu je prisoten nekoliko nelagoden občutek in nekaj bolečine. Po nekaj dneh oboje izgine. V tem času je treba nekoliko paziti pri prehrani, predvsem pa je skozi ves čas ortodontskega zdravljenja treba skrbeti za dobro ustno higieno.

Ortodontsko zdravljenje zahteva redne obiske pri ortodontu, ki ga v času zdravljenje obiščete lahko tudi več kot dvajsetkrat.

Po koncu zdravljenja, ko so zobje lepo poravnavi ortodont odstrani zobni aparat. Ker zobje v tem trenutku še niso popolnoma stabilni in bi se lahko premaknili v nepravilen položaj, se uporabi »retener«. To je posebni fiksni ali snemljivi aparat, s katerimi se ohrani doseženo stanje zobovja.

V katerih primerih je ortodont brezplačen?

Zakon o zdravstvenem varstvu določa, da imajo mlajši od 18 let pravico do ortodontskega zdravljenja v primeru srednjih, težkih ali zelo težkih zobnih ali čeljustnih nepravilnosti.

Podrobneje o pravicah za ortodontsko zdravljenje pri otrocih si lahko preberete na strani ZZZS.

Če ugodnosti, ki jih nudi zdravstveno zavarovanje pravočasno ne izkoristite, potem boste morali namestitev zobnega aparata plačati sami.

Žal pa so čakalne dobe pri ortodontu za otroke zelo dolge, zato je pomembno, da z zdravljenjem pri otroku začnete pravočasno. Podrobnejše informacije vam bo podal otrokov zobozdravnik.