Cvetje sodi na krožnik

1542
cvetje kulinarika

V različnih kulturah sveta se cvetlični vrt pojavlja kot osrednji prostor bivanja. Tak prostor pogosto najdemo tudi v novodobnih filmih, na primer v Igri prestolov ali v Hobitih. Hobiti resnično živijo z naravo, po zemlji hodijo bosi, njihovo domovanje je obdano s cvetjem. In stavim, da to cvetje uporabljajo tudi za pripravo jedi!

Na njihovem vrtu vidimo sončnico, žajbelj, žametnico, marjetice, klinčke in še vrsto drugih zelišč. Žametnica ali tagetes je vrsta, ki je pogosta tudi na naših vrtovih. V vrt se pogosto seje, ker odganja voluharja, uši in koloradskega hrošča.

Nekatere vrste tagetesa so primerne tudi za uporabo v kulinariki. Uporabljamo cvetove brez osrednjega dela, ki utegne jedi dati slab vonj. S cvetnimi listki ne le okrasimo jedi, ampak jih dodajamo pol pripravljenim jedem, ki jih bomo tako naredili bolj aromatične. Okus tagetesa je nekoliko grenak, tako da je bolj primeren kot dodatek mastnim jedem in svinjini. Dobro se dopolnjuje z ostalimi začimbnicami, ki smo jih bolj vajeni, na primer z muškatnim oreščkom in majaronom.

cvetje kulinarika hiša

Tudi okrasno cvetje je užitno – a pozor!

Med okrasnim cvetjem najdemo veliko vrst, ki so užitne. A to še ne pomeni, da lahko cvetje iz okrasne grede damo na krožnik. Pri okrasnih rastlinah je zelo pomembno, kako so vzgojene. Okrasno cvetje večinoma ne raste v ekoloških pogojih, ampak se pri njihovi vzgoji uporablja veliko različnih pesticidov. Z njimi zatirajo uši, mravlje, pršice in druge škodljivce, ki bi cvetju utegnile znižati estetsko vrednost.

Rastline za kulinariko pa morajo biti gojene na ekološki način oziroma vsaj brez uporabe človeku škodljivih pesticidov. Preprečevanje škodljivcev pri teh rastlinah je bolj zahtevno in zahteva več ročnega dela. Cvetje mora še vedno zadostiti visokim estetskim kriterijem.

cvetje kulinarika rože

Katere cvetlice ne sodijo na torte

Pri nabiranju cvetja in divjih rastlin za hrano se vedno držimo načela – bolje varno, kot nikoli več. Tudi med okrasnimi rastlinami je nekaj tako strupenih, da je njihovo uživanje tudi v majhnih količinah lahko nevarno. Take so na primer vse vrste digitalisov in preobjed. Če niste prepričani o užitnosti cvetja, priporočamo, da se udeležite delavnic o užitnem cvetju.

Na internetu je užitnost jedilnih rastlin in zelišč pogosto vir zavajajočih informacij. Tako na primer na spodnji sliki vidimo jed dekorirano z rumenimi cvetovi. To so cvetovi zlatice, ki so strupeni in nikakor niso uporabni za prehrano ljudi. Tudi živina se pri paši na travniku izogiba zlaticam. Uživa jih lahko le v posušenem senu, ko se strupene snovi razpadejo.

Če izberete pravo jedilno cvetje, z njim lahko polepšate marsikatero jed in tako sebi in drugim polepšate dan.

cvetje kulinarika zlatica