Dodatno zdravstveno zavarovanje za bolj miren spanec

263
Dodatno zdravstveno zavarovanje

Na trgu je na voljo več različnih vrst dodatnih zdravstvenih zavarovanj. Urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje pomaga pri plačilu zdravstvenih storitev. Nekatera med njimi krijejo stroške za točno določena zdravljenja, druga pa zagotavljajo kritje za vrsto različnih zdravstvenih storitev. Pomembno je, da pred nakupom posamezne police razumete njene pogoje, da boste vedeli, kaj je krito in kaj ne. Razlika med dopolnilnim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem je v tem, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje namenjeno temu, da vam ni potrebno doplačati tistih zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti. Dodatno zdravstveno zavarovanje pa je namenjeno kritju stroškov nadstandardnih zdravstvenih storitev, ki bi jih drugače morali plačati samoplačniško.

Dodatno zdravstveno zavarovanje

Vrste dodatnih zdravstvenih zavarovanj

Nekatere najpogostejše vrste dodatnih zdravstvenih zavarovanj so: zasebno zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške zasebnega zdravstvenega varstva. Zasebno dodatno zdravstveno zavarovanje je lahko drago, vendar vam omogoča dostop do širše ponudbe zdravstvenih storitev. Dodatno zobozdravstveno zavarovanje krije stroške zobozdravstvenega zdravljenja. Uporablja se lahko za plačilo rednih pregledov in čiščenja zob ali za kritje stroškov dražjih zdravljenj kot je zobni aparat. Okulistično zavarovanje krije stroške okulističnega zdravljenja kot so pregledi oči in očala. Dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino krije stroške zdravljenja v tujini. Pomembno je, da sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino, ki vam velja za državo, ki jo boste obiskali. Dodatno zdravstveno zavarovanje za kritične bolezni izplača pavšalni znesek, če vam diagnosticirajo kritično bolezen kot je rak ali srčna bolezen. Denar lahko uporabite za plačilo zdravljenja, nadomestilo za izpad dohodka ali pomoč pri drugih stroških. Pomembno je, da pred nakupom primerjate različne vrste dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Prepričajte se, da razumete pogoje posamezne police, da boste vedeli, kaj je krito in kaj ne. Izberite polico, ki ustreza vašim potrebam in proračunu.

Prednosti dodatnega zdravstvenega zavarovanja

Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko zavarovancem zagotavlja vrsto ugodnosti. Te lahko vključujejo finančno zaščito v primeru nepričakovane bolezni ali poškodbe ter dostop do širšega nabora zdravstvenih storitev. Nekatere police dodatnega zdravstvenega zavarovanja ponujajo tudi dodatne ugodnosti kot je kritje zobozdravstvenega zdravljenja ali alternativnih terapij. To lahko pomaga zmanjšati celotne stroške zdravstvenega varstva in zagotavljati mirno vest, da ste zavarovani za različne morebitne zdravstvene potrebe.

Dodatno zdravstveno zavarovanje na področju zobozdravstva lahko pomaga pri kritju stroškov zobozdravstvenih posegov, ki jih ne krije vaš redni načrt zobozdravstvenega zavarovanja. To lahko vključuje postopke kot so ortodontija, zobni vsadki in estetsko zobozdravstvo. Dodatno zobozdravstveno zavarovanje lahko krije tudi preventivno oskrbo kot so redna čiščenja in rentgensko slikanje. Te storitve vam lahko pomagajo, da se izognete dražjim zobozdravstvenim posegom v prihodnosti. S tovrstnim zavarovanjem ste lahko mirni, saj veste, da boste vi in vaša družina lahko dobili zobozdravstveno oskrbo, ko jo potrebujete.

Dodatno turistično zdravstveno zavarovanje je lahko dragoceno kritje za turiste, zlasti kadar potujejo v države z visokimi stroški zdravljenja. Nekatere prednosti te vrste zavarovanja vključujejo: če imate sklenjeno dodatno turistično zdravstveno zavarovanje, vam bodo povrnjeni vsi upravičeni stroški zdravljenja, ki jih boste imeli na potovanju. To lahko vključujejo bivanje v bolnišnici, obiske pri zdravniku, zdravila na recept in drugo. Če vas je treba zaradi nujnih zdravstvenih razlogov prepeljati iz destinacije, bo vaše turistično dodatno zdravstveno zavarovanje krilo stroške prevoza. To je lahko dragocena prednost, če potujete na oddaljeno ali nevarno lokacijo. Če veste, da imate celovito turistično zdravstveno zavarovanje, ste lahko na potovanju mirni, saj veste, da ste zavarovani, če gre kaj narobe.

Kako deluje sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji?

V Sloveniji velja obvezno zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da morajo biti vsi prebivalci zdravstveno zavarovani. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je glavni izvajalec zdravstvenega zavarovanja v državi. Osnovno zdravstveno zavarovanje krije širok nabor zdravstvenih storitev, vključno s hospitalizacijo, obiski pri splošnem zdravniku in recepti. Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji lahko sklenete na več načinov. Če ste zaposleni, vam delodajalec običajno odšteje prispevke za zdravstveno zavarovanje od vaše plače in jih v vašem imenu plačuje ZZZS. Če ste samozaposleni, morate prispevke za zdravstveno zavarovanje plačevati sami.