Električna gorska kolesa vas na sodoben način popeljejo zdravju naproti

395
električna gorska kolesa

Zaradi hude gneče so postale ceste nevarne za sproščeno rekreativno kolesarjenje, zato marsikatero kolo že vrsto let stoji pozabljeno v kolesarnici. Tudi vdihavanje izpušnih plinov ni ravno v skladu s pojmovanjem zdravega načina življenja.

Četudi veste, da bi se bilo lepo s kolesom zapeljati nekam daleč stran od prometnega vrveža, vam poleg vsega nagaja še lenoba, ki se je zavlekla v vse pore vašega telesa. Ne zmorete več naporov, s katerimi ste nekdaj z lahkoto opravili.

Električna gorska kolesa vam bodo pomagala ponovno povrniti kondicijo in zaživeti zdravo v objemu narave in stranpoti.

Prebudite zaspano telo s pomočjo sodobne tehnologije

Razlika med električnimi in navadnimi kolesi je v motorju, ki se najpogosteje nahaja v zadnjem pestu oziroma mehanizmu gonilke. Električna gorska kolesa imajo akumulator, nadzorno enoto in ročno za kontrolo hitrosti. Omogočajo tako pedaliranje kot vožnjo s pomočjo motorja. Pedale je potrebno poganjati, da z njimi aktivirate motor.

Moč motorja zavisi od akumulatorja in se giba med 300 in 550 Wh. S to zalogo energije lahko dosežete povprečno 150 km. Od modela akumulatorja je odvisen čas polnjenja, ki znaša od 2,5 ure do 5 ur.

Na nadzorni enoti, ki je pritrjena na krmilo kolesa, spremljamo informacije, ki so pomembne za vožnjo. Tako kot pri navadnih kolesih imajo tudi električna gorska kolesa od 8 do 12 prestav, s katerimi prilagajamo vožnjo zahtevnosti terena po katerem se vozimo.

Ne pričakujte, da vas po prvem kolesarjenju ne bodo bolele mišice. Električna gorska kolesa ne opravijo vsega dela namesto vas. Napor, ki ga vložite v svoje delo pa je neprimerno manjši kot pri navadnih kolesih, zato bo vaše veselje do kolesarjenja rastlo iz dneva v dan. S klanci boste lažje opravili in tudi daljše razdalje boste lahkotneje prekolesarili.

električno gorsko kolo1

Izbira električnega gorskega kolesa je preprosta

Električna gorska kolesa niso razvrščena na podvrste tako kot navadna kolesa. S tem se odločitev, kako izbrati primerno kolo, poenostavi. Največ pozornosti je potrebno nameniti moči motorja in vzmetenju ter učinkovitosti kolesa na terenu. Polno vzmetenje izberite samo, če imate namen večino časa voziti po off-road poteh.

Vrsta in teža okvirja na električna gorska kolesa nimata takšnega vpliva kot na navadna kolesa, saj pri vzponu pomaga motor. Za začetnike je tako najbolj priporočljivo, da izberejo kolo s primerno velikim okvirjem in geometrijo, ki jim je najbolj prilagojena.

Električna gorska kolesa so dosegljiva vsakemu žepu

Cena in kvaliteta električnih gorskih koles sta odvisni predvsem od naslednjih značilnosti:

– moč in navor motorja: največjo moč motorja, s katerim so opremljena, določa evropska zakonodaja in znaša 250 Wh. Navor se meri v Nm, od njega pa je odvisno s kakšno lahkoto boste zmogli prevoziti najhujše klance;

– zmogljivost akumulatorja: večina koles ima akumulatorje z močjo med 250Wh in 1000 Wh. Kolesa z zmogljivejšim akumulatorjem so dražja;

– vzmetenje: povprečno vzmetenje znaša od 100 do 200 mm, najbolj idealno pa je od 130 do 170 mm.

Konkurenca med ponudniki električnih gorskih koles je močna in od tega zavisi cena posameznega modela. Vsekakor pa so postala električna kolesa dosegljiva vsakemu kupcu. Pri izbiri se je potrebno osredotočiti na značilnosti kolesa, ki vam je všeč in se za končni nakup odločiti po temeljitem razmisleku in šele takrat, ko ste pregledali vse možne popuste, ki vam jih ponudniki nudijo.

Nekajmesečno ogledovanje in izbiranje se vam bo povrnilo z večletnim zadovoljstvom in prevoženimi kilometri na vašem novem električnem prijatelju.