Priprave na obisk fitnesa – kaj morate vedeti?

2309
fitnes

Če ste se v obilju možnosti za telesno aktivnost, gibanje, vadbo in bolj zdrav način življenja že odločili za eno ali več dejavnosti – in jih tudi že izvajate – odlično, toliko bolje za vas! Če pa še oklevate in niste povsem gotovi, kam in kako, v izbor pa ste uvrstili tudi fitnes vadbo, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi.

Kako prvič?

Vseeno je, kaj je glavni razlog, ki vas vleče v fitnes: želja po osnovni telesni aktivnosti ali kaj bolj specifičnega, na primer pridobitev mišične mase ali izguba odvečnih kilogramov? Boste dvigovali uteži, tekli na tekaški stezi ali poganjali sobno kolo? Nadvse priporočljivo je, da se vsaj za prvi obisk v izbranem studiu ali klubu naročite in se dogovorite za nadzorovano vadbo v spremstvu trenerja. Prvi obisk se namreč lahko sprevrže v precej stresno izkušnjo, če ne veste prav dobro, kje začeti, na kakšen način in kako dolgo vaditi. Še zlasti moški, ki so običajno manj komunikativni, bi lahko doživeli mrk, ki bi jih povsem po nepotrebnem za dolgo oddaljil od fitnesa. Trener vam bo svetoval, kaj in kako uporabiti za npr. krepitev srčno-žilnega sistema in dvig splošne telesne pripravljenosti ali kako in s katerimi vajami ter na katerih napravah začeti, če želite okrepiti mišice.

Če ste vseeno preveč sramežljive narave, da bi si omislili vodeno spremstvo, pa se ob prvem obisku fitnesa zagotovo lahko dogovorite za pomoč prijateljice ali prijatelja, ki je tam bolj domač(a). Če združimo oba predloga: če gresta oba/obe prvič, si lahko vendarle omislita vodeno vadbo, saj si tako lahko poleg časa delita tudi stroške, pa tudi morebitnega zardevanja ob izklesanih telesih in napetih bicepsih stalnih strank bo manj.

fitnes joga

Kakšno opremo izbrati?

Ne zaženite se v nebrzdano nabavo najsodobnejših kompresijskih nedrčkov, topov, tričetrtink, kratkih hlač in športnih copat, ki vam jih bodo zavidali. Za začetek je vseeno, ali boste obuli Nike copate zoom fitness, katerega od Mizunovih modelov ali morda kaj tretjega. Če ste začetnik, je priporočljivo tudi pri opremi najprej narediti kakšno spletno raziskavo, povprašati strokovnjaka v Tomas sportu in nakupe nato širiti od osnovne opreme navzgor. Saj sprva niti ne veste, kaj vam bo v fitnesu najbolj všeč. In ker po drugi strani obstaja tudi možnost, da vam ne bo všeč, potrpežljivo počakajte nekaj obiskov fitnesa ter se za nakup odločite kasneje in sproti.

Pijača in hrana

Pred obiskom fitnesa mislite tudi na pijačo in hrano. Še posebej tekočine imejte dovolj s seboj, saj lahko pričakujete, da se boste med vadbo intenzivno potili. A rajši kot energijske pijače, ki med hujšanjem že tako ali tako niso priporočljive, si raje omislite vodo. Med vadbo najbrž ne boste jedli, lahko pa pred njo. Poskrbite, da bo obrok lahek.

Na katere naprave, h kateri vadbi?

Tudi to je del istega sklopa predpriprav in priporočljivega strokovnega spremstva ob (vsaj) prvem obisku. Vsaka od naprav ima namreč točno določen namen in pretirana uporaba ene vrste naprav, sploh pa nepravilno izvajanje vadbe, nam lahko celo škodita. Spoznajte se s čim več napravami in njihovo pravilno uporabo, potem pa glede na svoje želje in v skladu s sposobnostmi ter cilji izbirajte tiste vaje, ki vam najbolj ustrezajo.

Enako velja tudi ob morebitni kombinirani izbiri – fitnesa in skupinske vadbe. Obiskovanje fitnesa namreč običajno postane precej družabna dejavnost. Če vas bo povleklo v katero od skupinskih vadb, se odločite za takšno, ki vam bo ob telesnih naporih ponudila kar največ sproščenih užitkov. In ko boste vstopili v fitnes dvorano, nikoli ne pozabite, da se morate za vadbo ob večjih obremenitvah vedno ustrezno ogreti. Pa veliko užitkov!