Gin – najboljši koktajl spremljevalec v vaši omari za pijače

368
Gin

Pomladni in bližajoči se poletni večeri so kot nalašč za druženje na terasi ob kozarcu osvežilnega napitka. In kaj bi lahko bilo boljše dopolnilo prijetnemu večeru kot kozarec dobrega gina? Ta priljubljeni destilat, ki je znan po svoji kompleksnosti okusov in vonjev, med ljubitelji vrhunskih pijač navdušuje po vsem svetu že stoletja. Gin je v svojih raznovrstnih variacijah in mešanicah zadnja leta pravi hit, saj ima širok spekter okusov in arom, ki jih je mogoče dopolniti s številnimi vrstami tonika ter sadja. Vse to pa ustvarja raznoliko paleto možnosti za vsak okus.

Tudi vi na zabavi ali ob večernem druženju na terasi najraje izberete to pijačo? Pa veste, da so ga včasih uporabljali tudi kot zdravilo in da njegovo ime izvira iz besede, ki pomeni »jagodni liker«? Ja, gin je več kot samo pijača. Berite dalje in stopite v fascinanten svet tega destilata.

Za kakšno pijačo gre?

Gre za brezbarvno alkoholno pijačo, ki se običajno proizvaja z destilacijo žitnega alkohola in mešanjem z različnimi botaničnimi sestavinami, kot so brinove jagode, koriander, limonina lupina, kardamom, cimet, pomarančna lupina in drugi. Je priljubljena pijača po vsem svetu in del mnogih klasičnih koktajlov. Prav tako je vedno bolj priljubljen kot osnova za nove, inovativne koktajle.

Najpomembnejša sestavina v ginu so brinove jagodke, ki mu dajejo značilno aromo in okus.

Danes se proizvaja po vsem svetu, zato obstaja veliko njegovih različnih sort in znamk. Pogosto se uporablja kot osnova za koktajle, vendar ga lahko uživamo tudi samostojno. Mnogi proizvajalci gina uporabljajo različne začimbe in rastline, da bi ustvarili edinstven okus svoje pijače, zato se okus in aroma gina lahko zelo razlikujeta od znamke do znamke.

Gin se lahko pije na različne načine, odvisno od preferenc posameznika.

Ste že slišali za »gin epidemic« anekdoto?

O tem kompleksnem destilatu obstaja kar nekaj zanimivih dejstev:

 • Je žgana pijača, ki izvira iz nizozemskega likerja imenovanega jenever, ki se je začel proizvajati v 16. stoletju.
 • Njegovo ime izvira iz nizozemske besede “jenever”, ki pomeni “jagodni liker”.
 • Po Angliji se je razširil v 17. stoletju.
 • Sprva je bil uporabljen kot zdravilo, saj so mu pripisovali zdravilne lastnosti, nato pa se je razvil v priljubljeno alkoholno pijačo.

O njem obstaja tudi ena najbolj znanih zgodovinskih anekdot – »gin epidemic«.

Zgodila se je v 18. stoletju v Angliji. V tistem času je bila cena gina zelo nizka, zato je bila pijača dostopna tudi revnim. To je vodilo do tega, da so se mnogi ljudje z njim prekomerno opijali, kar je povzročilo resne socialne probleme, kot so kriminal, revščina in nasilje. Vlada je zato sprejela številne zakone in omejitve, da bi preprečila škodljive posledice prekomernega pitja gina.

Kako nastane?

Gin je destilirana pijača, ki se pridobiva z destilacijo nevtralne alkoholne pijače z izvlečki zelišč in začimb (predvsem iz zrn ebenovca), ki ji dajejo prepoznaven okus.

Postopek proizvodnje gina

 • Priprava nevtralne alkoholne pijače

Najprej se za pripravo gina uporablja nevtralna alkoholna pijača, ki se lahko pridobi z destilacijo različnih sestavin, kot so zrnje, sladkor, krompir ali vino. Ta alkohol mora biti čist in brez vonja.

 • Zelišča in začimbe

Naslednji korak je priprava zeliščnih izvlečkov in začimb, ki se uporabijo za aromatiziranje alkohola. Najbolj osnovna sestavina gina so jagode eneb, ki ji dajejo značilen okus in aromo. Poleg tega pa se lahko dodajo tudi druge začimbe in zelišča, kot so koriander, angelika, korenina ingverja, pomarančna lupina, limonina lupina, cimet in mnogi drugi.

 • Mešanje alkohola in zeliščnih izvlečkov

Po pripravi alkohola in zeliščnih izvlečkov se ti dve sestavini združita in nekaj časa stojita, da se okus in aroma prenesejo v alkohol. Ta postopek se imenuje maceracija.

 • Destilacija

Naslednji korak je destilacija, pri kateri se zelišča in alkohol ločijo od drugih snovi, ki so prisotne v mešanici. Destilacija se izvede v posebnem destilatorju, ki ima preprosto zasnovo in v katerem se alkohol ter zelišča destilirajo pri nizki temperaturi, da se ohranijo arome.

 • Razredčenje in ustekleničenje

Po destilaciji se ta destilat razredči z vodo, da doseže želeno moč. Nato se ustekleniči in pripravljen je za uživanje.

Vrste gina

Vsaka destilarna lahko ima svoj edinstven recept za gin, zato se lahko sestavine in metode razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Glavna sestavina v vsakem primeru ostaja alkohol, ki se destilira z zelišči in drugimi aromatičnimi sestavinami.

Obstaja veliko različnih vrst ginov, ki se razlikujejo glede na sestavine, postopek destilacije in okuse.

Nekatere najpogostejše vrste so

 • London Dry

Najbolj razširjena in priljubljena vrsta tega destilata. Destilira se izključno iz alkohola iz žit, običajno ječmena, in se nato ponovno destilira z botaničnimi sestavinami, kot so brinove jagode, korenina angelike, koriander, korenina ingverja, lupinica citrusov in drugi. Značilna lastnost te vrste je, da ne vsebuje sladkorja ali dodatkov, kar se odraža v bolj suhem okusu.

 • Plymouth

Ta gin prihaja iz istoimenskega mesta Plymouth v Angliji in se proizvaja izključno tam. Poleg brina in angelike se uporabljajo tudi korenina sladkega korena, koriander in limonina lupina. Ima bolj zaokrožen okus kot London Dry vrsta.

 • Old Tom

Izvira iz 18. stoletja in je bil priljubljen med tistimi, ki so želeli prikriti slabo kakovost alkohola. Za pripravo se uporablja več sladkorja, zato ima slajši okus kot London Dry vrsta.

 • New Western Dry

Ta vrsta se razlikuje od tradicionalnih ginov z uporabo različnih sestavin, kot so sveže sadje, zelišča in začimbe. Okus je bolj kompleksen in pogosto bolj saden kot pri drugih vrstah ginov.

 • Sloe

Slajša in manj alkoholna različica ginov, ki se pripravi s pomočjo slivovca. Pri proizvodnji se uporabljajo tudi sladkor in druga zelišča. Okus je sladek in saden.

 • Navy Strength

Ta vrsta gina ima večjo vsebnost alkohola kot druge vrste, običajno 57% ali več. Namenjen je bil britanskim mornarjem in je bil pripravljen tako, da bi bil primeren za uporabo na morju.

 • Genever

Ta vrsta izvira iz Nizozemske in Belgije. Za pripravo se uporabljata ječmenova in ržena sladkornica, ki se destilira z zelišči, kot so brin in angelika. Okus je bolj zemeljski in sladek kot pri drugih vrstah ginov.

Sedaj, ko smo spoznali vse vrste, je vprašanje le še, kako izbrano vrsto te pijače zmešati v napitek, ki vas bo razvajal v svojem polnem okusu.

Nekaj idej za vaš najljubši koktajl z ginom

 • Gin tonik

To je zelo priljubljen, klasični koktajl z ginom. Potrebujete gin, tonik vodo in rezino limete ali limone. V kozarec natočite obe sestavini v razmerju 1:2 ter dodajte led. Postrezite z rezino limete ali limone.

 • Negroni

Močan in zapleten koktajl, ki vključuje gin, rdeči vermut in Campari. V mešalniku zmešajte enako količino vsake sestavine in postrezite v kozarcu z ledom ter okrasite z rezino pomaranče.

 • Gimlet

Ta koktajl je zelo preprost, saj zanj potrebujete samo gin, limetin sok in sladkor ali preprost sirup. Postrezite z ledom.

 • Martini

Martini je mešanica gina in suhega vermuta. V mešalniku zmešajte obe sestavini ter postrezite v kozarcu, okrašenem z olivo ali limonino lupinico.

 • Bees Knees

To je sladek koktajl, ki vključuje gin, limonin sok in med. V mešalniku zmešajte te sestavine ter dobro pretresite. Postrezite v kozarcu z ledom.

Ta destilat je brez dvoma ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, saj ima bogato zgodovino in raznolik okus, ki ga je mogoče prilagoditi glede na želje pivca. Čeprav se ga pogosto povezuje s tradicijo in starimi časi, se njegova priljubljenost še vedno širi po vsem svetu in navdušuje nove generacije pivcev. Vsekakor je ta pijača ena izmed najbolj vsestranskih in zanimivih alkoholnih napitkov, ki se jo splača poskusiti in spoznati. Torej, če ste ljubitelj dobre pijače, ne pozabite na ta destilat in njegovo neverjetno kompleksnost ter raznolike okuse.