So IR paneli dovolj za ogrevanje v zimski sezoni?

1959
ir paneli

Pred vsako zimo se velikokrat vprašamo, kakšna bo zima in koliko bomo tokrat morali odšteti za ogrevanje, ob tem pa iščemo energetske rešitve, s katerimi bi še dodatno prihranili. V zadnjem času je tako vedno bolj priljubljeno ogrevanje z IR paneli, ki pa je uporabnikom še vedno precej slabo poznano.

Ko se je ogrevanje z IR paneli prvič pojavilo na trgu, je ta oblika ogrevanja služila za dogrevanje prostorov, torej kot nekakšen pomočnik našemu centralnemu ogrevanju. Izjemno prav nam je prišlo v prehodnih obdobjih z mrzlega na toplo vreme in obratno. V številnih kopalnicah pa so se že desetletja nazaj uporabljale infra peči, ki so bile nepogrešljiv del kopalniškega pohištva.

Za številne skeptike je glavno vprašanje, ali so energetske rešitve kot je ogrevanje z IR paneli, danes dovolj učinkovite, da se lahko z njimi ogrevamo preko celega leta. Da si bomo lahko odgovorili na to vprašanje, pa je potrebno najprej spoznati njihovo delovanje in prednosti.

Električna prevodna snov je ključ do učinkovitega delovanja

IR paneli so danes izdelani iz steklenih vlaken s slojem z električno prevodno snovjo, ki je razporejena po celotni površini plošče. Nato so izolirani s poliester – polietilen folijo, po vrhu pa je grelna površina, ki je prevlečena s slojem keramike. Notranjost plošč je lahko prekrita s koloidno raztopino srebrovih delcev, ki delujejo antibakterijsko, zato postane zrak bolj svež in čist.

Kot vidimo, IR paneli nimajo vgrajenega spiralnega grelnega elementa in zato grelni del ne žari, kot je to pri klasičnih električnih grelcih. Kar je najbolj pomembno pri ogrevanju z IR paneli je to, da se ob njihovem priklopu na električno energijo v panelu segreje električna prevodna snov, zato se toplota razprši po vsej površini panela. To je že prvi pokazatelj, da ogrevanja z IR paneli ne smemo enačiti s klasičnim električnim ogrevanjem.

IR paneli oddajajo infrardečo toploto brez vmesnih izgub

Pri nas trenutno najbolj razširjene oblike ogrevanja so ogrevanje z biomaso, kurilnim oljem ali plinom. Verjetno pa se mnogi od vas ne zavedate dejstva, da se velike količine energije pri teh energetskih rešitvah izgubijo že v peči, nekaj jo pobegne v cevovodih ali pa skozi dimnik, na koncu pa nam toplota uide še skozi vrata. Zato je prav, da razmislimo ali se nam takšne oblike ogrevanja še vedno splačajo, ali pa je čas, da začnemo razmišljati o energetskih rešitvah, kot je na primer ogrevanje z IR paneli.

Pri ogrevanju z IR paneli je potrebno vedeti, da posebni inovativni materiali, iz katerih so izdelani IR paneli, pretvorijo električno energijo v toploto brez vmesnih faz. Drugo pomembno dejstvo pa je, da keramika na grelni površini oddaja v prostor tako imenovano IR toploto v valovni dolžini kot je valovanje. Ta oblika toplote ne ogreva zgolj prostorov, ampak je za človeka izjemno blagodejna in ima številne pozitivne učinke na kakovost klime v prostoru.

IR paneli ogrevajo predmete in ne zraka v prostoru

Verjetno vam je znano, da je pri klasičnih oblikah ogrevanja temperatura v prostoru neenakomerno porazdeljena, višja je pod stropom kot pri tleh. Pri ogrevanju z IR paneli pa je situacija popolnoma drugačna. Energijo infrardečih valov iz IR panelov absorbirajo predmeti v prostoru in jih v obliki toplote oddajajo v prostor. Torej paneli ne ogrevajo zraka, ampak mize, omare, kavč, stole in vse kar je v prostoru.

Nekateri skeptiki so še vedno mnenja, da je to premalo za ogrevanje prostorov, ko zunanje temperature padejo pod ničlo. Vendar pa imajo številni uporabniki nasprotno mnenje in so bili pozitivno presenečeni nad občutki, ko so infrardeči valovi zajeli vse predmete v prostoru. Opazili pa so tudi energetske prihranke, saj paneli ogrejejo prostore na 20°C, občutimo pa jih kot 23-24°C.

IR paneli so primerni za ogrevanje tudi pozimi

Potrebno se je zavedati, da tudi tehnologija na področju energetskih rešitev neprestano napreduje in se izpopolnjuje in nič drugače ni, kadar govorimo o ogrevanju z IR paneli. Nikakor jih ne smemo enačiti z električnimi radiatorji ali pa celo infra pečmi, ki so bile v naših stanovanjih že leta nazaj. Zavedati se je potrebno, da so današnji IR paneli veliko bolj učinkoviti in zmogljivi, zato nam lahko ogrevajo prostor tudi, ko temperature padejo močno pod ničlo.

Se je pa ob tem potrebno zavedati, da je potrebno že v fazi načrtovanja pomisliti na nekatere pomembne dejavnike, ki so lahko ključni za večjo učinkovitost tega načina ogrevanja:

  • V prvi vrsti je potrebno pomisliti na izbiro primernih IR panelov. Za ogrevanje do 20 m2 prostora je potrebno vsaj 1000 W. Če bomo v prostor namestili IR panele s premajhno močjo, bo učinkovitost ogrevanja premajhna, poraba električne energije pa občutno večja.
  • Poleg ustrezne moči IR panelov, ne pozabite tudi na njihovo kakovost. Izbirajte IR panele preverjenih blagovnih znamk, ki so bili že večkrat preizkušeni v praksi in za katere ste se pred tem prepričali, da dobro delujejo in dajejo najboljše rezultate.
  • Priporočljivo je, da se IR paneli namestijo na strop, zaradi česar bo toplota enakomerno zajela celoten prostor. V tem primeru je izkoristek IR panelov kar za 30 % večji kot pa v primeru, da jih montiramo na stene.
  • Pri ogrevanju z IR paneli se izredno hitro občuti toplota, ki jo IR paneli oddajajo, kljub temu pa bomo najboljši učinek dosegli, če panele vklopimo že pred prihajajočimi mrzlimi dnevi, saj bomo s tem ohranjali temperaturo predmetov v prostoru. V primeru slabše izoliranih stanovanj je tako celo bolje, da se vzdržuje konstantna temperatura tudi ko nikogar ni doma ali pa ponoči.