Najemi kredit, ga odplačaj in pri tem mastno zasluži – realnost ali nateg?

2286
kredit

Mrežni marketing in piramidni sistem. Večno vprašanje ali je to enako ali ne? Prvi je legalna različica nelegalnega piramidnega sistema. V Sloveniji smo bili priča vrhunskemu in obsežnemu »nategu« ljudi, ki so mislili, da lahko sedijo doma in služijo bajne vsote denarja. Z mrežnim marketingom navadno nagovarjajo ranljive potrošnike, kjer sprva z navidezno nizkim vložkom in hvaljenjem izdelkov pridejo do visokega zaslužka. Navadno je sodelovanje pogubno za vse udeležence, ki niso ravno pri vrhu. Gre za nekakšno spodbujanje gradnje neskončne verige distributerjev na marketinškem trgu in je večinoma obsojena na finančno izgubo (blizu 99 %). Redki so tisti, ki jim dejansko uspe in ki z rekrutacijo novih članov obogatijo le najboljši pri vrhu. Tako lahko delujejo daljše časovno obdobje. V svetovnem merilu naj bi milijoni distributerjev za mrežni marketing letno zapravili na desetine milijard dolarjev. Distributerji, ki so že vpeljani v posel nas poizkušajo prepričati s posnetki dragih avtomobilov, luksuznih destinacij in s kopanjem v nekaj tisoč evrov dragem šampanjcu.

Zanimalo nas je kako stvari potekajo in začeli z raziskovanjem. Najprej se pozanimamo o podrobnejših informacijah o začetku naše sanjske poslovne kariere. Oseba nam najprej prijazno odgovarja, saj je prijela za vabo in nas želi povleči v mrežo. Ko privolimo, prejmemo približno 8 elektronskih pisem, ki si sledijo v zaporedju ene minute. Ravno toliko časa potrebuje oseba, da nam posreduje sporočila, ki so jih predhodno posredovali njemu in ga na ta način pridobili na njihovo stran. Situacija je zdaj obratna in je ta oseba tista, ki vabi naprej. Vsi delujejo pod imenom investicijskega sklada s sedež v Švici, ki upravlja z vloženimi sredstvi in vsak petek članom nakazuje 4-6 % tedenskega zaslužka glede na vložek posameznika in njegovega klienta. A tukaj se zgodba ne konča, ampak šele začne.

Po prejetih elektronskih pismih smo za akcijo in posel stoletja. Vprašamo ali nam lahko povedo bolj razumljivo in s svojimi besedami, saj je branje teh pisem kot branje navodil za uporabo-prebereš veliko in izveš bolj malo. Prijazna oseba na drugi strani nam razloži, da »ve, kako so stvari do sedaj potekale in da nič ne kaže, da se bo kaj spremenilo ter, da je to posel, ki je odvisen od mednarodnih razmer na trgu.« Naredimo se nevedne in vprašamo ali si na nek način odvisen sam od sebe ali od ljudi, ki jih povabiš zraven? Dobimo odgovor, da je vse odvisno od tega ali samo vlagamo in služimo 4-6 % tedensko ali pa se širimo in od tega prejemamo nagrade – določen odstotek od vsakokratnega vplačila svojega (povabljenega) klienta. Višina nagrade je odvisna tudi od stopnje uspešnosti poslovanja na kateri se nahajaš. Izvedeli smo tudi, da je začetni oz. minimalni vložek 90 evrov.

Ker toliko sprašujemo o podrobnostih, postane oseba na drugi strani nekoliko živčna in po pisanju vidimo, da ji ta način komuniciranja ne ugaja. Postane nekoliko odrezava in nas želi preusmeriti na poslana elektronska sporočila, češ da tam vse piše. Ko se naredimo uboge in nevedne spet pridobimo pozornost. Tako imenovani mentor nam predlaga, da se do rdečega kovčka (7.290 evrov) čim več vlaga nazaj in šele takrat je naš tedenski zaslužek 300 evrov in več. Kasneje si svoj dobiček sam izračunaš in razporejaš, a najboljše si je polovico izplačati ter polovico spet vložiti. Vprašamo ali ne gre morda za piramidni sistem, glede na to, da služimo tudi s pomočjo ljudi, ki smo jih povabili zraven in smo sedaj mi njim mentorji. Dobimo odgovor, da ne pozna nikogar, ki bo zastonj pridobival nove ljudi in da smo v kapitalizmu, kjer se vse plača. »Torej, piramida?« Ne, oni to tolmačijo kot plačilo iz prejetega klientovega vplačila in to enačijo z nekakšno provizijo za opravljeno delo.

Sistem predstavlja holding, ki je nastal iz prestrukturiranja drugega podjetja in danes obvladuje kripto valuto. Ustanovljen je bil leta 2009 kot SFG GROUP, leta 2013 pa so ga preimenovali v QUESTRA HOLDINGS. Registriran je na deviških otokih s sedežem podjetja v Španiji s podružnicami v Rusiji in Aziji, prodreti pa želijo v vse dežele sveta. O podjetju ni znano kdo ga vodi, ne kdo je lastnik in zasledili smo, da je novo podjetje registrirano šele avgusta 2017. Zasnovano je tako, da ponujajo strokovno svetovanje podjetjem na robu stečaja, kjer investirajo v dobičkonosne dele, jih obnovi in spremeni v nova podjetja ter proda z dobičkom tudi do 3000 %. Financirajo start up podjetja, ki bi rada vstopila na trg in postala delniška družba, zato jim pomagajo, dobijo deleže in si zagotovijo dobičkonosne posle. Novo ustanovljeno podjetje že tretjič začenja enak posel kot podjetje iz katerega je bilo prestrukturirano in lahko bi rekli, da je to nova »prevara«, ki se je začela že trikrat.

In kako deluje pri posameznikih? Holding za svojo širitev nagrajuje uporabnika glede na njegov vložek. Nagrade so vezane na naše vplačilo in vplačilo zneska našega komitenta, torej od izvedenega nakupa. Od 3.000 evrov vložka je naš zaslužek 5 %, od 3.000 do 25.000 evrov pa je že 7 % oz. 15 %. Kot prvo se moramo striktno držati navodil, ki nam jih je poslal t.i. mentor. Čeprav vedo, da je za nekoga to velik finančni strošek nam garantirajo, da naj ne obupamo ker nam bodo v naslednjih elektronskih sporočilih vse pojasnili. Spomnimo, da smo elektronska sporočila že prejeli enega za drugim in da ne gre za nič drugega kot napeljevanje v zakonito piramido. Zanimivo je, da nas v videu, ki ga pogledamo gospa opozori, da kovček v vrednosti 90 evrov predstavlja standardni paket, a ga ne kupuje nihče, saj tukaj ni tedenskega izplačila. To pomeni, da nas že na samem začetku naše poslovne poti pretentajo z možnostjo nizkega vplačila (90 evrov), ko pa se registriramo pa ugotovimo, da bi bilo bolje, da bi vložili 270 evrov, saj bomo v prvem primeru čakali eno leto, da bomo lahko nekaj pridobili. Prvi primer: Vložimo 90 evrov, kjer je veljavnost 365 dni. Povprečni tedenski prihodek znaša 4 %, mesečni 17.3 % in letni 207.6 %. Izplačilo je možno po enem letu s 39 % provizijo podjetja. Vsak mesec vložimo še 90 evrov in tako imamo po enem letu naloženih 1.816 evrov za katere nam nihče ne garantira, da jih bomo še kdaj videli. Drugi primer: Vložimo 270 evrov, kjer povprečni tedenski prihodek znaša 4.2 %, mesečni 18.2 % in letni 218.4 %. Izplačilo je možno v sedmih dneh s 36 % provizijo podjetja. Pravijo, da je po enem letu naš čisti prihodek 640 evrov. Če se držimo strategije 60/40 bi si lahko mesečno izplačevali 360 evrov in več.

Druga plat tega poslovanja. V elektronskem pismu zasledimo drobno napisan predlog o najemu kredita. Predlaga se, da najamemo potrošniški kredit v višini 2.500 evrov na 60 mesecev, kjer mesečni obrok znaša 49 evrov. Kupimo kovček za 2.430 evrov in si od prvega tedna izplačujemo le del izkupička v višini obroka našega kredita. To predstavlja 10 % zaslužka, ostalo pa vložimo nazaj v sistem. Po teh podatkih naj bi uporabnik v enem letu privarčeval 22. 000 evrov, od 53. tedna pa do 103. tedna poslovanja pa naj bi zaslužili že približno 44. 000 evrov. Zanimivo je tudi to, da nam predlagajo katero banko naj vzamemo pri najetju potrošniškega kredita ter nas preslepijo z dejstvom, kako lahko najameš kredit, ga odplačaš in pri tem še dobro zaslužiš. Prejmemo še nekaj spletnih povezav do videov zadovoljnih uporabnikov-če niso to le plačani igralci. Usmerijo nas še na svojo sodelavko, ki nas lahko vpiše, vendar moramo pri tem povedati kdo nas je napotil do nje. Torej zakaj takšna potreba po tem kdo nas je napotil, če ne gre za neko mrežo oz. služenje na račun drugega. Meni osebno bi bilo popolnoma vseeno kdo me pošilja, če od tega nebi imeli koristi.

Smo res tako naivni, da bomo najeli kredit in slepo verjeli, da bomo z investiranjem v slamnata podjetja dobili milijone? Spletno stran podjetja je danes lahko narediti, poleg tega se bo tisti najiznajdljivejši resnično potrudil za njen izgled. Prepričal nas bo že vizualno, da gre za resno podjetje, ki nima namena opehariti ljudi. Globalna finančna kriza je mnoge potisnila na rob revščine in v želji za denarjem so nasedli spretnim manipulatorjem. Prepričevanje, da lahko že z vloženimi stotimi evri obogatimo je le za lase privlečena zgodba. Le redki so tisti, ki so na ta način obogateli in živijo sanje vsakega posameznika, a tisti so najverjetneje bili zraven, ko se je udejanjila ideja o vzpostavitvi sistema. Zakaj ni vsak na svetu bogat, če vse deluje po principu dam-daš? Zakaj nastradajo naivneži in zakaj bogati na njihov račun še bolj bogatijo? Če bi ti sistemi resnično delovali me zanima zakaj še sploh imamo zakonita podjetja, zakaj ljudje delajo 8 in več ur dnevno za minimalno plačo, ko pa lahko na lahek način obogatijo. Očitno je, da se na ta način izkorišča ljudi, ki investirajo še zadnje evre v upanju, da bo jutri boljše. Navadno se zgodi, da jim odvzamejo še tisto zadnje kar premorejo-upanje.