Ne znam vzgojiti svojega otroka

5374
otroci starševstvo vzgoja

Strah me je. Otrok joka, kriči, brca na poti iz vrtca. Okna sosedov se počasi začnejo odpirati, v trebuhu začutim kepo. Ojoj. Le kaj si sedaj mislijo o meni.

Ste se kdaj znašli v mojih čevljih?

Toliko sem bila obremenjena s tem kaj si mislijo drugi, da sem pozabila na stvari, ki pa dejansko štejejo in imajo vrednost pri mojem odnosu s sinom. In to je stik med nama. Da sva res povezana in da res slišiva drug drugega. Ko sem pod stresom in utrujena velikokrat pozabim na ta stik. In posledica tega je, da spregledam to, kako se moj otrok dejansko počuti. Vesela sem, da sva sedaj prišla do točke, ko me sin že sam opomni, da ga ne slišim. Da ne razumem, kaj mu želim povedati. Ko pride do tega spoznam kako hitro lahko starši zdsnemo v svet rutine, kjer se nam zdi vse samoumevno in kar malo pozabimo vprašat naše najbližje kako pa se v resnici počutijo.

Z vami delim šest nasvetov kako izboljšati stik z otrokom in tako doseči kvaliteten odnos, ki vam ga bodo zavidali vsi sosedje.

  1. Pohvala

Kako se počutite, ko vas nekdo pohvali, ter vam da jasno vedeti, ste nekaj dobro opravili? Predvidevam, da fantastično in naslednjič se še bolj potrudite. Tako je tudi pri otrocih. Bolj, ko smo pozorni na njegovo lepo vedenje, bolj se bo naslednič potrudil. Tja kam mi damo pozornost, tja jo da tudi naš otrok. Razlogov na dan zakaj ga pohvalite je lahko veliko. Npr: ni vas prekinjal med pogovorm po telefonu, za mizo se je lepo vedel, pospravil je svoje igrače, zjutraj se je oblekel brez pritoževanja…

  1. Skupno Igranje

Presenečeni boste nad spremembo vedenja vašega otroka, če mu boste na dan namenili samo pet minut časa. Brez distrakcij kot so telefon ali televizija. Ko si res vzamete čas za otroka je to za njega največje darilo, ki ga lahko dobi od vas. Manj bo nagajal in veliko bolj bo ubogal vaša navodila, zato, ker bo na dan dobil »inekcijo ljubezni«. Če smo opaženi, če nekdo preživi čas samo z nami se počutimo ljubljene in sprejete. In to je ključ do ljubečih odnosov z ljudmi, ki jih imamo radi.

  1. Postavljanje mej

S permisivno vzgojo so starši pozabili na pomembnost postavljanja mej, ki so nujno potrebne, da se otrok počuti varnega. V nasprotnem primeru bo zbegan, in ogromno staršev to zbeganost razume kot nagajanje. V bistvu gre pa samo zato, da otrok kriči po tem, da bi mu nekdo rekel ne. Če boste to vprašali vašega otroka se s tem seveda ne bo strinjal. Všeč mu je, če lahko zvečer gleda risanke vse dokler ne zaspi ampak takšno početje vpliva na kvaliteto njegovega spanca in seveda posledično tudi na zdravje. Njihov imunski sistem je oslabljen in hitreje zbolijo. Prav tako otroci obožujejo sladkarije in bi jih pojedli kolikor bi njihov trebušček premogel ampak ponovno, tudi to ima negativne posledice. Ko postavimo mejo, damo otroku vedeti, da nas skrbi za njega.

  1. Hišna pravila

Ali jih imate? Kaj sploh mislim s hišnimi pravili? Namen teh pravil je, da se jih držijo prav vsi, ki bivajo pod isto streho. Oče, mama, otroci in tudi dedek in babica, če živita v istem gospodinjstvo. Ponovno, cilj teh pravil je, da se otrok počuti varnega. Da ozavesti kaj je prav in kaj ni prav. Je pa seveda potrebno pravila prilagodit starosti otroka in biti pozoren na to, da jih ni preveč.

  1. Cartanje

Kdo ima rad objem? Jaaaaaz. Le kdo si ne želi objema. Dokazano je, da dotiki spodbujajo hormon oksitocin, ki je pomemben zato, da se počutimo srečni. Ljudjem, ki zapadejo v depresijo ravno najbolj primankuje oksitocina. V majhnih količinah ga najdemo tudi v hrani-temna čokolada na primer. Ampak cartanje je pa tista dejavnost ob kateri ga proizvedemo največ. Bodite pozorni na to, kdaj vaš otrok rabi objem in mu ga tudi dajte brez izgovora, da sedaj nimate časa.

  1. Vzemite si čas zase

Bolj ko smo mi napeti – pod stresom manj bo naš odnos z otrokom kvaliteten. Zato dragi starši naj vas ne bo sram, da sebe postavite na prvo mesto. Ker, če ne čutite svojega telesa, če niste v stiku z njim in če težko prepoznate svoja čustva in potrebe, boste težko vzpostavili zdrav stik z otrokom. Drugim lahko damo samo to kar je v nas samih. Pojdite na tisto tako želeno masažo ali na kavo s prijateljico. Če smo mi utrujeni, damo to utrujenost tudi svojim otrokom. Če smo mi srečni in zadovoljni se tega nalezejo tudi naši dragi.

Vsi si želimo pridne otroke ampak ta pridnost ni odvisna od otroka samega, temveč od staršev. Otrok ima določene potrebe. Če želimo vzgojiti pridnega in samozavestnega otroka je naloga starša, da v družini zagotovi občutek pripadnosti, zaupanja, spoštovanja, prepoznavnosti ter sočutja. Le tako bo otrok kasneje v življenju čutil zaupanjev svet in bo tudi imel pogum, da pokaže svojo enkratno in neponovljivo osebnost.

Otroci, ki so deležno vseh teh občutij nimajo potrebe po »nagajanju«, ki je zgolj iskanje stika pri starših. Otrok hoče biti opažen saj mu to da občutek lastne vrednosti in tudi občutek varnosti.