Ogrevanje na drva ali ogrevanje na pelete?

901
ogrevanje na pelete ogrevanje na drva

Les, ne le da velja za tradicionalen energent, ampak čedalje bolj pridobiva na svoji veljavi tudi kot trajnostni vir energije. V zadnjih nekaj letih je tako opažena porast deleža ogrevalnih sistemov na biomaso, ki zajema različne oblike lesenih izdelkov za ogrevanje, med katerimi so najbolj priljubljena drva in peleti. Ob pestri ponudbi obeh energentov se tako potrošniki pogosto znajdemo v precepu, kateri način ogrevanja je najbolj primeren za nas.

Prostor za skladiščenje pelet in drv

Ko se odločate za ogrevanje na drva ali pelete, je potrebno pomisliti o tem ali imate za to primeren prostor. V obeh primerih je potrebno zagotoviti suh in zračen prostor, ki vam mora biti pri ogrevanju vedno pri roki. 

Pri ogrevanju na drva velja pravilo, da bolj kot so drva suha, boljša so. Zato je posebno pozornost potrebno nameniti njihovemu skladiščenju preko celega leta. Najbolje je, da so zložena zunaj na trdi podlagi in na prepihu, pred zimo pa jih je potrebno pospraviti na suho. Za spravilo drv tako potrebujete poseben prostor, ki mora biti dovolj velik, da boste vanj lahko pospravili vsa drva.

Pri ogrevanju na pelete pa je situacija nekoliko drugačna. Postopek peletiranja zmanjša volumen pelet v primerjavi z volumnom drv, kar pa ne pomeni, da  peleti ne bodo zavzeli veliko prostora. V splošnem velja, da približno dve toni pelet zavzame toliko prostora, kot štiri do pet metrov drv.

Na prostor pa je potrebno pomisliti tudi, ko razmišljate o postavitvi peči. Upoštevati je potrebno, da je peč na pelete bistveno manjša, kot peč na drva. V primeru, da imate majhno kurilnico in malo prostora za skladiščenje, je tako ogrevanje na pelete veliko boljša izbira.

Drva zahtevajo od vas več časa in fizičnega dela

Če na eno stran tehtnice postavimo ogrevanje na drva in na drugo ogrevanje na pelete, potem lahko ugotovimo, da nam bo ogrevanje na drva vzelo nekoliko več časa in od nas zahteva tudi nekoliko več fizičnega dela. 

Za pripravo drv, njihovo cepljenje in zlaganje morate biti pripravljeni tudi na delo z rokami, za kar je potrebna določena mera fizične kondicije. Če se boste ogrevali z drvmi, morate pomisliti tudi na to, da boste morali redno nalagati drva na kurišče, če ne želite, da vam ogenj ugasne. Nekaj časa pa vam bo vzelo tudi vsakodnevno čiščenje pepela.

Na drugi strani pa imajo peči na pelete bistveno večji izkoristek izgorevanja, zato je količina pepela minimalna, peč pa ostane dolgo časa čista. K peči na pelete lahko postavite tedenski zalogovnik pelet, pri čemer je njihovo odvajanje v kurišče samodejno, zato vam med tednom ni potrebno skrbeti za nalaganje na kurišče.

ogrevanje na pelete ogrevanje na drva les

Delovanje peči na pelete in peči na drva

Kot smo že povedali, s pečmi na pelete praktično ne boste imeli nobenih skrbi glede nalaganja na kurišče. Zalogovnik vam omogoča, da si pripravite določeno količino pelet, ki vam zadostuje za določen čas, in edina vaša skrb je, da zalogovnik ponovno naložite, še predno v njem zmanjka peletov.

V vmesnem času pa peči na pelete omogočajo popolnoma avtomatsko delovanje, kar vam nudi še dodatno udobje pri ogrevanju. Takšen način delovanja vam omogoča, da si delovanje peči popolnoma prilagodite svojim lastnim potrebam in načinu življenja. Sami si lahko določite urnik vklopa in izklopa peči za vsak posamezni dan v tednu, najsodobnejše peči pa vam omogočajo celo možnost daljinskega vklopa in izklopa tudi takrat ko vas ni doma.

Z avtomatskim delovanjem kaminskih peči boste tako vedno prišli v topel in ogrevan dom, česar pa ne moremo trditi za ogrevanje na drva. V tem primeru je potrebno drva redno fizično nalagati na kurišče, še predno v njem pogori zadnja žerjavica. Če se boste odločili za ogrevanje na drva bo vaše prvo opravilu ob prihodu domov običajno priprava ognja v peči.

ogrevanje na pelete ogrevanje na drva peleta

Energetska učinkovitost ogrevanja na pelete in ogrevanja na drva

Peleti so po posebnem postopku izdelani iz različnih vrst lesa, pri čemer se lesna masa preoblikuje na takšen način, da postane zelo gosta in vsebuje manj kot 10% vlage. Na ta način peleti zagotavljajo visoke izkoristke izgorevanja, zaradi česar je ogrevanje na pelete eden izmed najbolj ekonomičnih načinov ogrevanja. Tovrsten način ogrevanja se ponaša tudi z nizko stopnjo emisij škodljivih snovi, zato ga uvrščamo med najbolj čista goriva. Zaradi tega boste lahko za investicijo v ogrevalni sistem na pelete lahko dobili tudi nepovratna sredstva EKO Sklada, s katerim boste občutno zmanjšali stroške investicije.

Pri ogrevanju z drvmi je razmerje med izkoristkom in ceno goriva bistveno manj ugodno. Takšen način ogrevanja je zato dobrodošel predvsem za lastnike gozdov, ki lahko les dobijo praktično brezplačno, če ne računamo stroškov priprave drv. Pri tem je ključnega pomena tudi izbira drv. Največjo kalorično vrednost imajo drva listavcev, zato se za centralno ogrevanje na drva najbolj pogosto uporabljajo bukova drva. Za višjo energijsko vrednost drv je, poleg izbire lesa, pomembna tudi njegova vlažnost, ki je odvisna od skladiščenja drv.