Brezplačno plačevanje storitev in proizvodov? Tehnologija blockchain bo to omogočila!

2396
tehnologija blockchain

V zadnjem času ne mine dan, ko ne bi v tiskanih medijih ali na različnih spletnih portalih pa tudi na radiu in televiziji (javni in komercialnih) poročali o izjemno hitrem razvoju tehnologije, digitalizaciji in kako bo ta korenito spremenila naša življenja. Prepričana sem, da smo generacija, ki bo deležna največjih sprememb na vseh področjih našega bivanja na Zemlji.

Večina se nas je rodila v socializmu, živela v skupni državi Jugoslaviji z našimi južnimi sosedami Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno Goro in Makedonijo, od katere smo se ločili leta 1991. Bili nekaj let samostojni ter se leta 2003 priključili Evropski uniji. Veliko sprememb v dokaj kratkem, vendar revolucionarnem obdobju. Dejstvo je, da gre razvoj naprej. Lahko se mu upiramo, lahko se ga otepamo, lahko slepo sledimo, lahko pa smo kreatorji sprememb, lahko jih sprejmemo in se jih veselimo. Izbira je odvisna od vsakega posameznika. Ločitev Slovenije od Jugoslavije je pospremila tudi nekaj dnevna vojna, ki jo sama nisem posebej občutila, razen da smo spremljali vsakodnevne tiskovne konference, na katerih so nas obveščali o tistem, kar so s strani države morali in dovolili, da je za objavo. Vsega nismo in ne bomo izvedeli.

Na monetarnem področju smo se srečevali z valuto dinar, pa s konvertibilnem dinarjem. Z osamosvojitvijo Slovenije od Jugoslavije smo dobili slovenski tolar, s 1.1.2007 pa evropsko valuto evro, ki je malega slovenskega človeka precej prizadela, saj so cene kar naenkrat poskočile. Za primer naj, predvsem za generacije mlajše od sebe, navedem, cena kave je stala 100 SIT (slovenski tolar), po pretvorbi v evro bi ta stala 41,73 evra. Da se ne bi operiralo s centi (drobižem), so zelo hitro zaokrožili na 0,50 evra, kasneje pa na 0,70 pa na 0,80, potem pa kar na 1,00 evro. Tečaj menjave je (bil) namreč 239,64 SIT za 1 evro. Torej je šlo za občutno zvišanje storitev in proizvodov. V vseh teh letih smo se ogromno ukvarjali sami s seboj. Verjeli v obljube države, da bo vse bolje, da bodo službe, da bo država zagotavljala vsem enake z ustavo in zakoni določene pravice. Če je res tako, prepuščam presojo vsakemu posebej. S svojim nenatančnim, velikokrat dvoumnim informiranjem so vcepili v glave povprečnega človeka lažno informacijo in predstavo, da bo država v poskrbela za nas. Težava je v tem, ker se to še kar naprej dogaja. Ljudje še kar razmišljajo pa tudi živijo v preteklosti.  Tudi če so posamezniki, ki razmišljamo drugače in to povemo na glas, nas ljudje ignorirajo, menijo, da mi njih zavajamo, da jim hočemo slabo, v resnici pa vas želimo vzpodbuditi, da začnete razmišljati in delovati proaktivno.

Strokovnjaki in vizionarji že zelo na glas opozarjajo, da se bo svet in delovna mesta v naslednjih letih drastično spremenila. Največje spremembe bo doživelo tehnično in  družboslovno področje. Pred kratkim so mediji poročali o precejšnjem zvišanju nekaterih bančnih nadomestil, saj morajo nadomestiti izpad prihodkov, ki jih beležijo zaradi avtomatizacije postopkov. Spet bo udarilo po žepih malega človeka.

Na monetarnem področju in bančnem sektorju se namreč dogajajo res velike spremembe. Ljudje jih, če nismo zelo pozorni, še ne občutimo, razen ko nam zaračunavajo čedalje višja nadomestila za vodenje računa, pa provizije za položnice. Ne mirujejo pa tudi strokovnjaki s področja digitalizacije in tehnologije blockchain, ki se želijo izogniti čedalje vse bolj požrešnim bankirjem na način, da se jih transakcije popolnoma izognejo. Ta tehnologija je prisotna čedalje bolj tudi v Sloveniji in v svetu smo po znanju na tem področju zelo visoko. Povprečen človek na tem področju v Sloveniji ni izobražen, saj šolstvo tega v svoje šolske programe še ni vključilo in pričakujemo, da še nekaj let ne bo. Nemalokrat je bil tudi zaradi svoje nevednosti pa tudi naivnosti, zelo zaveden in ogoljufan s strani finančnih strokovnjakov in posameznikov, ki so gledali na svojo korist in čim večji ter hitrejši dobiček na račun teh nepoučenih ljudi. Pa vendar, digitalizacija že omogoča, da se bodo v bodoče transakcije izvajale zelo poceni ali celo zastonj.

Finančno znanje je osnova za normalno življenje posameznika. To je znanje, ki bi se ga morali začeti učiti v osnovni šoli kot obvezen predmet. Po izkušnjah, znanju, s katerim razpolagamo, je popolnoma nesmiselno pričakovati, da bo javno šolstvo za to poskrbelo. To je znanje, ki ga bomo morali pridobiti sami. Do teh informacij in znanja lahko pridete, če me kontaktirate na elektronski naslov polona.ajdic@gmail.com. Samo od tebe je odvisno ali boš poslal sporočilo ali ne. Priložnosti pa pridejo in gredo.