Veganska prehrana je vse bolj dostopna

218
veganska prehrana

Se sprašujete ali je veganska prehrana primerna za vsakogar oz. bi bil to lahko vaš nov način prehranjevanja? Predlagamo vam, da nadaljujete z branjem prispevka in odgovor na vaše vprašanje boste zagotovo dobili. Za začetek pa poglejmo, kaj je sploh veganstvo? To je način prehranjevanja, ki vključuje samo živila rastlinskega izvora, glive (gobe, kvas), alge, živila oz. dopolnila anorganskega izvora (kalcijev karbonat, jod v soli) pa tudi bakterijskega izvora ( bakterijsko pridelan vitamin B12). v primerjavi z vegetarijanstvom se razlikuje po tem, da vegetarijanci v svojo prehrano vključujejo tudi mlečne izdelke, jajca ter v nekaterih primerih tudi ribe.

Zakaj veganska prehrana?
Razlogov zakaj se posameznik odloči za veganski način prehranjevanja je mnogo. Najpogostejša razloga pa sta dobrobit živali in negativen vpliv živinoreje na okolje. Drugi pogosti razlogi so tudi vpliv rastlinske prehrane na naše zdravje, osebne odločitve in vpliv medijev. V zadnjem času pa se nekateri odločijo za vegansko prehrano, ker je vse večji nabor in oglaševanje veganskih nadomestkov, ki jih lahko najdemo praktično v vsaki živilski trgovini. Vse več je tudi restavracij, ki imajo v svoji ponudbi vse več veganskih obrokov, kar seveda v človeku sproži radovednost in željo po preizkušanju novih živil.

veganska prehrana

Kako zdrava je veganska prehrana?
Danes lahko zasledimo veliko nasprotnih si mnenj, glede veganske prehrane. Na eni strani so tisti, ki trdijo, da lahko z rastlinsko prehrano zadostimo potrebam po vseh živilih, ki jih človeško telo potrebuje. Na drugi strani pa so nasprotniki, ki pravijo, da s tovrstnim načinom prehranjevanja ne moremo zadostiti vsem prehranskim potrebam. Kaj pa je res? Številne organizacije po svetu v svojih prehranskih smernicah navajajo, da je lahko dobro načrtovana veganska prehrana primerna v vseh fazah življenjskega cikla, vključno z nosečnostjo, dojenjem, otroštvom ter mladostništvom. Med drugim so nekatere svetovne študije pokazale tudi, da ima lahko pravilno načrtovana veganska prehrana številne pozitivne učinke na naše zdravje, kot na primer zmanjšuje smrtnost zaradi srčno-žilnih obolenj, saj zmanjšuje tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta ali popuščanja. Raziskave so pokazale tudi zmanjšanje tveganja za pojav raka in izboljša preživetje po diagnozi le-tega. Svetovni sklad za raziskave raka priporoča prehrano, ki temelji pretežno na rastlinski prehrani. Raziskave so prav tako pokazale, da veganska prehrana zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa II, pri tistih, ki jo že imajo pa lahko izboljša potek bolezni. Veganska prehrana dokazano ugodno vpliva tudi na zdravje človeškega črevesnega mikrobioma. Pozitivni učinki rastlinske prehrane so predvsem posledica visokega vnosa vlaknin, vitaminov, mineralov, antioksidantov in nizkega vnosa holesterola in nasičenih maščobnih kislin.

Seveda pa je treba biti tudi pri veganski prehrani pozoren, da je le-ta pravilno načrtovana. Ne pozabimo, da se lahko vegansko prehranjujemo tudi z močno procesiranimi živili, kot so sladkarije, ocvrta ali pekovska živila, ki niso živalskega izvora. Tovrstna hrana je navadno energijsko bogata, vendar vsebuje malo vitaminov, mineralov in vlaknin. Zato mora biti veganska prehrana ustrezno načrtovana, če želite od nje prejeti pozitivne učinke. V pomoč vam je lahko tudi prehransko svetovanje pri Nutrimentumu, kjer vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja in vam svetovali, kaj je najbolje za vas.