Vinjeta 2019 – »Pozabil sem, da je že danes treba imeti novo vinjeto.«

2950
vinjeta vinjeta 2018

Naj te 31. januar ne prehiti, pridobi jo brezplačno.

Lansko leto so vozniki kupili oranžno vinjeto za skoraj 6 milijonov vozil. 6% več prodanih vinjet kot leto prej je tudi posledica povečanega števila tujih državljanov, ki so za prehod čez slovensko ozemlje morali kupiti vinjete za krajše časovno obdobje. To je v državno blagajno prineslo dobrih 162,2 milijona evrov dobička, kar je 9,3 milijona evrov več kot leta 2016. Letnih vinjet za osebna vozila so prodali približno 709.000 in za kombinirana vozila nekaj več kot 40.000. tedenskih vinjet za osebna vozila so prodali okoli 620.000 in za kombinirana vozila skoraj 44.000. DARS je zaznal upad prodaje mesečnih vinjet namenjenih osebnim vozilom, saj so jih podali le 100.000 kar predstavlja 2% manj v primerjavi z letom 2016. Za razliko od osebnih vozil se je prodaja mesečnih vinjet za kombinirana vozila povečal na 5291.

Vinjeta 2019 bo letos modre barve in pričakuje se enako ali celo večje število prodanih količin ter s tem še povečanje prihodka. Prodaja novih vinjet se bo pričela s prvim decembrom, to pa bo že enajsto leto odkar je uporaba vinjet v Sloveniji obvezna. Tako kot vsa leta do sedaj bo tudi vinjeta 2019 v devetih različicah in sicer letne, mesečne in tedenske za osebna in kombinirana vozila ter letne, polletne in tedenske vinjete za motorna kolesa. Letna vinjeta 2019 bo stala 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Lastniki kombiniranih vozil bodo za vinjeto 2019 morali odšteti nekoliko več in sicer za letno 220 evrov, mesečno 60 evrov in za tedensko 30 evrov. Motoristi bodo morali za letno vinjeto 2019 odšteti 55 evrov, za mesečno 30 in za tedensko 7,50 evra. Zanimivo je, da pristojni organi ne razmišljajo o uvedbi dnevnih vinjet. Te bi bile ugodna rešitev za prebivalce Slovenije, ki le redko uporabljajo avtocesto. Prav tako bi bila rešitev dobra za tujce, ki le prečkajo slovensko ozemlje in so trenutno primorani kupiti tedensko ali celo mesečno vinjeto.

Čeprav se večina zaveda, da je uporaba vinjet na avtocesti obvezna še vedno prihaja do kršitev. Globe za neuporabo vinjet so razmeroma visoke in tudi letos ne bo prišlo do sprememb glede sankcioniranja. Policisti in DARS-ovi uslužbenci so med opravljanjem redne kontrole naleteli na prav bizarne in na trenutke prav zabavne izgovore zaradi neuporabe vinjete. Med njimi najdemo naslednje:

  • »V Italiji sem najel avto (rent-a-car) in se odpravil na pot proti Domžalam. Enostavno sem pozabil na vinjeto, saj po navadi najamem avto v Sloveniji, in na teh vozilih je že nameščena slovenska vinjeta, na italijanskih pa seveda ne.«
  • »Prvi februar me je prehitel, pozabila sem, da je že danes treba imeti novo vinjeto. Se pač zgodi, nimaš kaj.«
  • »Nisem vedel/-a, da potrebujem vinjeto.«
  • »Na avtocesto sem zapeljal/-a po nesreči.«
  • »Avto sploh ni moj.«

DARS je leta 2016 izdal skupno 5500 plačilnih nalogov zaradi neuporabe vinjete oz. vožnje brez veljavne vinjete. Sankcionirani pa niso samo tisti, ki vinjete ne uporabljajo ampak tudi tisti, ki jo uporabljajo napačno. Kot napačna uporaba se šteje nepravilna namestitev ali lepljenje z ne originalnimi lepili. S tem zagotovimo prenosljivost vinjete, kar ni dovoljeno, vendar so v preteklem letu ulovili kar 1000 takšnih kršiteljev.

Med kršitelji so tako domači uporabniki kot tudi tujci, katerih število se z leti povečuje. Glede na to, da so tujci seznanjeni glede uporabe vinjet (te uporabljajo tudi v drugih državah Evropske unije) je število kršiteljev še vedno veliko. Najpogosteje je razlog v tem, da enostavno pozabijo kupiti in namestiti vinjeto ali pa v upanju, da jih ne ulovijo prevozijo Slovenijo. Zaradi odprtih meja in cestnin v Evropski uniji se to zgodi še hitreje kot, če bi se ustavili na vsaki cestninski postaji. Tujce jezi tudi to, da morajo za prečkanje slovenskega ozemlja po avtocestah kupiti tedensko vinjeto in ne dnevno vinjeto, saj te v Sloveniji ne obstajajo. Če se tujci na primer odpravijo na hrvaško obalo in tam preživijo deset dni, morajo za uporabo slovenskih avtocest kupiti dve tedenski vinjeti ali celo mesečno vinjeto. V vsakem primeru je ne izkoristijo v celoti, plačati pa jo seveda morajo. Ker tujci pozabijo kupiti vinjeto morajo za to plačati visoko kazen, poleg tega pa morajo kupiti še vinjeto in jo ob navzočnosti DARS-ovega uslužbenca namestiti na vetrobransko steklo.

Vinjeta 2019 se je znašla tudi med nagradami, ki jih prirejajo razna podjetja. Zakaj ne bi bili eden izmed srečnežev, ki bi prihranil svoj denar in ga porabil za kakšen drug namen. Podjetje Gorec d.o.o. vam nudi prav to. Zakaj ne bi že danes izpolnili prijavnega obrazca na njihovi spletni strani in se potegovali za mamljivo nagrado. Brezplačna Vinjeta 2019 lahko z malo sreče krasi vaše vetrobransko steklo tudi na spletni strani pocenigume.net, kjer izpolnete prijavni obrazec. Vsekakor je možnost, da jo dobite prav vi, izredno velika.

Ne pozabite, da je vinjeta 2019 v prodaji že od 1. decembra 2018. Zadnji datum za namestitev pa je 31. januar 2019.