Žička kartuzija, nekdanji samostan štajerskega mejnega grofa

1558
zička kartuzija

Žička kartuzija leži v občini Slovenske Konjice. Žička Kartuzija je bila kartuzijanski samostan. Ustanovitelj je bil štajerski mejni grof Otokar III. Traungavec.

Različne poti vas pripeljejo do te mirne lokacije. Če se peljete iz Ljubljane proti Mariboru se lahko odcepite iz avtoceste že v Dramljah. Ta pot vas bo popeljala čez avtocesto levo. Naj vas ne preseneti na posameznih delih makedamska in ozka pot. Bolj prijazna neizkušenim voznikom pa je, da se iz avtoceste odcepite za Slovenske Konjice. Cesta je širša ter asfaltirana. Tukaj vas vodijo smerokazi.

Ko parkirate in se odpravite proti samostanu, vas vljudno pozdravijo zaposleni ter ponudijo prve informacije. Pri njih dobite vse informacije glede ogleda, cenika ipd.

Cena vstopnice za odrasle je 6,00 EUR, za otroke do 6 leta starosti, je vstop brezplačen, za otroke med 6 in 10 letom starosti pa je cena vstopnice 3,00 EUR. Posebne ugodnosti pa boste deležni, če imate ŠPAR PLUS kartico. Za skupine imajo dodatne popuste in ugodnosti. Ob plačilu vstopnine dobite zemljevid ter vam ponudijo avdiovodnike. Ko pridete do točke (označene na različnih mestih), ki je označena na zemljevidu pritisnete številko in poslušate o tem delu objekta. Glas, ki ga poslušate je poseben in vas ponese v tisti čas.  Vse informacije dobite na spletni strani TIC Slovenske Konjice.

žička kartuzija samostan

Ko vstopite v notranjost objekta in poslušate vodenje, se vam zazdi, da se vse to dogaja še danes. Res je velik del stavb podrt, vendar zaradi nazornosti povedanega dobite občutek, da se še vedno vse to v obstaja. Žička kartuzija je mirna ter privablja različne umetnike. V notranjosti stavbe so na različnih točkah zaposleni (zeliščna prodajalna, lončarski atelje…), ki vam povedo še kakšno dodatno informacijo, ki je drugače ne bi slišali. Lahko kupite različne izdelke ter si ogledate dodatne razstave. Zaradi avdiovodnika vam ni potrebno slediti točno določenemu zaporedju. Ogled si lahko organizirate po svoje ter poslušate tisto kar vas najbolj zanima. Lahko tudi večkrat poslušate isto zadevo ter si tako še bolje zapomnite podrobnosti. Tako je čas ogleda odvisen od vas. Lahko traja 10 minut ali nekaj ur. Dostop v notranjost je primeren za vse. V notranjosti pa je teren  zaradi svoje zgodovine na določenih delih poraščen, razgiban in zasut.

Ko si ogledujete objekt ter okolico je takoj jasno, zakaj je stal samostan na tem mestu. Menihi so tukaj že v 12. stoletju živeli mirno, posvečali pa so se meditaciji, molitvi ter ostalim redovnim pravilom. Tudi danes lahko v okolici stavbe opazite ljudi, ki sedijo na travi ali delih porušenih zgradb ter meditirajo ali prebirajo svojo najljubšo knjigo. V Žički kartuziji tako slišite le petje ptic in šum vetra. Tudi otroci, ki so ponavadi glasni, se tukaj umirijo in ustavijo korak. Čas tukaj teče drugače. Dodatek mirnosti, ki jo nudi Žička kartuzija pa doda tudi to, da signala za telefon na tem mestu skoraj ni.

V samostanu so živeli menihi, ki so se nahajali v zgornjem delu. Ti so živeli po strogem režimu in so se v večini posvečali umskemu delu. V drugem, spodnjem delu samostana pa so živeli bratje konverzi, ki so se posvečali ročnim opravilom. Na začetku so med njimi bile velike razlike, ki so se s časom brisale. Žička kartuzija je bila znana tudi po bogati knjižnici ter zdravilstvu. Uživali so predvsem zelenjavo in tudi ribe. Bili so trije ribniki v katerem so imeli ribe. Ohranjali so jih v ledu ali pa so jih sušili. Vsa pravila, ki ji slišite tudi tekom ogleda, se nam zazdijo izredno stroga in nečloveška za današnji čas. Vendar oni so v tem svojem delu videli svoj smisel življenja.

Danes je Žička kartuzija zgodovinska točka. Ljudje sem prihajajo na ogled pomembnega dela naše zgodovine. Žička kartuzija pa je šla s časom tudi naprej, saj se tam poleti vrstijo glasbeni večeri s priznanimi glasbeniki.

Ko končate z ogledom se lahko vrnete na izhodiščno točko, kjer dobite lahko tudi pijačo ter ob  koncu tedna hrano. Lahko se sprehodite tudi po okolici, ki jo ponuja Žička kartuzija, saj iz tukaj vodi kar nekaj pohodnih poti. Lahko pa si ogledate širšo okolico, kjer boste našli tudi zanimive točke.

V občini Slovenske Konjice si lahko pogledate tudi druge znamenitosti, katerih ni malo. Dvorec Trebnik vam nudi v zeliščni galeriji širok izbor naravnih izdelkov iz zelišč. Lahko pa se sprehodite po okolici Starega gradu, ki je zaščitni znak Slovenskih Konjic. Slovenske Konjice ponujajo kar nekaj pohodniških poti, parkov, gozdnih učnih poti idr. Lahko se za nekaj dni tudi nastanite in tako si lahko vsak dan ogledate določene točke, ki vas ne bodo razočarale. V bližini je nekaj hotelov ter tudi apartmajev in penzionov, kjer si lahko vzamete nekaj časa zase.

Za otroke pa je zagotovo najbolj priljubljena točka v tem delu Slovenije, zabaviščni park. Tukaj se nahaja mini živalski vrt (krokodili, papige, kače..) ter različne tematske lokacije (divji zahod, gusarska ladja, izgubljeni otok ipd.).

Ne glede na to ali boste preživeli v Žički kartuziji le nekaj minut ali nekaj ur, vas bo napolnila s posebno energijo, katero boste odnesli s seboj in se želeli kmalu vrniti.

Avtorji fotografij: Ines Štandeker, Lilijana Kosič