Žolčni kamni – kaj morate vedeti o tej boleči nadlogi?

1713
žolčni kamni

Žolčni kamni kljub svojemu imenu niso pravi kamni, temveč so koščki trdne snovi in nastajajo v žolčniku, majhnem organu, ki ima svoje mesto pod našimi jetri.

Poznamo dva glavna tipa žolčnih kamnov. Prvi so pigmentni žolčni kamni, ki nastanejo zaradi povišane koncentracije bilirubina v žolču. Ti kamni so običajno temne barve, so mehki in merijo nekje od enega milimetra do enega centimetra v premeru. Tudi te žolčne kamne nadalje delimo na dva tipa: prvi je zahodni, drugi pa orientalski. Prvi, kot že njihovo ime pove, so pogosti v zahodnem svetu, drugi pa so značilni bolj za azijske države, kar pa seveda še ne pomeni, da so omejeni samo na območja, po katerih so poimenovani. Zahodni pigmentni kamni so črni in jih sestavlja kalcijev bilirubinat. Orientalski kamni so nolj rjavkaste barve, so mehki in jih poleg kalcijevega bilirubinata sestavljajo še kalcijeve soli in maščobne kisline.

Drugi tip žolčnih kamnov pa so holesterolni kamni. Ti so lahko za tistega, ki trpi za žolčnimi kamni, še precej bolj zastrašujoči od pigmentnih žolčnih kamnov, saj »zrastejo« tudi do štirih centimetrov v premeru. Lahko nas napade en holesterolni žolčni kamen ali pa jih je več. Od pigmentnih kamnov se holesterolni razlikujejo že po barvi – za razliko od pigmentnih žolčnih kamnov so namreč rumenkaste barve. Na otip so mastni in jih s prsti lahko razdrobite. Če vam težave dela en sam žolčni kamen, je velika verjetnost, da gre za čisti holesterolski kamen, če pa jih je več, pa gre verjetno za mešane holesterolske žolčne kamne, ki vsebujejo preko 70 odstotkov holesterola, ima pa še nekatere druge »sestavine«.

Poleg glavnih dveh tipov pa obstaja še tretji tip žolčnih kamnov – to so mešani kamni. Ti se pri tistih, ki imajo težave z žolčnimi kamni, pojavljajo najpogosteje in vsebujejo tako holesterol kot pigment.  Ti so le redko večji od dveh centimetrov v premeru.

Kaj povzroča žolčne kamne?

Žolčni kamni se pri nekaterih osebah pojavljajo bolj pogosto kot pri drugih oziroma je njihovo pojavljanje bolj verjetno kot pri drugih. Na to lahko vpliva več dejavnikov: med drugim tudi takšni, ki nimajo zveze z vašim življenjskim slogom. Takšen je seveda dejavnih genetike. Med drugim pa lahko na pojav žolčnih kamnov vplivajo tudi vaši geni, vaša telesna teža in vaša prehrana. Če ste pretežki, na primer, je verjetnost za žolčne kamne višja, saj je koncentracija holesterola v vašem žolču verjetno povišana. Verjetnost za žolčne kamne povečajo tudi problemi z žolčnikom, na primer, da se vaš žolčnik ne izprazni dovolj ali da vaš žolč vsebuje preveč holesterola. Holesterol je problematičen tudi v primeru nagle izgube teže, saj v tem primeru vaša jetra proizvajajo več holesterola – enako, če jemljete zdravila za znižanje holesterola. Če imate sladkorno bolezen, je v vašem telesu povečana koncentracija trigliceridev, kar predstavlja faktor tveganja za pojav žolčnih kamnov. Povišana koncentracija holesterola se pogosto pojavlja pri ljudeh, ki se postijo, lahko pa vam holesterol dela težave tudi, če ste noseči, če jemljete kontracepcijske tabletke ali hormonska nadomestila v času menopavze.

Kako lahko prepoznate žolčne kamne?

Zelo pogosto sploh ne boste opazili, da jih imate, dokler ne bo že prepozno in vas bo napadla bolečina. Bolečino povzročajo žolčni kamni, ki zamašijo žolčni kanal, to pa zahteva takojšnjo zdravniško pozornost.

Če, oziroma ko se simptomi pojavijo, boste izkusili eno ali vse od spodaj naštetih stvari:

Slabost

Bruhanje

Napihnjenost, težave s prebavo, zgaga, vetrovi

Bolečine v zgornjem predelu trebuha in hrbta, ki se lahko vlečejo tudi po več ur skupaj

Če ste pri sebi prepoznali zgornje simptome, obiščite zdravnika. Ta vas bo pregledal, zelo verjetno pa bo dal narediti tudi vašo krvno sliko, naredil bo ultrazvok in CT ali vas med drugim poslal na pregled z zelo zapletenim imenom: magnetna holangiopankreatografija.

Težavo zdravniki v glavnem rešujejo z operacijo, med katero izrežejo žolčnik in tako preprečijo, da bi v njem nastajali novi žolčni kamni. Če obstajajo kakršni koli razlogi, zaradi katerih operacija pri vas ne pride v poštev, bo vam bo zdravnik skušal pomagati na nekirurški način, in sicer tako, da vam bo predpisal zdravila, ki bodo raztopila žolčne kamne. Čeprav ta oblika zdravljenja pomeni, da vam ni treba na operacijo, ima nekatere negativne stranske učinke. Med njimi je lahko blaga driska, povišane vrednosti »slabega« holesterola ali LDL, znižane vrednosti trigliceridov ali poškodbe želodčne sluznice. Poleg tega so z operacijo problemi rešeni takoj, z jemanjem učinkovine, ki raztaplja živčne kamne, pa lahko traja leta in leta, preden bo težava do konca odpravljena. Običajno se v dveh letih jemanja zdravil pri 30 do 60 odstotkih bolnikov uspešno raztopijo vsi žolčni kamni. Bolj natančni rezultati so seveda odvisni od tega, koliko kamnov je potrebno raztopiti in kako veliki so. Pri odstranitvi žolčnika je rešitev permanentna, pri zdravilih pa se lahko ob prenehanju jemanja žolčni kamni povrnejo v treh do sedmih letih od prenehanja.