Jogurtovo pecivo se prileže tudi v hladnejših dneh

668
Jogurtovo pecivo

Jogurtovo pecivo je zelo enostavno za pripravo. Hitro in preprosto. V času toplejšega vremena jogurtovo pecivo pripravljamo z osvežujočimi dodatki in si tako polepšamo tople večere na terasi. Postrežemo ga v dobri družbi. Lahko pa si ga privoščimo popolnoma sami ob osvežilni pijači.

Priprava jogurtovega peciva v hladnejšem delu leta

Kratki jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za ustvarjanje v kuhinji. So pa za večino tudi nespodbujajoči in se nam preprosto kaj veliko niti ne ljubi. Tudi nekaj zelo spodbudni niso za ustvarjanje. Ali pač. Priprava jogurtovega peciva pa je hitra in enostavna. Sestavine merimo preprosto v lončkih.

Na eno enoto jogurta dodamo pol enote olja in pol enote sladkorja, 4 jajca, tri enote ostre moke in malo pecilnega praška. To v praksi zgleda nekako takole. 2dl jogurta, 1dl olja, 1dl sladkorja, 6dl ostre moke in poravnana žlička pecilnega praška. Jajca pa naj bodo L velikosti. Vse sestavine enostavno zmešamo skupaj.

Predno pa se lotimo mešanja sestavin za jogurtovo pecivo, najprej prižgemo pečico na 180º C. Nato namastimo pekač 25×25 cm ali nekaj podobnega. Potresemo ga še z moko ali drobtinami. Počakamo, da se pečica zagreje. Ko je pečica dosegla ustrezno temperaturo, zmešamo sestavine in jih zlijemo v pekač. Pekač postavimo v vročo pečico. Pečemo približno pol ure. Po vrhu naj se naredi zlato rjava kožica. Če je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem. Zapičimo ga na sredino peciva in izvlečemo. Pecivo je pečeno, če izvlečemo čist zobotrebec. Po potrebi peko podaljšamo.

Začimbe za peko zimskega jogurtovega peciva

V hladnejšem delu leta uporabljamo začimbe, ki grejejo. Te so: cimet, ingver, čili, janež, poper, kurkuma, šetraj, klinčki in muškatni orešček. Pa še kakšna bi se našla. In prav vse so lahko poživljujoč dodatek k jogurtovem pecivu. Seveda naj bodo dobro mlete.

V igri okusov se te začimbe lahko dodajajo posamezno ali pa v kombinaciji. Tako dobi nadvse osvežujoče jogurtovo pecivo nov okus. Pri dodajanju pa smo lahko kar malce previdni. Ali pa presneto drzni. Vsekakor pa bo po peki kuhinja prijetno praznično zadišala. Tudi čili in kajenski poper lahko s svojim pekočim okusom popestrita to povsem enostavno pecivo. Za nežnejšo noto uporabimo janež, klinčke ali muškatni orešček.

Nenavadno praznično pecivo po receptu jogurtovega peciva

Vau učinek bomo dosegli na hiter in preprost način priprave prazničnega jogurtovega peciva. Postopek je povsem enak pripravi enostavnega jogurtovega peciva. Zamenjamo pa sladkor z medom. Enako. Na enoto jogurta dodamo pol enote medu. Cvetlični ali gozdni bosta čisto v redu. Z moko pa dodamo še po eno poravnano žličko cimeta, ingverja in kurkume. Nato pa še ščepec popra. Lahko je črni, beli ali kajenski. Pecivo bo dobilo čudovito zlato barvo. Mogoče bo malo bolj tekoče in ga bomo pekli malo dlje. Ni pa nujno. Tako bo naše jogurtovo pecivo dobilo nov, drugačen in navdihujoč okus in izgled. Stanovanje pa se bo kar bohotilo od prazničnega vonja.

Vse ostalo pa je samo še stvar domišljije. Ob takem vonju in izgledu je gotovo ne bo manjkalo. Pecivo lahko razrežemo na poljubne oblike in ga še dodatno oblijemo z začinjeno čokolado. Čokolade ne pregrevamo. Dovolj je telesna temperatura. Rahlo jo razpustimo in dodamo nam ljube začimbe. Tudi med lahko uporabimo za preliv. Malo ga pogrejemo. Vendar ne na več kot 40º C in tudi njega začinimo. Na deciliter preliva lahko brez skrbi dodamo poravnano žličko začimb ali ščepec popra ali čilija. Potem pecivo enostavno prelijemo. Postavimo na hladno. V pozno jesenskih in zimskih dneh to naj ne bi bil neki problem. Že v eni uri ga lahko postrežemo.

Ker je priprava tako hitra in enostavna, lahko s tem pecivom presenetimo goste, ki so se nam napovedali na obisk. In močno dvomim, da bodo ugotovili, da je v osnovi to čisto navadno jogurtovo pecivo.