Sanjska zaposlitev – pot do nje

1024
zaposlitev

Zaposlitev je lahko super ali pa stresna, odvisno je, v katerem podjetju ste zaposleni in kakšne odnose imate ter nagrade. Ali pa ste morda brezposelni. Boljše zaposlitve najdete tukaj www.deloglasnik.si, kjer skrbijo za to, da oglašujejo odlična podjetja, ki skrbijo za svoje zaposlene. Ta podjetja vedo, da brez zaposlenih ne bodo preživela, zato jih dobro nagradijo za učinkovito delo, ter odpustijo tiste, ki ne dajejo dobrih rezultatov. Takšna zaposlitev je dobra tudi za osebni razvoj, ker se je potem zaposleni primoran poklicno in osebnostno razvijati.

Kakšno zaposlitev hočete za sebe?

Vprašanje je, kakšen cilj imate glede lastne zaposlitve in kakšno zaposlitev hočete imeti. Nekateri se ne cenijo dovolj in jim zadostuje minimalna plača, ob kateri komajda preživijo in si ničesar ne morejo privoščiti, kaj šele, da bi sami vlagali za boljšo pokojnino. Pri tem tarnajo, kakšne žrtve so. Pa so res? Ali bi si lahko pomagali sami?

zaposlitev

Če hočete dobro zaposlitev, morate vložiti lasten napor v to, da jo najdete, seveda pa morate prej imeti določeno znanje in izkušnje, če hočete višjo plačo. V primeru, da ste začetnik, se boste morali zadovoljiti z osnovno plačo in se pridno učiti ter veliko delati za napredek. Napredovanje pa nikoli ne pride samo od sebe, redka so podjetja, ki imajo to urejeno, ampak boste morali sami predočiti nadrejenim svoje rezultate in dati predlog za povišico.

Ravno zaradi tega, ker tega večina ljudi ne naredi, ostanejo nezadovoljni in iščejo drugje zaposlitev, čeprav lahko gredo tudi na slabše. Tega ne boste vedeli, dokler v novem podjetju ne boste delali vsaj pol leta. Resnični obraz podjetja se pokaže šele po enem letu. Zato dobro premislite, preden daste odpoved, ali lahko na svojem delovnem mestu vi sami kaj izboljšate in naredite vse, da bo tako.

Kako najti dobro službo v modernih časih?

Časi so se v zadnjih letih izjemno spremenili in marsikdo temu ne sledi več. Ni več zaposlitev, ki bi jih oglaševali na zidovih državnega zavoda za zaposlovanje, ampak se vse dogaja virtualno na portalih, tako državnem, kot zasebnih. Dobra podjetja imajo tudi lastne spletne strani, kjer seveda objavljajo prosta delovna mesta in tam lahko vidite, kaj točno tisti trenutek potrebujejo.

Kaj lahko naredite sami?

Dobro zaposlitev boste našli tako, da boste naredili za sebe dober zaposlitveni načrt. Če boste imeli jasne cilje in vizijo svoje zaposlitve in dela, ki ga želite opravljati ter rezultatov, boste delo dobili zelo hitro. Naredite naslednje:

  • vzemite list papirja in nanj napišite jasno, kaj hočete doseči v svojem poklicnem življenju v naslednjih 30-ih letih,
  • nato na pišite korake, kako boste do tja prišli, pri tem pa poštevajte čas, učenje, mentorstvo, vlaganje v svoje znanje in podobno,
  • napišite svoje osebne vrednote, ki jih želite dosegati v življenju,
  • napišite natančno, kako si predstavljate, da bodo te vrednote in cilji izpolnjeni pri vaši zaposlitvi na določenem delovnem mestu,
  • poiščite na internetu podjetja, ki se s tem ujemajo in naredite seznam 10-ih takih podjetij,
  • določite si višino plače, ki jo hočete imeti v prvem letu, nato v naslednjih 6-ih mesecih in tako naprej,
  • razmislite in jasno zapišite, kako boste komunicirali s temi podjetji, ali jim boste poslali elektronsko sporočilo in jih potem še poklicali in se z njimi srečali virtualno ter v živo,
  • določite si časovni okvir, kdaj začnete z akcijo in s prvim korakom ter tudi datum, kdaj boste zaposleni.

Kaj pa, če zaposlitvenega načrta ne dosegate?

Nič ni hudega, če teh ciljev in vizij ne boste takoj dosegli ali takrat, ko ste si zamislili. Pomembno je, da imate jasno vizijo in cilje ter časovnico, kdaj in kako boste dobili sanjsko zaposlitev.

Življenje vas bo vodilo po poteh, ki si jih tisti trenutek niste mogli predstavljati, ker niste imeli dovolj izkušenj in informacij. Vendar se boste hitro ter učinkovito približali svojemu cilju ter ga slej ko prej dosegli, če boste vztrajali. Vendar le, če vas zaposlitev res zanima in ste pri tem do sebe iskreni.

Vsak vaš navidezni neuspeh jemljite kot drobno zmago in droben korak k velikemu uspehu in ne bodite potrti, kot smo naučeni. Vse, kar ni v redu, izboljšajte in na koncu boste pravi strokovnjak, ki bo dobil nekaj dobrih ponudb naenkrat, ko boste psihično na to res pripravljeni in bo čas zrel. Verjemite, lahko boste celo izbirali.