Moram biti res računalniški genij, da nakupim kriptovalute?

4644
kriptovalute kovanci

Kriptovalute so obnorele svet in prve vlagatelje spremenile v največje privržence. Preprosto povedano, gre za digitalne valute. Kot recimo gotovina, ki jo imamo v denarnici, samo da je ta v digitalnem svetu. Priljubljene so zato, ker niso regulirane, niso obdavčene, nad njimi pa ne bdi nobena centralna banka. Nekateri največjo prednost vidijo tudi v tem, da hitro in poceni premikajo večje količine denarja po svetu (ni visokih provizij za nakazila v tujino).

Priljubljena kriptovaluta je recimo Bitcoin. Ob začetkih, leta 2009, je bil vreden le nekaj centov, do današnjega dne pa je njegova vrednost narastla na 5.664 €. Obstaja sicer več kot 800 kriptovalut, najbolje pa trenutno kaže bitcoinu. Nekdo, ki je torej ob začetkih razvoja bitcoina vložil 10 €, je danes milijonar.

Vrednost kriptovalut dvigujejo uporabniki. Večje je povpraševanje, več so vredne. Nekateri t. i. valute zagovarjajo, ker gre za decentralizacijo valute, drugi pa so mnenja, da gre za eno izmed najnevarnejših shem, ki ne bo prenesla prvega resnega upada vrednosti in izplačil.

Kriptovalute se uporablja za plačilo dobrin, storitev, da pa se jih zamenjati tudi v druge valute. Torej za storitev pri nekem podjetju, ki podpira kriptovalute, lahko sedaj plačate že v obliki tega digitalnega denarja, brez kartic in papirnatega denarja. Trgovanje z njimi je v Evropski uniji oproščeno davka na dodano vrednost, kar pomeni, da za storitev ali dobrino lahko plačate dejansko toliko, kot stane. Brez nadzora banke ali drugih posrednikov. Takšno plačevanje zahteva manj priprav in dovoljenj nadzornih institucij, kar je prednost, je pa po drugi strani za vlagatelje veliko bolj tvegan način.

Za varnost kriptovalute uporabljajo kriptografijo, saj je za elektronski denar nujna preprečitev kopiranja. Kriptovalute ne poznajo inflacije, pridobi pa se s tehnologijo verige blokov (blockchain). Sistem nadzora nad kriptovalutami ne potrebuje osrednjega nadzornika, kot so to recimo centralne banke pri običajnih valutah. Podatki o transakcijah se širijo po celotni mreži, pri vseh pa se preverja ujemanje blokov.

Kriptovaluta in trgovanje

Če ste eden izmed tistih, ki bi se tega posla radi lotili, pa ne veste, kako, je tu nekaj nasvetov. Treba je priznati, da upravljanje z njimi ni lahko, vendar ne rabite biti računalniški geniji, da vstopite v ta sistem.

Najprej je pomembno, da so vaši računalniki in mobilne naprave ustrezno zaščiteni (šifriranje naprave, gesla itd.). Tako kot pri spletni banki je tudi tukaj varnost zelo pomembna.

Nakup lahko opravite prek posebnih menjalnic in borz, kot npr. prek bitstamp.net. Kupite jih lahko tudi prek specifičnih aplikacij, kot je LocalBitcoins. Eden izmed načinov trgovanja je tudi t. i. rudarjenje. Prek spleta rešujete določene uganke, in če ste pri tem najhitrejši, ste nagrajeni z določeno količino bitcoina. Prodajajo pa kriptovalute tudi nekatere klirinške hiše, ki ponujajo platforme za transakcije. Bitcoine lahko nakupite tudi na večini Petrolovih bencinskih servisov, v Hranilnici Lon ter na osmih bitcoin avtomatih (v Ljubljani jih je 5, eden v Celju, Mariboru in Kopru).

Ni vam treba kupiti cele kripovalute. Recimo bitcoin je razdeljen na manjše enote, tako da lahko kupite samo manjši delež.

Ponarejanje bitcoinov ni možno, so pa možni hekerski napadi za kraje. Bitcoin, recimo, je v osnovi anonimen. Nikjer ne piše, da ste lastnik vi, so pa varovani s kriptografijo, ki generira vaše zasebne ključe, s katerimi dokazujete. Če boste prišli do visokih vsot kriptovalut, jih hranite v t. i. hladnih denarnicah (to so denarnice, ki niso povezane v omrežje). V tem primeru je tudi nujna varnostna kopija. Lahko pa jih shranjujete tudi v varnih denarnicah. Na trgu je veliko ponudnikov, ki za različne cene uporabljajo različno varne denarnice.

Od vas je odvisno, kakšen je vaš namen pri kriptovalutah. Ko dosežete želeno vrednost, lahko znesek prenesete tudi na vaš račun, kar pomeni, da ste bogatejši za neko vsoto v evrih. Nekateri ljudje svoj znesek raje kot na banko prenesejo v obliko kriptovalut. Lahko se zgodi, da se bo vaša vrednost močno povečala. Vsekakor pa se je treba pri večji vpletenosti s tovrstnim trgovanjem pozanimati pri ljudeh oz. podjetjih, ki se na to področje zelo spoznajo. Pravo svetovanje je ključno za dober uspeh.

Treba se je zavedati, da so kriptovalute novost. Kot vsaka stvar imajo tudi one prednosti in slabosti. Kaj bo prinesla prihodnost, nihče ne ve. Lahko da boste eden izmed milijonarjev, lahko pa da boste vložek izgubili. Kot povsod obstaja določena vrsta tveganja, od vas pa je odvisno, ali ste to tveganje pripravljeni sprejeti.