Z vzpenjavkami obraščene pergole za naravno senco na terasi

1951
pergola

Prijetno sončno vreme kar kliče po preživljanju časa zunaj, v naravi, na svežem zraku, kjer se lahko na domači terasi spočijemo po vsakodnevnih obveznostih ob koncu tedna pripravimo družinski piknik ali s prijatelji odigramo partijo kart in drugih družabnih iger. Za zaščito pred sončnimi žarki in prijetno senco obstaja veliko možnosti, kako urediti prostor na vrtu ali ob hiši, in ena od njih so pergole, prekrite s senčili ali obrasle z vzpenjavkami, ki nudijo naravno senco z listjem in živobarvnimi pisanimi cvetovi. Če se tudi vi zanimate za postavitev te konstrukcije, več informacij o pergolah dobite v podjetju Hrovat, ki se že več desetletij ukvarja z izdelavo lesenih izdelkov, med katerimi so pravi hit tudi lesene pergole. Za prijetno uživanje v njihovi senci se lotite predhodnega načrtovanja in glede na možnosti postavitve, prostor in videz objekta izberite pergolo, pod katero bo druženje pravi užitek.

pergola železna

Obraščena pergola je vir naravne sence

Pergole so večje fiksne konstrukcije iz lesa ali kovine, ki so lahko prostostoječe ali na eni strani vpete v fasado. Nudijo optimalno senco v vseh pogojih, poleg tega pa teraso ali vrt ščitijo pred drugimi vremenskimi vplivi. Pergola, obrasla z vzpenjavkami, nudi naravno, večplastno in zelo zračno senco ter zagotavlja prijetno mikroklimo z ugodnim ozračjem v vročih dneh. Pravilno zasnovana konstrukcija je odlična zasnova za pergolo z vzpenjavkami, zagotoviti jim je potrebno le dovolj prostora za rast, pa tudi stil same pergole je treba prilagoditi videzu celotnega objekta. Minimalistično zasnovani objekti kar kličejo po pergolah s čistimi linijami in preprostimi konstrukcijami, ki imajo poleg tega, da zagotavljajo senco, tudi močno estetsko funkcijo, zato naj bo tudi izbira vzpenjavk premišljena – zasadite jih lahko npr. le po eni strani konstrukcije za pergolo in s tem še poudarite njihovo estetsko funkcijo.

Kako pergolo umestiti v prostor?

Če nameravate pergolo obrasti z rastlinami, jim je potrebno zagotoviti dovolj prostora za zasaditev in nemoteno vzpenjanje po leseni konstrukciji, za pritrditev senčil pa bodite pozorni na njihovo izvedbo. Za stabilnost pergole so nujni kakovostni betonski temelji, nosilci za pergolo ter kovinski pritrdilni material, jeklene vrvi ali kovinske palice za vpenjanje plezalk. Les, iz katerega je pergola, mora biti sušen v sušilnici, s čimer se prepreči njegovo nadaljnje raztezanje na soncu in poveča vzdržljivost ter stabilnost celotne konstrukcije. V podjetju Hrovat poskrbijo, da so vse površine dvojno brušene in gladko oblane, z lastno impregnacijo lesa pa še podaljšajo življenjsko dobo konstrukcije za pergolo.

pergola vrt

Katere vzpenjavke izbrati?

Pri načrtovanju terase, vrtne ureditve in znotraj tega lesene pergole preverite, kakšne možnosti se vam ponujajo za vzpostavitev naravne sence ob hiši ali na vrtu – za senco čim bolj učinkovito izkoristite že obstoječa drevesa in drugo rastlinje. Sicer pa se lahko odločite za cvetoče vzpenjavke (npr. vrtnice, srobot, glicinija), s čimer boste pričarali romantično in prijetno vzdušje na terasi ter vnesli elemente tradicije z njihovim rustikalnim videzom. Rastline za vpenjanje po pergoli izberite glede na barvo cvetov in listja, razraščenosti, čas cvetenja in plodov, ne pozabite pa razmišljati tudi o njihovem vzdrževanju, pogojih za rast in ekološkem vidiku. Na podeželju je pogosta izbira vzpenjavke za pergole tudi vinska trta, ki z listjem daje gosto, prijetno in osvežilno senco ter bogat pridelek ob pravilni oskrbi. Če boste pergolo postavili ob zelenjavnem vrtu, lahko izberete tudi nekoliko bolj »neobičajne« vzpenjavke kot so hmelj, fižol, kumarice in buče, ki bodo obenem dale tudi obilne plodove za prehrano.

Pergole ponujajo številne možnosti izvedbe, med katerimi je zelo popularna ta, da jo prerastejo rastline, s čimer se pergola še lepše vključi v naravni prostor. Poleti jo lahko dodatno prekrijete s platneno streho in si tako zagotovite še več sence ter v objemu narave uživate na terasi, zastrti pred pogledi v družbi najbližjih. S skrbnim načrtovanjem pergole in pozorno izbiro detajlov bo pergola postala središče vašega vrta ter poskrbela za nepozabne spomine ob druženju.