Turistični boni so tu

936
turistični boni

Turistični boni so že dobrih deset dni v obtoku, nekateri Slovenci pa jih že veselo koristijo. Z koriščenjem pa vam nikar ni treba hiteti, saj veljajo vse od konca leta 2020.

In kaj pravzaprav so turistični boni? Turistični boni oziroma z drugo besedo, ki smo jo najverjetneje večkrat slišali, vavčer so nekakšno darilo, ki smo ga vsi državljani dobili od države. Turistični boni za vse polnoletne državljane znašajo 200 evrov medtem ko so mlajši dobili vavčer v vrednosti 50 evrov. Turistični boni so del protikoronskih ukrepov države, ki naj bi državljanom pomagala, da tudi letos skočijo na zalužen dopust, hkrati pa s tem promovirajo dopustovanje v Sloveniji, saj se večina slovencev na dopustovanje sicer odpravi v sodenjo Hrvaško, včasih pa tudi še kam dlje in drugam.

Torej turistični boni so unovčljivi pri vseh slovenskih ponudnikih, ki so imeli registrirano turistično dejavnost pred razglasilom epidemije, saj želijo s tem preprečiti, da bi nekdo ponujal turistične storitve zgolj zato, da bi zaslužil na račun turističnih bonov. Vsak polnoleten državljan, lahko svoje turistične bone porabi po svoje, medtem, ko morajo imeti mladoletni državljani podpisano potrdilo svojih staršev, če želijo svoje turistične bone vnovčiti kjer drugje oziroma s kom drugim kot z njimi na dopustu. Za potrdilo dovoljenja pa se ne boste rabili razbijati glave, saj je FURS že pripravil obrazec, ki ga izpolnite in nato date svojemu mladoletnemu otroku, ki lahko potem svoj turistični bon porabi za počitnice s svojimi prijatelji ali z babico in dedkom.

Turistični boni pa niso nekaj, kar bi lahko prijeli v roke, kot nekaj fizičnega. Turistični boni so na voljo v elektronski obliki, evidentirani pa bodo v informacijskem sistemu. Kot smo že rekli, se z uveljavljanjem turističnih bonov ne mudi, saj jih lahko uveljavljamo vse od zadnjega dneva letošnjega leta, tako, da jih lahko porabite za morske ali pa morda za zimske počitnice nekje v Sloveniji.