Kako zapraviti 20 evrov in zaslužiti 1000 evrov v manj kot enem mesecu?

10121

»Koliko ste do sedaj zaslužili?« »10 evrov v enem tednu.«

Pred nekaj dnevi smo na Facebook zidu zasledili objavo z naslovom »Kako iz 20 evrov narediti 1000 evrov ali več v roku enega meseca?« Naj pripomnimo tudi, da je oseba razpolagala z evri, medtem, ko je v posredovanem videu govora o dolarjih. Pri osebi, ki je to objavila smo se pozanimali, če nam lahko pove kaj več. In nam je – no ne ravno ona ampak vnaprej pripravljena sporočila. Na vprašanje »Pozdravljeni, zanima me ali mi lahko poveste kaj več o tem kako na hitro do denarja« smo dobili odgovor »Dober dan, predlagam, da si za začetek ogledate naslednji posnetek, če se boste po ogledu odločili, da vas zadeva zanima in bi se pridružili mi sporočite, hvala.« Oseba nam je pripela še povezavo do spletne strani in smo ga pogledali. Na posnetku nam gospod najprej predstavi njegovo težko življenje in finančno stisko. Ne vem zakaj, vendar nekaj podobnega smo pričakovali. Poslušamo naprej, kjer nam isti gospod predstavi virtualno voditeljico, ki nas bo še podrobneje spoznala z donacijskim programom LetsMultiply. Že iz samega naslova lahko vidimo, da gre za podvajanje oz. množenje nečesa – predvidevamo, da denarja.

zaslužek denar

Osebi, ki smo jo kontaktirali smo povedali, da nas stvar zanima – seveda pod pretvezo, da nam pove še kaj več. Dobimo naslednje sporočilo »Pozdravljeni in dobrodošli. Našo FB stran ste najverjetneje obiskali zaradi informacije, da je možno z minimalno investicijo v zelo kratkem času ustvariti lep zaslužek. Temu je res tako. Zadeva je preverjena, vse pa deluje na zelo preprost in legalen način. Vendar pa vam moramo takoj na začetku iskreno in direktno povedati tudi to, da ne bo nič priletelo samo od sebe iz neba, ampak se bo potrebno za zaslužek potruditi. Projektu, ki vam ga bomo predstavili v nadaljevanju, boste morali nameniti tudi nekaj vašega cenjenega časa, v nasprotnem primeru ne bo uspeha. V primeru, da se strinjate z zgornjim besedilom, lahko takoj nadaljujete na prvi korak, v katerem je opisano, kaj je Let’s Multiply.« Nadaljujemo, kot so nam svetovali in naj vam kar se da na kratko predstavimo sistem, ki mu po videnem lahko rečemo kar piramidni sistem, čeprav mu sami pravijo donacijski. Priznamo, da se sliši lepše in privlačnejše, vendar, če uporabimo malo logike med poslušanjem nam bodo stvari kristalno jasne.

Mi smo na spletni strani videli oglas, ki ga je objavil naš »prijatelj«. Ta nam pošlje povezavo kamor se lahko prijavimo in začnemo z igro. Kako pa pridemo do bajne vsote denarja in zavidanja vrednega življenja? Ko smo pogledali shemo, ki nam jo v videu predstavi virtualna voditeljica si mislimo, da opustimo študij, prodamo vse kar imamo in se že danes registriramo ter kupimo hišo na Bahamih, zraven pa še drag avto in vsaj tri vile. Vse deluje po t.i. sistemu valovanja, ki ga sestavljajo seznami. Sistem sestavlja sedem valovanj, kjer se po stopnjah prebijaš na vrh. Mi smo prva oseba na seznamu in vsak, ki se registrira preko našega povabila nam pošlje 10 dolarjev, kot nagrada za pridružitev (valovanje 1). Ko se jih pridruži še 10 na naše povabilo, smo od vsakega prejeli 10 dolarjev in sedaj naj bi jih imeli že 100. Nato ima vsak naš povabljen prijatelj, prijatelje, ki tudi nam pošljejo 10 dolarjev, čeprav nismo z njim neposredno povezani. Izračun – vsak izmed mojih 10 prijateljev mi donira 10 dolarjev in še 10 prijateljev mojih prijateljev mi prav tako donira 10 dolarjev ter tako zlahka pridemo do 1000 dolarjev prihodka. Ker smo zdaj že bogataši in »obvladamo« sistem bomo vložili 25 dolarjev za napredovanje na valovanje 2. Kaj to pomeni? Nič drugega kot valovanje 1, le da smo zapravili dodatnih 15 dolarjev. In pazi zdaj! Vsi ki želijo napredovati (in so »pod mano«) mi plačajo, pardon donirajo 25 dolarjev. To storijo še prijatelji mojih prijateljev in tako naprej. V valovanju 2 naj bi zaslužili že 25. 000 dolarjev. Prelepo, da bi bilo res kajne? Tako se stopnjuje doniranje denarja in v valovanju 3 doniramo 50 dolarjev, v valovanju 4, 100 dolarjev, vse do valovanja 7, kjer doniramo 1. 000 dolarjev vsakemu, ki je v seznamu na višji stopnji od nas. Če imamo med Facebook prijatelji nekje 600 virtualnih prijateljev. Uh, to bodo denarci. Zanimivo bi bilo videti strukturo te ne-piramide in videti, kdo je dejansko splezal do stopnje 7. Verjetno tisti, ki si je igro izmislil, drugi pa so več ali manj ostali brez vsega.

Zanimivo je to, da je bilo »podjetje« LetsMultiply ustanovljeno junija 2017 v Kanadi in ima že več kot 25. 000 pridruženih članov v samo treh mesecih. To so uspešna podjetja in bodo verjetno krojila usodo ter spreminjala svet-ironija. Deluje po principu »dam, da lahko dobim« ali po domače – več članov kot imam pod sabo in bolj kot so naivni, več zaslužim. Kot zagotovilo izpostavljajo dejstvo, da se donirana sredstva direktno nalagajo osebam in ne na spletne strani, ki bi lahko čez noč izginile. Pozor! To zagotavlja novo ustanovljeno podjetje, ki je na trgu slabe tri mesece in katerega struktura ni vidna nikomur, le tistemu, ki si je izmislil piramidno igro. Ironija vsega pa je v tem, da ko smo gospo vprašali koliko je do sedaj zaslužila je bil odgovor sila smešen »10 evrov v enem tednu.« In ne potrebujemo doktorata iz matematike, da pomnožimo 10 evrov s štirimi tedni in ugotovimo, da je rezultat še daleč od 1000 evrov. Osebi smo hoteli povedati, da je to ena registrirana oseba in v odgovor smo dobili, da ima že dober mesec registriranih vsaj 10, vendar morajo denar še vplačati. Kdo je zdaj tu nor?