Onecoin – kriptovaluta prihodnosti

10197
bitcoin onecoin kriptovalute

Onecoin je zagotovo ena od kriptovalut, ki bo korenito spremenila področje plačevanja. V letošnjem letu je bila na težki preizkušnji zaradi preiskav pristojnih organov. Napisano je bilo veliko kritik, predvsem medijev, češ da je Onecoin prevara. Toda, ali so bile te kritike upravičene?

Kriptovalute postajajo čedalje bolj zanimive, vse več je govora o njih, še vedno pa je precej predsodkov, največ zaradi neznanja. Postajajo pomembna panoga nove ekonomije s tehnologijo blockchain – verigo blokov, ki je v izjemnem razmahu tudi na drugih področjih.

Glede na raziskovanje celotnega trga pripisujem največ možnosti velikega uspeha kriptovaluti Onecoin, o kateri sem spisala že precej člankov, saj se bistveno razlikuje od ostalih kriptovalut, ki kotirajo na www.coinmarketcap.com in zaenkrat še ni na odprtem trgu. Velika večina kriptovalut je namenjena predvsem trgovanju in posledično špekulacijam, kar pa po mojem mnenju ni pravi namen široke uporabe. Najpomembnejša je stabilnost cene ter uporabnost za vsakodnevno plačevanje. Bistveno je, da združuje virtualno rešitev za vsakodnevna plačila za izdelke in storitve, ki jih vsakodnevno potrebujemo v realnem svetu. In Onecoin združuje vse te značilnosti.

Kot pa sem uvodoma omenila pa je potrebno jasno povedati, da so šli Onecoin in njegovi vlagatelji v zadnjih 2 mesecih skozi fazo hudega stresa zaradi preiskav in neupravičenih obtožb. Onecoin je trenutno kriptovaluta, ki deluje na zaprtem trgu (še ni na borzi) in deluje centralizirano, kar pa je drugače kot to velja za ostale kriptovalute na odprtem trgu. Poleg tega pa je zaradi uspeha, ki ga doživlja, tudi zaradi drugačnega koncepta, seveda trn v peti marsikateremu konkurentu. V nadaljevanju  pojasnjujem okoliščine in dejstva, ki so se zgodila.

V začetku leta 2018 so se bolgarski mediji razpisali o veliki preiskavi v podjetju Onecoin in partnerskih podjetjih, ki so jo izvedli bolgarski organi v sodelovanju z nemškimi javnimi tožilci.

Preiskava je bila sprožena na podlagi anonimne prijave, glavni očitek pa je bil, da Onecoin nima blockchaina. Kot pojasnilo, da temu ni tako, je bilo spisanih in pripravljenih več kot 6.000 strani dokumentov. V postopku preiskave je bilo ugotovljeno, da blockchain obstaja. Strokovnjaki s področja informacijskih tehnologij so potrdili, da si bloki sledijo v zaporedju po pravilih in da ni mogoče ugotoviti nikakršnih odstopanj.

(vir:http://front.bg/en/one-coin/the-onecoin-investigation-flooded-the-media-but-it-actually-lead-to-nowhere)

Prav tako je bila pregledana spletna platforma DealShaker (kraj, kjer trgovci ponujajo različne izdelke in storitve). Kontaktirali so številne ponudnike storitev, ti pa so izrazili zadovoljstvo nad uporabo platforme in samim poslovanjem.

Zaradi postopka preiskave je bilo zaslišanih veliko zaposlenih, naredili so tiskovno konferenco, podali so izjavo za javnost (https://www.onelife.eu/en/news/corporate-announcement). Kljub vsemu pa so tudi naši mediji (POP TV, siol.net in RTV) neobjektivno poročali o  veliki prevari v kriptosvetu. Vlagatelji so bili upravičeno v skrbeh in stiski, saj je bila negativna propaganda izjemno močna.

Na koncu se je izkazalo, da nihče ni bil aretiran, dokazali niso nobene nezakonitosti, saj podjetje ves čas sledi evropski in svetovni zakonodaji s transparentnostjo, ki so jo dokazali z intenzivnim sodelovanjem v samem postopku preiskave ter z doslednim izvajanjem identifikacije stranke kar je v skladu s politiko preprečevanja pranja denarja, ki jo zelo velika večina kriptovalut nima in bodo imela s tem velike izzive v prihodnje. To je tudi zelo pomembno za varnost investitorja-uporabnika, ki je najvišja prioriteta podjetja.

Kriptoskeptiki in tudi mediji so pričakovali, da bodo ugotovljene velike nepravilnosti, izkazalo pa se je, da so želeli škoditi predvsem ugledu podjetja ter zaustaviti njegov silovit razvoj. Brez omahovanja so takoj zavrnili ponudbo anonimneža, da mu naj podjetje plača 1 milijon EUR, da se ime podjetja nikoli več ne bo znašlo v medijih z razlogom negativne propagande.  Večkrat so izjavili, da je OneCoin edino podjetje za kriptovalute na trgu s centraliziranim sistemom blokov, da se od ostalih kriptovalut razlikuje, saj je namenjen uporabnosti. Podjetje je zaradi preiskave moralo nabaviti novo informacijsko in tehnično opremo, ki jim je bila med preiskovlanim postopkom odvzeta.

Med preiskavo in končnih ugotovitvah, da je v podjetju vse tako kot mora biti, se je po več kot letu dni ponovno odprl trg Italije, kjer je bilo omejeno poslovanje zaradi določenih nepravilnosti določenih posameznikov pri širjenju mreže.

(vir:https://www.giustizia-amministrativa.it/cdsintra/cdsintra/AmministrazionePortale/DocumentViewer/index.html?ddocname=LD7RASPEGDQ3DBUPDP2SG7FOXE&q=00764)

Konstantin Ignjatov, brat ustanoviteljice dr. Ruje Ignjatove in član managementa, je na odru v Bogoti (Kolumbija) dne 4.3.2018 sporočil, da je podjetje doživljalo eno najtežjih obdobij, vendar pa so s zaupanjem, vero in jasnim fokusom gledali samo naprej. Zavedanje, da delaš nekaj velikega, nekaj kar še ni nihče naredil, je pravzaprav za konkurenco zastrašujoče. Največ škode pa so pravzaprav podjetju naredili ljudje, ki so širili informacijo o produktu. Znanje v tej panogi je ključno, saj gre za mlado panogo, o kateri še ne poučujejo na fakultetah, zato je ogromno informacij površnih in nenatančnih, saj se ljudje neradi izobražujejo.

(vir:https://www.youtube.com/watch?v=ZGA2KeJYSQw&feature=youtu.be)

Platforma je bila v posameznih segmentih ohromljena, rast novih članov se je za kakšen mesec zaustavila, so pa zato trgovci in ponudniki medtem verjeli, da se piše velika zgodba, zaradi česar je deležna tolikšne medijske pozornosti. Število trgovcev iz območja Slovenije in držav bivše Jugoslavije, ki so se odločili, da bodo sprejemali kriptovaluto Onecoin, se je začelo vsakodnevno povečevati. Vsi ponudniki iz navedenega območja imajo na razpolago dodatno spletno stran www.oneadria.shop ter tudi socialna omrežja, kjer jih imetniki kriptovalute ONE dodatno brezplačno reklamirajo.

Trgovci, imate zalogo, pa bi si jo radi znebili ali pa bi se želeli samo zreklamirati in postati vidni? Oglaševanje in predstavitev na spletni platformi DealShaker vam vse to omogoča.

Želeli bi si, da tudi Finančna uprava RS izda ustrezna navodila, saj na vprašanja, ki sem jih tudi sama poslala, še ni odgovorila. Trgovci in potencialni novi imetniki so v največji dilemi ravno zaradi nejasne zakonodaje, seveda pa bo ta čedalje manjša, bolj ko se bo kriptovaluta ONE bližala lansiranju na odprtem trgu z dnem 08.10.2018.

Ni več vprašanje ali zadeva bo ali ne bo uspela. Vprašanje je ali želite biti del uspešne zgodbe že danes, čez pol leta ali še kasneje. Izbira je Vaša.