Sončne elektrarne za samooskrbo – ugoden čas za izgradnjo

1142
sončne elektrarne

Sončne elektrarne so se zaradi subvencij države najbolj gradile med leti 2009 in 2012. Država je s pomočjo subvencij poskušala zagotoviti pokritost zelenega dela proizvedene električne energije v državi. Investitorji, ki so sprejeli odločitev in se odločili za izgradnjo sončne elektrarne, so  v veliki večini zelo zadovoljni s svojo naložbo. Subvencije so bile sklenjene za dobo 15 let. Vračilna doba sončne elektrarne pa je bila v večini primerov bistveno krajša. Lahko torej rečemo, da je bila naložba pametna oziroma modra!

Ste tudi vi v zadnjem času zasledili oglas za izgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo? Vam je prijatelj poslal povezavo Eko sklada o sprejetju Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije? Ali pa ste med vožnjo na vašem nedeljskem izletu, preprosto opazili čudovito na novo zgrajeno hišo, katere streha je bila pokrita s sončnimi celicami?

Ste morda eden tistih, ki ob visokih mesečnih računih za elektriko še vedno razmišlja, če se izplača? Dejstvo je, da se pri večjih porabah elektrike in morebitni bodoči menjavi kurilne naprave, izplača razmisliti o izgradnji sončne elektrarne po sistemu Net Metering

S pridobljenimi nepovratnimi sredstvi, razpisanimi s strani Eko sklada, se vam vložek v izgradnjo zmanjša za 180 EUR na inštaliran kW moči. Cena sončne elektrarne 10 kW se nam tako s pomočjo Eko sklada zmanjša za 1.800 EUR, kar pa je lahko znaša do 15 odstotkov cene izgradnje, ki jo lahko prihranimo. Dober začetek za razmislek ali naj tudi sami investiramo v izgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo.

V podjetju Enerson d.o.o., ki velja za enega od kvalitetnejših »butičnih« podjetij na področju izgradnje sončnih elektrarn v Sloveniji, na trgu se uveljavljajo že dobrih 11 let, so nam zatrdili da bo letošnje leto spet bolj »živo«. Gospod Primož Tručl iz podjetja Enerson nam je za naš prispevek povedal:

»Vsem našim rednim in bodočim strankam ponujamo na področju fotovoltaike prav vse. Naj gre za izgradnjo sončne elektrarne po sistemu net metering za hišno samooskrbo ali pa za izgradnjo večje sončne elektrarne, ki služi kot dodaten vir energije in prihodkov na proizvodni hali podjetja. Našim strankam lahko zagotavljamo vso elektro tehnično podporo. Ko vas zanima ali vaša naprava sploh deluje kot bi morala, za vas opravimo diagnostiko, servis ali čiščenje sončne elektrarne. Tukaj smo za vas, da vam pomagamo.

Prav zaradi želje po zagotavljanju kakovostnih storitev smo v sodelovanju z Delavsko hranilnico d.d.  za naše stranke, fizične osebe, ki načrtujejo lastno proizvodnjo elektrike, pripravili zanje posebej ugodno kreditno linijo, kjer lahko pridobijo ugodna sredstva za načrtovano naložbo. Stranke nam zagotavljajo, da je Sonce dober poslovni partner. Prav zato, ker jim verjamemo in ker to resnično drži, predlagamo, da tisti, ki o sončnih modulih na lastni strehi resno razmišljate, ne odlašate preveč. Oglasite se pri nas, pišite nam in skupaj bomo naši modro rešitev za vas.

Pametna rešitev pogosto vključuje tudi nabavo toplotne črpalke. V kolikor le te še nimate v svoji hiši in načrtujete menjavo kurilnega sistema v prihodnosti je izgradnja sončne elektrarne na vaši strehi ekonomsko upravičena. V sodelovanju s poslovnim partnerjem, vam lahko ponudimo tudi to in na ta način poskrbimo za to, da elektrodistribucijsko omrežje ne bo preveč obremenjeno, saj se bo elektrika potrošila na mestu, kjer bo tudi proizvedena.«

Zemlja se vrti okoli Sonca, ki je neskončen obnovljiv vir energije, zaenkrat velja še za neobdavčenega. Če povzamemo besede gospoda Tručla, da je Sonce dober poslovni partner, velja investicija v sončno elektrarno za naložbo v prihodnost. Prihodnost pa bo tako ali drugače električna. Ob vseh direktivah in uredbah, ter dogovorih in sporazumih po svetu je jasno, da je trenutno elektrika ena najboljših možnosti za nadomestilo fosilnih goriv.

Vozila na fosilna goriva bomo s časom morali zamenjati za električna. In ta dan niti ni več tako daleč. Električna vozila in hišne elektro polnilne postaje bodo s časom postala del našega življenja. Prevažala nas bodo v službo, na obiske in izlete, ter skrbela za nemoteno dnevno rutino.

Za konec lahko dodamo še to, da bomo z izgradnjo sončne elektrarne pridobili tudi dober občutek, da smo vsaj malo poskrbeli za našo Mater naravo. Hkrati pa bomo z obnovljivimi viri energije prispevali k temu, da bomo našim zanamcem za sabo pustili Svet, kakršnega poznamo sami.