Težave s prostato: Pogoste težave, ki jih moški pogosto prezrejo

55
težave s prostato

Veliko ljudi se sprašuje kaj to prostata sploh je. Gre za moško spolno žlezo, ki obdaja sečnico. Oblika je zelo podobna orehu, doseže pa svojo končno velikost po puberteti, ko ima približno 20g. Sestavljena je iz žleznega tkiva, ki ga ščiti ovojnica. Naloga prostate je, da proizvaja izločke, ki tvorijo semenske tekočine. Ravno s tem razlogom pri težavah s prostato pride tudi do težav s spolnostjo. Težave, kot so vnetje, benigno povečanje ali rak, niso redke. Kaj povzročijo težave s prostato in kako jo lahko na naraven način zdravite, preberite na spletni strani Avogel.si. Pri njih se vedno najdejo koristne informacije.

Neprijetna težava

Tako kot skoraj vsaka bolezen, tudi težave s prostato vplivajo na kakovost življenja moškega, ki se s tem srečuje. Kar pa še ni največji problem. Večina moških, ki se s tem srečujejo ne želijo obiskati zdravnika in se posledično težava samo povečuje.

Težave s prostato

Benigno povečanje

Benigno povečanje prostate je eno najbolj pogostih težav s prostato. Lahko ji rečemo tudi BPH, kar pomeni benigna hiperplazija prostate. Kot že samo ime pove, se v tem primeru prostata povečuje in posledično stisne sečnico, kar pa povzroči seveda težave pri uriniranju. Čeprav ne gre za rakavo bolezen, definitivno vpliva na življenje vsakega moškega.

Vnetje in rak

Poleg zgoraj omenjene težave, se moški lahko sreča tudi z vnetjem prostate. V tem primeru lahko začutite bolečino v spodnjem predelu trebuha, težave se pojavijo tudi pri spolnosti, ravno tako kot pri BPH pa pride do težav z uriniranjem.

Vsako od prostat je najbolje takoj pričeti zdraviti, vendar ena oblika še posebej izstopa. To je rak prostate. Zgodnje odkrivanje raka na prostati igra pomembno vlogo, saj lahko tako bolezen uspešno zdravimo.

Izogib zdravnika je največja napaka

Čeprav naštete težave, ki jih prostata prinese za seboj niso kar tako, se še vedno ogromno število moških izogiba zdravnikov. V večini primerih gre za sramovanje ali strah. Ne glede na to pa je pomembno razumeti, da obstajajo učinkoviti načini zdravljenja, ki bodo izboljšali življenje posameznika. Z zgodnjim odkrivanjem lahko preprečimo morebitne zaplete. Če je verjeti statistikam, se na primer z benigno povečano prostato srečuje kar vsak drugi moški po petdesetem letu starosti in skoraj vsak moški po osemdesetem letu starosti.

težave s prostato

Če samo posumite na to, da bi lahko šlo za težave s prostato ne odlašajte. Posvetujte se s svojim zdravnikom in rešite težavo čimprej. Ne odlašajte s svojim zdravjem – ohranite aktiven odnos do skrbi za svojo prostato in celotno zdravje. Ker je zdravje najbolj pomembno!