Išias je bolečina, ki nastane zaradi draženja živca

533
išias

Išias je splošno razširjeno ime za bolečino v nogi, ta bolečina pa je simptom in ne bolezen. Vzrok za bolečino se skriva v draženju ishiadičnega živca, ki je največji živec v telesu. Zaradi velikosti samega živca in pogostosti bolečin, kliknite na priloženo povezavo in pobližje spoznajte išias, saj vam ta spletna stran ponuja ogromno koristnih informacij o tem simptomu. Prav tako boste tam našli koristne načine samopomoči, kot so raztezne vaje in možnost naročanja krem, za lajšanje bolečin zaradi išiasa. Išias je namreč tegoba, ki lahko brez pomoči traja dolgo. Ravno zato je pomembno, da se seznanite z možnimi načini samopomoči, ki vam bodo olajšali bolečine in pospešili okrevanje.

Kaj je išias in zakaj nastane?
Draženje ishiadičnega živca povzroča bolečine v nogi, vendar gre v resnici za težavo v spodnjem delu hrbtenice. Ishiadični živec namreč izhaja iz korenine v ledvenem in križnem delu hrbtenjače, poteka pa preko zadnjice in navzdol po celotni spodnji okončini. Najpogosteje pride do draženja zaradi zožitve medvretenčnega prostora, skozi katerega iz hrbtenjače izhaja korenina tega živca. Išias pa občutimo kot bolečine v nogi, ker mišice nog ne dobivajo pravih živčnih impulzov, zaradi vkleščenosti živca. To rezultira v vnetju vzdolž živca in prinaša bolečine v mišicah nog. Ravno zato pravimo išiasu simptom in ne bolezen, saj je njegov izvor v spodnjem delu hrbtenice in ne v nogi. Za tovrstno bolečino je značilno, da se navadno razvije v eni nogi, le redko v obeh. Prav tako se stanje navadno poslabša ob določenih gibih, kot so kašljanje, ležanje na trebuhu, včasih celo hoja. Stanje se lahko poslabša še v hladni vodi ali pri zadrževanju v hladnem prostoru s prepoteno obleko. Za tovrstno bolečino je značilno tudi, da je neredko v obliki mrtvičenja ali mravljinčenja mišic nog, praviloma pa gre a konstantno žgočo bolečino.

išias

Kateri dejavniki povečajo tveganje za nastanek išiasa
Med dejavnike tveganja sodi starost in z njo povezane degenerativne spremembe v hrbtenici. Tako zelo pogosto ravno hernija medvretenčne ploščice povzroči išias. Večja verjetnost za nastanek išiasa je pri ljudeh s prekomerno telesno težo, saj ta predstavlja dodatno obremenitev na hrbtenici. Tudi prekomerna telesna teža namreč lahko povzroči degenerativne spremembe. Naslednji dejavnik so poklicne obremenitve, kot so delo v psarni ali dolgotrajna vožnja. Te vrste dela namreč zahtevajo prisilno držo v sedečem položaju, za nastanek išiasa pa so lahko krive tudi obremenitve kot je dvigovanje težkih stvari. Danes je znano še to, da je lahko kajenje dejavnik tveganja za nastanek išiasa, saj povzroča pomanjkanje določenih snovi v hrustancu medvretenčne ploščice in prinaša krhkost teh ploščic. Odstranitev tovrstnih dejavnikov je torej dober korak k preprečitvi išiasa, a ni vedno sto procentno uspešen, zato je dobro poznati tudi nekaj vrst samopomoči. Za lajšanje bolečin v ležečem položaju je priporočljivo, da si pod noge podložite dodatno blazino. Če ležite na boku, blazino postavite med nogi v predelu kolen. Kadar ležite na hrbtu, si blazino postavite pod kolena. Ležanje na trebuhu pa ni priporočljivo, ko gre za išias, saj se pri tovrstnem ležanju hrbtenica usloči na nenaraven način. Izjemno priporočljivo je še izvajanje razteznih vaj, na počasen in kontroliran način, brez naglih gibov.