Zunanji trdi disk

907

Kaj je zunanji trdi disk? Zunanji trdi disk (HDD) ali pogon SSD, je povezan na zunanji strani z računalnikom in ne na notranji strani.

trdi disk računalnik

Namreč črpa napajanje preko podatkovnega kabla, ki seveda prihaja iz samega računalnika. Trdi disk je prenosljiva naprava za shranjevanje podatkov, deluje pa po enakem principu kot notranji trdi disk. Uporablja se za shranjevanje raznoraznih podatkov ali pa prenašanje podatkov med ranimi multimedijskimi napravami kot so naprimer kakšne igralne konzole ali pa prenosni računalniki. Danes obstajajo tako napredne televizije, ki predvajajo filme v različnih formatih iz zunanjega diska. Trdi disk se z računalnikom poveže prek USB vmesnika, obstajajo pa tudi drugi vmesniki. Vsak trdi disk ima drugačno kapaciteto. Te kapacitete pa so od 160 GB do 6 TB. Tipične kapacitete so 160 GB, 250 GB, 320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB, 2 TB, 3 TB. 4TB, 5 TB, 6 TB.

Kakšne lastnosti pa ima trdi disk?
Današnji trdi diski dosežejo hitrost do 50 MB/s, novejši pa dosegajo hitrosti do 500 MB/s. Zmogljivost se meri v GB in TB, zunanji trdi diski so zelo zanesljivi.
Včasih ko kupujemo računalnik lahko dokupimo prostor na računalniku, a stvar se zaplete saj je cena lahko za več kot 100 evrov višja, kar pa ni ugodno. Zato se ponavadi ljudje odločimo za nakup zunanjega trdega diska. Trdi disk je lahko zmogljiv, kvaliteten in ima veliko kapaciteto, hkrati pa je lahko tudi v našem osebnem cenovnem rangu. Ponavadi za njih odštejemo 50 evrov, kar je precej ugodno. Če vam računalnik vedno znova daje majhna opozorila na diskovnem prostoru ali pa je počasen, je to verjetno zaradi tega, ker imate notranji disk  na računalniku prepoln. Posledica je počasno delovanje računalnika, saj imate shranjenih preveč podatkov. Takrat je verjetno čas, da si omislite zunanji trdi disk, svoje podatke lahko prekopirate oziroma premaknete na zunanji disk, tako sprostite pomnilnik na vašem osebnem računalniku, delo pa boste zagotovo opravljali hitreje in lažje.