Klop – zaščitimo se pred njim

778
klop

Marsikdo bi klopa označil kar za najnevarnejšo žival v Sloveniji, vsaj z vidika posledic, ki jih lahko povzroči. Klop namreč prenaša nevarne bolezni, med najbolj znanimi sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza. Število okužb pri nas je vsako leto precejšnje, sezona okužb pa se navadno začne spomladi in traja vse do pozne jeseni, zato je zelo pomembno, da poznamo različne samozaščitne ukrepe – skozi vse leto!

Veliko število okuženih

Kaj pravi statistika? Samo leta 2018 je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za lymsko boreliozo zbolelo več kot 7500 ljudi, za klopnim meningoencefalitisom pa 153. Medtem ko prvo lahko, če jo odkrijemo dovolj zgodaj, ozdravimo z antibiotiki, za drugo zdravila ni, posledice obeh pa so lahko zelo hude in tudi trajne. Klop je torej resnično nevaren, čeprav na prvi pogled tega niti ne bi mogli trditi. Pa vendar … Naj vas seznanimo z možnostmi zaščite pred ugrizi klopa ter, ne nazadnje, tudi pred hudimi boleznimi, ki jih klop prenaša.

Svetla oblačila in redno pregledovanje

Veliko lahko naredimo že s tem, da se primerno oblečemo in uporabimo kakšen repelent. Pri tem naj izpostavimo, da klopov ne najdemo le sredi gozdov, ampak so lahko na preži povsod v naravi! Ko se torej odpravljamo na sprehod, v gozd, na polja ali zgolj ven, v naravo, je dobro, da se oblečemo v oblačila svetlih barv in gladkih materialov. Klop bo na ta način hitreje in lažje opažen, na gladki površini se bo težje oprijel. Z oblačili pokrijemo čim večji del kože, obleke pa poškropimo s primernim repelentom.

Te uporabimo tudi za zaščito kože same, in sicer izberimo takšne, ki vsebujejo tako imenovani DEET – poglejte embalažo! Seveda morate pri tem obvezno prebrati navodila proizvajalca, posebno pozorni pa bodite tudi pri otrocih in morebitnemu vnašanju spojine v oči ali usta.

Ko se vrnemo domov, se je najbolje temeljito pregledati in umiti celotno telo, oblačila pa oprati. Ti ukrepi lahko učinkovito preprečijo, da bi se klop prisesal na vašo kožo.

Kaj pa cepljenje?

Omenili smo že, da zdravila za nevarni klopni meningoencefalitis (še) ni, zato je najučinkovitejša zaščita pred njim cepljenje. Cepijo se lahko otroci ali odrasli ljudje, pomembno pa je, da prva dva odmerka dobite že v zimskih mesecih, tretjega pa čez 9 mesecev ali leto dni. Po treh letih sledi še en odmerek, medtem ko je treba v nadaljevanju tovrstno zaščito obnavljati na nekaj let.

Kako je s cepljenjem v Sloveniji? Obvezno je za vse, ki so okužbi izpostavljeni zaradi narave svojega poklica oziroma dela, priporočljivo pa za vse, ki živijo na območjih s povečanim tveganjem. Klop namreč ne izbira, zato je preventiva resnično pomembna, seveda pa vsi cepljenja ne odobravajo – iz najrazličnejših razlogov. Pomembno je, da vemo, da ima lahko stranske učinke, vendar pa je pomembno vedeti tudi, da je prav cepljenje že mnoge rešilo pred neželenimi posledicami, ki jih prinaša okužen klop. Statistika sicer kaže, da je tovrstno cepljenje varno, en odmerek pa stane približno 30 evrov (potrebujete tri).

Naj bo bivanje v naravi sproščeno in varno

Cepljenje ali ne, odločitev, kaj boste naredili, da si klop za naslednjo žrtev ne bo izbral prav vas, je na vaši strani. Tudi če ne živite na tako imenovanih ogroženih območjih v Sloveniji, je priporočljivo, da redno izvajate samozaščitne ukrepe, ki smo jih omenili zgoraj.

Čudovito je v naravi preživljati čas, pa naj bo to z družino, skupino prijateljev, v dvoje ali kako drugače. Prav lahko pa se zgodi, da se prijetno popoldne na gozdni jasi spremeni v pravo nočno moro, saj klop pač ne izbira. Zaščitite torej sebe in svoje bližnje ter se po prihodu domov temeljito preglejte, umijte in preoblecite v popolnoma sveža oblačila. Verjemite, s tem si lahko rešite celo življenje.