Belo čili vino za vrhunsko doživetje okusov

1359
belo čili vino čili vino

Veliko ljudi rado pije vino, pa naj bo rdeče ali belo. Vsekakor pa poznamo več vrst vina. Razlikujejo se po barvi in okusu, saj so pridelana iz različnih vrst trte. Vino nastane s pomočjo alkoholnega vrenja mošta ali soka iz grozdja. Dejstvo je, da se sam proces vrenja začne ob prisotnosti kvasovk ter sladkorja v samem soku. Postopoma se nato ta sladkor pretvori v alkohol.

Vsekakor pa niso vse vrste grozdja primerne za pridelavo vina. Vrste trt imajo svoje ime, ki bodisi izhajajo iz ljudskega izročila, lokalne pridelave in podobno. Poleg vrst vina, ki so ustvarjena iz vinske trte oziroma sadežev vinske trte, poznamo tudi zvrsti vina. Slednje so mešanica različnih vrst vina. Kot laiki, poznamo različne kakovosti te alkoholne pijače. Poznamo namizno, ki je najmanj kvalitetno, saj je pridelano iz različnih grozdnih vrst. Vsekakor tovrstna vina ne dosežejo željene stopnje sladkorja, ki jo zahteva kvalitetno vino. Kakovostno vino je ustvarjeno iz grozdja, ki ima popolno zrelost. Vrhunska vina prepoznamo po svoji najvišji kvaliteti. Namreč grozdi so obrani v prezrelosti ali polni zrelosti. Tovrstna vina se ne sladka.

Poznamo tudi vina, ki so malce nenavadna po svojem okusu. Na primer belo čili vino je polsladko in primerno za gurmane. S svojim okusom namreč pričara vrhunsko doživetje ter daje človeku neponovljivo izkušnjo. Omenjeno vino je kombinacija različnih vinskih trt, odlikuje pa ga rahel okus čilija. Belo čili vino vas bo s svojo aromo in okusom izredno očaralo. Omenjeno vino ima tudi rahel sadni priokus, kar doda vinu svežino in pristnost. Belo čili vino in njegova zgodba se začne v letu 2014, z sodelovanjem dveh družin. In sicer Ekološke Kmetije Vizjak in Vinogradništva Kolar. Družini Vizjak se je utrnila ta nenavadna ideja po čili vinu, ki so jo nato tudi uresničili. Pridružila se je steklenica belega vina s čilijem, ki pa je v začetku imela še preveč pikanten okus. Zaradi nezadovoljstva, belo čili vino niso predstavili javnosti, saj so želeli izboljšati okus. Počakali so na naslednjo sezono ter uporabili vrste grozdja, ki imajo bolj izrazit okus. S previdnostjo so dodajali čili ter v steklenico dodali še sadni priokus. Samozavestno so nato letnik 2015 predstavili v Podčetrtku na festivalu vina in čokolade. Doživeli so izjemno prodajo, njihov glas pa se je prek medijev ustrajno širil. Dejstvo je, da je to najverjetneje 1. belo čili vino na svetu. Namreč v svojih raziskavah niso naleteli na podoben izdelek, zato so dobili za pridelavo še dodaten zalet. Kmalu zatem so belo čili vino predstavili svetovni javnosti ter začeli sodelovanje z vinogradništvom Kolar. Podučili so jih o kletarjenju in enologiji, saj so želeli svoje znanje razširiti na najvišjo raven.

Z vinogradništvom Kolar so osvojili kar tri odličja na prestižnih tekmovanjih v New Yorku. Vsekakor pa njihov uspeh govori zgodbo zase, kajti v kratkem obdobju so belo čili vino povzdvignili na svetovno raven.