Kakšna je vloga kašlja v telesu?

15

Ko pride do draženja sluznice, telo proizvaja sluz, kašelj pa pomaga pri odstranjevanju te sluzi iz pljuč skupaj z dražilnimi delci ali mikroorganizmi. Odpravite kašelj z različnimi pripravki kot je slezov sirup ali čaj iz sleza ter trpotčev sirup ali čaj suličastega trpotca. Ti pripravki blažijo draženje sluznice, sproščajo krče dihalnih poti in zavirajo vnetne procese. Kašelj je naravni mehanizem, s katerim se telo brani pred dražljaji v dihalnih poteh. Lahko se sproži zaradi različnih vzrokov, vključno s kemikalijami, prahom, mikrobiološkimi okužbami ali celo čustvenimi dejavniki.

Kašelj

Različne oblike kašlja

Pri oblikovanju pravilnega zdravljenja je pomembno razlikovati med suhim in mokrim kašljem. Suh neproduktiven kašelj ne povzroča izkašljevanja sluzi. Za ta tip kašlja so primerni pripravki, ki ga pomagajo umiriti. Nasprotno pa je mokra produktivna oblika takšna, pri kateri se izkašljuje sluz. Za to obliko kašlja so priporočeni pripravki, ki pomagajo pri lajšanju izkašljevanja.

Potreba po umirjanju

Suha oblika je lahko trajna in neproduktivna, zato je pomembno, da ves čas uporabljamo pripravke, ki ga pomagajo umiriti. Vendar pa se lahko suha oblika spremeni v produktivno med procesom okrevanja. To se zgodi, ko se v pljučih začne kopičiti gosta sluz, ki jo telo ne more naravno odstraniti. To vodi v občutek zastoja in težav pri dihanju. Produktivna oblika omogoča izkašljevanje te goste sluzi iz pljuč. V začetni fazi bolezni je sluz običajno pregosta, da bi jo izkašljevali, zato kašelj ostane suh in neproduktiven. V takih primerih so bolj primerni pripravki za izkašljevanje, ki redčijo sluz in olajšajo prehod suhega kašlja v produktivno obliko.

Zdravljenje dražečega kašlja

Pri suhem kašlju, ko čutimo draženje v spodnjih delih dihalnih poti, vendar se ne želimo izkašljati, so pripravki za umirjanje kašlja primerni. Pri suhem, dražečem kašlju, ki izvira iz grla, lahko uporabimo pripravke za umirjanje kašlja, ki lokalno blažijo razdraženost sluznice v grlu. Islandski gorski lišaj v obliki čaja ali pastil je primeren za ta namen. Čaj za umirjanje kašlja pijemo po požirkih čez dan, medtem ko pastile jemljemo enakomerno čez dan in tudi ponoči. Poleg tega lahko uporabimo tudi prej omenjene pripravke, ki ustvarijo tanko zaščitno plast na sluznici. Pri umirjanju kašlja je pomembno tudi zadostno pitje vode, saj to pomaga pri blaženju draženja.