Barve za lase

3070
barva za lase

Sodobni svet nas je na nek način prisilil, da uporabljamo kozmetiko, ki ni ravno naravnega izvora. Z njimi dosežemo lepši videz kože ali las. Predvsem ženske velikokrat eksperimentirajo z uporabo preparatov, ki njihovo pričesko naredijo bujno, sijočo in lepšo. Uporaba preparatov lahko na dolgi rok poškoduje lase, če jih ne prepustimo profesionalnemu frizerju. Barvanje in toplotna obdelava las sta postopka, ki lahko ob nepravilnem ravnanju, lase uničita do te mere, da so ti primerni samo za striženje. Barve za lase lahko kupimo pravzaprav kjerkoli, vendar je odvisno kakšna je njihova kakovost in poreklo. Znano je, da so nizkocenovne barve tudi manj kvalitetne.

Barvanje las je postopek trajne spremembe barve na osnovi mešanja temeljne barve in oksidanta. Barve za lase se ne izmijejo in lahko prekrijejo sive lase, vendar moramo zaradi rasti las barvanje ponavljati. Veliko mladih rado eksperimentira in poizkuša različne kombinacije barv, kar posledično uničuje kvaliteto las. Kadar pregledujem sestavine barv, ki jih bomo nanesli na lase, mi pride na misel, da morda berem kemijski priročnik. Ali je uporaba teh kemikalij, za katere niti ne vemo kakšne stranske učinke povzročajo, sploh zdrave za naš organizem? Veliko strokovnjakov meni, da je barvanje nekoliko nepotrebno in temu nasprotujejo, saj ima večina sestavin dražilni učinek. Dva izmed njih sta otekanje vek in izpuščaji na lasišču. A, če drži rek je »za lepoto treba potrpeti«. Vendar ali je barvanje lepo in kaj s tem tvegamo? Kozmetični izdelki, ki so proizvedeni v Evropski uniji ali pa se uvažajo znotraj njenih meja morajo biti ustrezno pregledani s strani pristojnih organov. Znanstvene raziskave morajo biti potrjene in verodostojne, saj je v nasprotnem primeru prodaja izdelkov prepovedana.

Barvanje las je eden najstarejših in zahtevnih lepotnih posegov. Z mešanjem barv lahko dobimo različne odtenke, vendar je postopek dokaj kompleksen, zato pri prvem barvanju las odsvetujejo uporabo barv, ki bi pretirano spremenila strukturo in kvaliteto las. Priporoča se uporaba bolj naravne barve ali tiste, ki na lasu ne bo pustila preveč negativnih posledic. Zaradi pigmenta las je možno, da bodo barve za lase povzročile nevšečnosti, saj končni odtenek morda ne bo tak, kot smo si ga zamislili. V večini primerov se to lahko popravi z novim barvanjem ali nanašanjem drugih barvnih odtenkov. V trgovinah lahko najdemo nešteto barv za lase, različnih proizvajalcev. Poznamo kremne, tekoče in oljne barve za lase, ki se med seboj razlikujejo tudi po obstojnosti. Če želimo prekriti le par sivih las lahko uporabimo začasno obstojno barvo, če pa želimo, da bo naša sprememba vidna dlje časa pa bomo uporabili trajno obstojno barvo. Obstajajo pa tudi t.i. rastlinske barve, ki veljajo naravne barve, kar pa še ne pomeni, da so brez kemikalij. Edina popolnoma naravna barva je kana, ki raste v suhem tropskem podnebju. Posledično je ta barva uporabna kot poživitev rdečkastih odtenkov in za poudarjanje naravne barve las. Kana daje lasem lesk in mehkobo, kar je pri ostalih barvah za lase težko doseči. V ta namen se uporabljajo lasne maske in mehčalci las, ki le-te zavarujejo pred poškodbami. Če ste nekoliko bolj svobodnega duha in radi eksperimentirate lahko za intenzivne odtenke uporabite sadje. Prav ste prebrali – sadje. Odlične naravne barve za lase so lahko plodovi borovnice, robide, koprive in drugih rastlin. Spomnite se kako ste drgnili dlani in odstranjevali barvo z njih, ko ste nabirali borovnice. Na svetlih laseh je njihov učinek barvila enak in edina slabost tega je, da se sperejo v nekaj tednih.

Pri barvanju se velikokrat pojavijo alergije na barve za lase, ki niso prav pogoste, vendar so zelo neprijetne. Po evropskih raziskavah naj bi alergijsko reakcijo razvile tri osebe na milijon prebivalcev. Pred neprijetnostmi se lahko zaščitimo tako, da preberemo in upoštevamo priložena navodila za uporabo. A ker vedno ne more iti vse po načrtu se v primeru alergije posvetujte z zdravnikom in ustrezno ukrepajte. Pred barvanjem lahko opravite alergijski test, ki ga je moč kupiti v lekarni ali drugi trgovini, kjer prodajajo barve za lase. Lahko pa na manjši del lasišča nanesete nekaj barve in opazujete reakcijo. tako boste najboljše vedeli ali je izbrana barva primerna za vas in vam ustreza. Barve za lase pa niso primerne za vsakogar. Strokovnjaki odsvetujejo uporabo barv osebam mlajšim od 16 let, tistim, ki so po barvanju doživeli alergijsko reakcijo ali pa imajo občutljivo kožo. Možnost za nastanek alergije je lahko tudi sveže tetovirana koža na predelu glave.
Sama si velikokrat belim lase in nego prepustim izključno profesionalno izučenim frizerskim rokam. Moram dodati, da do sedaj nikoli nisem imela težav pri barvanju, kar se odraža tudi na kakovosti in izgledu las. Vsekakor se je pred barvanjem z barvami za lase pametno posvetovati z zdravnikom, opraviti alergijske teste in obiskati frizerja, ki ima ustrezno opremo, sterilni pribor in ne nazadnje dobro energijo. Verjamem, da si nihče ne želi zaradi ene napake neizkušenega frizerja oditi po svetu brez las.