Kokosovo olje

2790
kokosovo olje

Kokosovo olje se uporablja v namen zdrave kuhinje. Sama kuham s pomočjo hladno stiskanega olja in prav tako opažam že veliko število ljudi, ki v kuhinji prav tako uporablja olje iz kokosa. Predvsem je super uporabno živilo za pripravo različnih sladic, skoraj ni presne sladice, ki ne bi vsebovala kokosovega olja. Olje iz kokosa je jedilno olje, ki je pridobljeno iz samega jedra zrelega kokosa. Je velik vir maščob v prehrani. Poleg dejstva, da daje poseben sladek, eksotičen okus in je prijetnega vonja, ne gre zanemariti dejstva, da je tudi zelo zdrav.

Obiranje kokosa in pridelava

Eden izmed zelo pomembnih dejavnikov za kvaliteto kokosovega olja je, da kokose oberemo v starosti od 2-20 mesecev. Kokos mora biti zrel, saj v nasprotnem primeru težko pridobimo kvalitetno olje iz njega. »Obdelava« in sam proces vključuje odstranitev lupine kokosa, umivanje, mokro mletje, sušenje in stiskanje olja. Najmanj poznano je hladno stiskano ekstra deviško kokosovo olje, ki je izjemno zdravo in koristno za naš organizem.

Pridelava kokosovega olja poteka na dva načina in sicer s tako imenovano suho in mokro obdelavo. Pri suhi obdelavi se meso kokosa loči od lupine s pomočjo peči za proizvodnjo kopre ali s pomočjo sonca in ognja. Kopra je trdi del kokosa, ki je užiten in vsebuje veliko beljakovin in kokosovega olja. Priprava in shranjevanje slabša kakovost in tako olje tudi zaradi postopka ekstrakcije izgublja na kakovosti, saj se po navadi postopek izvaja v slabih higienskih pogojih. Mokra obdelava je še manj uspešna, saj celoten postopek pridobivanja zahteva veliko naložbo v opremo.

Poglejmo pozitivne učinke uporabe kokosovega olja:

Vpliva na celotno naše telo in zdravje. Ima veliko zdravilnih učinkov in je pravi čudež narave. Mnoge raziskave po svetu so dokazale, da v kolikor ga dnevno uživate vpliva na urejenost metabolizma saj vsebuje trigliceride, ki pospešujejo prebavo. Uspešen je tudi v boju s kandido in ostalimi glivičnimi obolenji. Med drugim niža tudi krvni sladkor, zato le pogumno začnite z uporabo. Če niste prebrali dovolj naj omenim še to, da olje iz kokosa izboljšuje vaš imunski sistem, uravnava telesno težo in znižuje holesterol v krvi. Deluje kot antioksidant, preprečuje mnoga vnetja in bolezni kot so rak, bolezni srca in ožilja, kar je pogost pojav moderne družbe. Kokosovo olje deluje protivirusno in daje energijo. Pomagal naj bi tudi pri vzdržljivosti, zato ga uporabljajo mnogi športniki. Dokazano je tudi, da pomaga pri hujšanju, ravno iz razloga, ker vam pomaga pri delovanju in pospeševanju metabolizma in z rednim uživanjem bo rezultat viden. Med drugim prav tako zavira staranje in zmanjšuje stres.

Uporaba v kozmetične namene- nega kože, las

Zelo veliko uporabnost ima tudi v kozmetične namene, odpravlja prhljaj in obnavlja lasišče, vrača lesk lasem in se uporablja kot maska za lase, ki nahrani las. Uporaben je tudi kot regenerator za lase in zasledila sem uporabo za nego otroške kože. Uporablja se tudi kot masažno olje. Kokosovo olje je zelo zaželjen produkt v kozmetiki, saj ni masten na otip in se hitro vpija v kožo ter ne pušča madežev. Dokazano mehča in vlaži kožo, pomaga pa tudi za hitrejše celjenje poškodb na koži.

Olje iz kokosa je torej prisotno pri peki, kuhi in vsakodnevni uporabi za nego kože, lasišča ali samo za večerno masažo telesa. Prav tako ga uporabljajo v industriji in farmaciji. Samo kot zanimivost naj omenim uporabo v tropskih in otoških deželah, kjer kokos olje uporabljajo kot alternativni vir za delovanje avtomobilov, avtobusov in tovornjakov.

Ne gre se čuditi dejstvu, da izdelki iz kokosa vztrajno prodirajo na trg že nekaj let saj je kokos resnično uporaben in vsestranski.

Lastnosti kokosovega olja in na kaj morate biti pozorni ob nakupu!

Kokosovo olje in njegove dobre lastnosti, da se ne pokvari hitro, nam omogoča, da ga lahko uporabljamo samo za priložnost peke ali kuhe v kolikor ga ne uporabljamo vsak dan.

Sama priporočam vsakodnevno uporabo. Kokos ter olje iz kokosa sta super živili in nepogrešljivi sestavini vsakdani. Je toplotno stabilno, oksidacija je počasna, zato je rok trajanja tudi do dve leti. Zelo je primerno za cvrtje in tudi hramba v hladilniku ni potrebna.

Predvsem majhno opozorilo pred nakupom. Olje je na voljo v različnih embalažah in oblikah ter predvsem znamk obstaja na trgu že veliko. Pozornost pri nakupu posvečajte predvsem temu, da je toplotno neobdelano, kupite ekološko, hladno stiskano in raje odštejte kak euro več, kot, da kupite olje, ki vsebuje kakršne koli kemikalije saj s tem navedena dejstva ter pozitivne lastnosti ne morejo veljati. Narava zdravi, zato ne uporabljajte umetnih snovi, če želite narediti svojemu zdravju dobro in se počutiti bolje!

Našteli smo veliko koristnih učinkov in dejstev.

Povedali smo zakaj kokosovo olje priporočamo kot dodatek vsakemu gospodinjstvu, bodisi v kuhinji ali v namen kozmetike. Torej, izboljšajte jedi, olepšajte kožo in lasišče ter poskrbite za doprinos k zdravju celotne družine!