Luka Dončić – veliki čudež iz majhne Slovenije

8725
evropsko prvenstvo v košarki košarka luka dončić

Danes zagotovo ne najdemo osebe, ki nebi slišala za Luko Dončića. Mlad perspektivni športnik in vzhajajoča zvezda košarke polni naslove časopisov in dokazuje, da je košarka resnično njegovo življenje. Stopa po stopinjah očeta Saše Dončića in se utrjuje v košarkarskih vrstah. 18-letni Ljubljančan je v kratkem, a pestrem košarkarskem obdobju, ki se šele prebuja, dosegel to, kar prenekaterim ni uspelo v celotni košarkarski karieri. Luka je skromen fant, ki mu slava pri tako mladih letih ni stopila v glavo.

Kdo je Luka Dončić?

Vsestranski igralec lahko igra na več položajih. Lahko je branilec ali organizator igre, 204 centimetrov telesne višine pa mu omogoča tudi igranje krila. Svojo košarkarsko pot je začel v osnovni šoli Mirjana Jarca v Ljubljani in pri prvem klubu Union Olimpija, kjer je bil član košarkarske šole za mlade. Leta 2012 je postal tarča skavtov in najuspešnejši pri lovi so bili skavti košarkarskega kluba Real Madrid. S takratnimi 13-imi leti se je skupaj z mamo Mirijam Poterbin odpravil v Španijo, kjer je na pokalnem turnirju zastopal barve Reala iz Madrida. Tam je igral za minimalno plačilo in prav zaradi tega mu je bila družina in trenerji v veliko podporo. Oče se večkrat pošali in pravi, da je takrat igral z a«kokakolo in sladoled«. Takrat njegovi urniki še niso bili tako zelo natrpani, zato je v Španijo dokončal srednjo šolo. Kljub temu, da je obiskoval mednarodno šolo, kjer je pouk potekal v angleščini, se je Luka naučil (in se še uči) španščine. Luka je tako kot vsak najstnik živel v internatu z drugimi učenci in soigralci. Šolanja na univerzi ni nadaljeval, saj je ob vsakodnevnih treningih in potovanjih dvakrat na teden to skoraj nemogoče. Prostega časa mu ob vseh treningih ostane zelo malo, a takrat ga izkoristi s prijatelji, dekletom, pogleda dober film ali igra družabne igre.

Vzhajajoča zvezda košarke

Realova sedmica (številka na njegovem dresu) podira rekorde vse od dneva, ko je pristopil h kraljevemu klubu. Leta 2015 je zaigral v prvi španski ligi in tako opravil krstni nastop pri komaj 16-ih letih. S tem je postal tretji najmlajši igralec v zgodovini prve španske lige in hkrati najmlajši zmagovalec finala. K skupnemu izkupičku je takrat prispeval uspešen met za tri točke. Njegovi uspehi so se samo še nadaljevali in v obdobju 2015/2016 je s svojim klubom, po zmagi nad Barcelono postal prvak španskega prvenstva. Skupaj je na prvenstvu odigral 31 tekem, s povprečno minutažo 14 minut. V igralnem času je dosegel 4,9 točke, 2,8 skoka in 2 asistenci, kar je v tako kratkem času skoraj nemogoče.
V sezoni 2016/2017 je bil Luka prvi strelec svoje ekipe in se kasneje prebil med stalne člane prve peterke, kar je posledično prineslo večjo minutažo na parketu. Decembra 2016 je zablestel v Evroligi in kot najboljši igralec 13. in 17 kroga dosegel najvišji indeks statistične učinkovitosti. Že dva meseca kasneje je nastopal na španskem kraljevem tekmovanju imenovan Copa del Rey in se veselil osvojene lovorike. Luka je na tem tekmovanju odigral tri tekme. Ne španskem prvenstvu se je Luka še bolj izkazal in na derbiju 28. kroga proti Baskoniji odigral 30 minut, kar je tri četrtine tekme. Dosegel je 15 točk, 13 skokov, 4 asistence in prav toliko ukradenih žog. Gledalce je navdušil še z nekaj atraktivnimi akrobatskimi vložki. Maja letos je bil Luka nagrajen z Rising Star Trophy (vzhajajoča zvezda Evrolige) v kategoriji do 22 let. Z dopolnjenimi 18-imi leti je Luka najmlajši igralec košarke in drugi Slovenec (prvemu je to uspelo Erazmu Lorbku), ki je prejel to nagrado.

Individualni in klubski uspehi

Luka Dončić se lahko pohvali z kar nekaj individualnimi in klubskimi nagradami. Pod okriljem kluba Union Olimpija, je leta 2012 prejel nagrado za najboljšega igralca turnirja mladih v kategoriji do 13 let, v Lido di Roma. Leto kasneje mu je bila v Španiji podeljena nagrada za najboljšega igralca mladinskega turnirja Ciutat de I’Hospitalet v kategoriji do 14 let in kot kadet je leta 2014 osvojil pokal za najboljšega igralca na kadetskem španskem prvenstvu v kategoriji do 16 let. Leta 2015 je bil nagrajen z izborom v najboljšo peterko mladinskega turnirja Ciutat de I’Hospitalet. S španskim klubom so postali prvaki Španije v Ligi ACB in osvojili španski pokal na Copa del Rey. Prav tako je Luka prejel naziv najboljšega igralca španskega mladinskega prvenstva do 17 let. Dončić je to leto prejel nagrado za vzhajajočo zvezdo Evrolige in bil izbran v prvo peterko Evrobasketa 2017. Njegov trenutno največji uspeh je zmaga slovenske košarkarske reprezentance na Evropskem prvenstvu v Turčiji. Luka Dončić je pri svojih rosnih 18-ih letih postal Evropski košarkarski prvak. Z Goranom Dragičem, prav tako zvezdo košarke doma in v tujini ter drugimi igralci so praktično pometli in si priborili laskavi naziv.
Luka se intenzivno pripravlja na nove tekme in vse moči usmerja v to, da bo nekoč zaigral v ameriški Ligi NBA. Ob vseh že doseženih uspehih v to sploh ne dvomimo.