Naravna kozmetika in zakaj jo je dobro uporabljati

1402
naravna kozmetika

Dejstvo je, da je je izbor prave kozmetike, velikokrat težka naloga. Pomembno je namreč, da izberemo prave izdelke za nego telesa, las in obraza. V primeru, da želite svojim bližnjim podariti dobro kozmetiko, morate vedeti kakšno kožo imajo (tip), katere alergije jih pestijo ter kaj jim ne ustreza. Vsekakor se boste tovrstnim težavam izognili le z nakupom naravne kozmetike. Poleg tega, ima naravna kozmetika na trgu dokaj širok nabor izdelkov, kot so dišave, kreme, losjoni, maske, balzami za ustnice in podobno. Skratka vse, da se v svoji koži počutite udobno in zdravo.

Kaj pravzaprav pomeni naravna kozmetika?

Sigurno se sprašujete, kako se tovrstna kozmetika razlikuje od običajne. Dejstvo je, da sestavin pri običajni kozmetiki ne poznamo, zato tudi ne vemo kako bodo te sestavine delovale na naše telo. S tem vplivamo tudi na naše telo in zdravje, v negativnem smislu. Vsekakor pa je res tudi to, da v vseh kremah obstaja majhen delež manj zdravih sestavin. Ta delež je že v sami sestavi kreme, vendar je izredno zanemarljiv. Ker nam podjetja poizkušajo prodati vedno več, je čedalje manj takih, ki delujejo popolnoma odkrito. Običajno podležemo raznim obljubam trgovcem, ki nam zagotavljajo nekakšen čudežen izdelek. Kot takšen čudežen izdelek, velikokrat predstavljajo običajno kozmetiko. Slednja vsebuje do sto parfumov, zato takšni izdelki tudi prijetno dišijo. Te dišave so umetne ter sintetično pridobljene. Dermatološke klinike dokazujejo, da se zaradi njih pri ljudeh pojavlja cel kup alergijskih reakcij, zato tudi niso dobre za človeško telo. Vsekakor pa vsak od nas pozna razne izdelke za odpravo gub, aken, vlažilne kreme, pilinge, liftinge in podobno. V njih najdemo alfa in beta hidroksinske kisline, ki podvojijo poškodbe kože po sončenju. To pomeni, da si zaradi takšnih izdelkov povečamo občutljivost na UV žarke. Dejstvo je, da naravna kozmetika ne deluje na takšen način, pač pa se trudi ugoditi človeškemu telesu.

Naravna kozmetika je kozmetika, ki vsebuje popolnoma naravne sestavine. To se prav tako nanaša na pridobivanje sestavin, saj je izrednega pomena način pridobivanja izvlečkov iz rastlin, stiskanja olja in sam izvor. Vendar se ne pustite pretentati! Obstaja pravilo, ki pravi, da naravna kozmetika vsebuje najmanj 95 odstotkov sestavin, ki so pridobljene po naravni poti. Če je izdelek naraven od 70 do 95 odstotkov, pa pravimo, da je izdelan iz naravnih sestavin. Dobro je poznati razliko, ki potrošnike marsikdaj zavede. V primeru, da kupujete naravno kozmetiko, bodite pozorni tudi na oznake. Vsekakor je dobro, če sestavine ali sam izdelek ni testiran na živalih. Podjetja, ki izdelujejo naravne izdelke in kozmetiko, imajo nadzor nad poreklom, nabiranjem in rastjo rastlin oziroma sestavin. Te rastline nato uporabljajo za sam izdelek. Ni zanemarljivo dejstvo, da imajo mnogi izmed proizvajalcev lastne farme, ki delujejo na princip biodinamike. Nekateri celo ročno nabirajo zelišča in drugo rastlinje ter ga nato uporabijo, ko je še sveže. V proizvodnji naravne kozmetike pa se ne uporabljajo zgolj zelišča in drugo rastlinje, temveč tudi nekatere sestavine, ki so ustvarjene s strani živali. To je na primer čebelji vosek, propolis, lanolin in podobno.

Kdo jo lahko uporablja?

Naravna kozmetika slavi po tem, da je idealna za vsak tip kože. Primerna je namreč za problematično kožo z lišaji ali aknami. Med drugim blagodejno vpliva na občutljivo kožo, saj v njej uravnovesi kožne procese in je ne draži. Tovrstna kozmetika je priporočljiva za otroke in mlade mamice, uporabljajo pa jo tudi pripadniki moškega spola. Na trgu je ponudba naravne kozmetike obširna, zato se odločite za pravo.

Odločite se za naravno kozmetiko ter preprečite vnos škodljivih kemikalij v svoje telo. Naredite nekaj dobrega zase in za svoje počutje. Naravna kozmetika je odlična za nego kože, hkrati pa je uporaba tovrstnih izdelkov bolj prijetna. Na koži ne boste občutili lepljivosti, umetnih arom in barvil. Vaše telo bo ponovno zasijalo.