Tekaški čevlji za varno športno aktivnost

3531
tekaški čevlji

Tekaški čevlji so ključnega pomena pri teku, saj morajo biti lahki in blažiti pritisk noge. Vsekakor morajo biti udobni ter zagotavljati podporo gležnjem in stopalom. Ker so tako pomemben del opreme pri teku, je potrebno izbrati najboljši čevelj za vašo nogo.

Tekaški čevlji omogočajo stik med telesom oziroma stopalom in podlago, na kateri tečete. Ko tečete, se sila podvoji, kar pa je odvisno tudi od telesne teže posameznika. Če tečete hitreje ali pa če imate na sebi še kak drug kos tekaške opreme, se pritisk na stopala tudi poveča. S tem obremenite svoje telo, zato so primerni čevlji ključni za blaženje tovrstnih pritiskov. Med tekom, ko se obremenitve izmenjujejo iz ene na drugo nogo, se gležnji gibajo naprej, nazaj, levo in desno. Da tovrstno gibanje ne bi vplivalo na naša stopala, moramo gležnje s pravilno obutvijo tudi stabilizirati. Namen in funkcionalnost tekaškega čevlja, namreč teži k omenjeni stabilizaciji. Če po teku čutite bolečine v sklepih ali mišicah, je to najverjetneje zato, ker ste izbrali neprimerne čevlje, velik vzrok pa je lahko tudi v obrabljeni in ponošeni obutvi. V primeru, da se zaradi tovrstnih težav opravljate k zdravniku, vam bo priporočal nakup nove primerne obutve, glede na vaša stopala. Tekaški čevlji so izredno pomembna oprema pri treningu teka. To je še toliko bolj pomembno v primeru, če tečete na posebno trdi podlagi. S pravilnim izborom obutve, zaščitite svoja stopala pred raznimi deformacijami.

Tovrsten čevelj mora biti prožen ter ne sme ovirati gibanja, dobro pa je, da je tudi lahek (v primeru, da tekmujete v teku). Tekaški čevlji se morajo popolnoma prilagajati vašim stopalom, tako po anatomski zgradbi, kot po funkcionalnosti. Dejstvo je, da ima vsak izmed nas drugačna stopala, nekateri imajo ploska, normalna, spuščena, pronirana, visoka in podobno. Glede na vašo obliko je potrebno izbrati maksimalno udoben čevelj, saj le tako boste svojemu telesu in nogam zagotovili ustrezno podporo. Od oblike je odvisno tudi gibanje stopala, saj se pri teku sile razporedijo na različne dele. Ljudje, ki imajo visoka stopala, imajo največje sile v peti, medtem ko imajo ljudje s ploskimi stopalni, največji pritisk na začetku stopala. Prav zaradi tega so različni proizvajalci obutve začeli izdelovati čevlje, ki blažijo različne predele stopala. Prav tako morajo tekaški čevlji blažiti peto in silo, ki nastaja ob odrivu noge. Zlato pravilo pri tem je, da če imate večjo telesno težo, ste starejši ali pa je vaše obdobje neaktivnosti daljše, bolj blažilen mora biti tekaški čevelj. Takšni čevlji morajo biti tudi za tiste, ki imajo težave s hrbtenico ali pa stopajo na peto.

Tekaški čevlji morajo blažiti podplate in sicer s klinasto podlogo. Ta se nahaja med zgornjim in spodnjim delom čevlja, spodaj namreč meji na gumo, zgoraj pa na platneni oz. tekstilni del. Blažiti mora prav tako vzdolž pete in pri pregibih. Na teh mestih je namreč stopalo najbolj obremenjeno, obremenitev pa traja dalj časa.

Nepravilno oblikovani čevlji zmanjšajo energijo tekača, hkrati pa ne zagotavljajo varnosti. Danes obstajajo različni tekaški čevlji, ki imajo všite razne gele in so različno oblikovana. Bistvenega pomena je tudi oprijem, saj če se čevelj popolnoma prilagaja vaši nogi, potem je tudi noga v čevlju bolj stabilna ter se ne premika. Tekaški čevlji morajo biti prožni v pregibu ter zagotavljati popolno udobje. K temu sodi tudi sama zračnost čevlja, saj je dobro, da noga diha. Med tekom se telo ogreje, kar privede do potenja in posledično vlage.

V spletni trgovini Tomas Sport imajo na voljo različne modele čevljev za tek, ki so izdelani po obliki vašega stopala. So izredno kvalitetni in zagotavljajo dolgotrajnost, pomembno pa je, da predvsem služijo svojemu namenu.