Sončne elektrarne – od ideje do same realizacije

34
sončne elektrarne
sončne elektrarne

Se že dlje časa odločate, da bi doma postavili sončne elektrarne? Če ste odgovorili pritrdilno, potem je zdaj pravi trenutek za to. V nadaljevanju prispevka vas s pomočjo podjetja Eko Frank d.o.o. in njihovih dolgoletnih izkušenj, korak za korakom pripeljemo od ideje do izvedbe sončne elektrarne. Dobili boste odgovore na vsa vprašanja, ki jih imate o sončnih elektrarnah, o vgradnji in zakaj se sploh izplača odločiti za sončno elektrarno.

Zakaj izbrati sončne elektrarne?

• Zagotovite si brezplačno električno energijo za ogrevanje, hlajenje in za vse elektronske potrošnike v vašem domu.
• Investicija v sončno elektrarno se povrne v 7 do 8 letih in potem nimate več stroškov za električno energijo, ki jo vsakodnevno uporabljate.
• Postanete neodvisni od dviga cen električne energije na trgu.
• Vgradnja sončne elektrarne je strateška usmeritev države in zato vam država za nakup sončne elektrarne daje subvencijo.

Kakšno moč sončne elektrarne potrebujete?

Za male potrošnike električne energije (gospodinjstva) je trenutno na voljo program za vgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo. Zato je smiselno, da vgradite tako močno sončno elektrarno, da pokrije letno porabo električne energije. Na koncu leta se poračuna porabljena in iz sončne elektrarne pridobljena električna energija in če ste porabili več, kot pa proizvedli, potem več porabljene elektrike doplačate. Če pa je sončna elektrarna proizvedla več elektrike, kot ste jo v vašem gospodinjstvu porabili, potem morate vedeti, da viška ne dobite plačanega. Zato je smiselno, da vgradite tako močno sončno elektrarno, ki pokrije potrebe vašega gospodinjstva po električni energiji brez viškov.

sončne elektrarne
sončne elektrarne

Sončne elektrarne – proizvodnja električne energije glede na lego in naklon strehe

Kar takoj povejmo, da boste največji izkoristek sončne elektrarne dobili v primerih, ko sonce sije ves čas pod kotom 90° na sončne celice. Temu se lahko približate samo s sistemi, kjer se naklon in smer sončnih celic prilagaja soncu. V primerih, ko so sončne celice fiksno vgrajene na strehi, kar je trenutno tudi edina možnost, ki je subvencionirana s strani države oz. Ekosklada, pa se učinkovitost le-teh spreminja glede na smer sonca. Najbolje je, da je streha usmerjena proti jugu in da je njen naklon približno 35°. To je idealna lega za toplejši del leta, ko je čas obsevanja največji in ko je tudi sonce najmočnejše. Ker pa večina streh obstoječih slovenskih objektov nima povsem idealne strehe, je treba izračunati, koliko električne energije lahko na dani strehi pridobite iz 1 kW instalirane moči modulov. To za vas lahko storijo v podjetju EkoFrank d.o.o.

Kako močno sončno elektrarno vgraditi?

Kot pri vsaki stvari je tudi pri vgradnji sončnih elektrarn treba upoštevati omejitve – omejitve električnega omrežja in seveda razpoložljivo površino strehe. Na tem mestu naj omenimo, da upravljalec električnega omrežja določa, omejitve, zato se pogovorite, da boste vedeli pri čem ste. Glede položaja strehe pa upoštevajte: usmeritev proti jugu, elektrarno namestite na streho stanovanjskega objekta, saj se pri namestitvi na strehah drugih objektov poveča stopnja DDV iz 9,5 na 22 %. Medtem ko namestitve sončne elektrarne na talnih površinah ni subvencionirana in je obračunana po višji stopnji DDV. Omenimo še, da se učinkovitost sončnih celic neprestano povečuje. Trenutno lahko dobite na 1 m2 že 200 W moči modulov. To pomeni, da lahko sončno elektrarno z močjo 11,2 kW, namestite na 56 m2 strehe. A dejanska potrebna površina strehe se v praksi poveča, ker so moduli standardnih pravokotnih dimenzij in ne morejo povsem izkoristiti razpoložljive površine strehe. Na strehi so lahko še razne ovire (dimniki, zračniki, okna …) ki prav tako zmanjšajo možnost namestitve modulov.

Do zdaj ste lahko prebrali pomembne informacije, ki jih potrebujete pred samo namestitvijo sončne elektrarne na streho. V primeru, da imate še dodatna vprašanja, vam svetujemo, da kontaktirate podjetje EkoFrank d.o.o., kjer vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja in vam tudi svetovali o sami izbiri, moči in vse ostalem v povezavi z namestitvijo sončne elektrarne. Ne odlašajte in se še danes odločite za sončno elektrarno – električno energijo prihodnosti, ki vam bo precej olajšala življenje v prihodnjih letih.