Večlistna žaga Intercet

991
večlistna žaga

Posebna vrsta žage je večlistna žaga, ki je namenjena predvsem za obdelavo lesa. Gre za krožno žago, ki ima gred, nanjo pa se da v določenem razmaku namestiti rezila. Kakšen bo razmak, je odvisno od distančnikov – ti se po gredi premikajo, torej je način delovanja podoben kot pri strojih za rezkanje.

večlistna žaga krožna

Prednosti krožnih žag so, da se rezila prilagajajo z določenim razmikom, in večkratni rezi, obenem pa se posamezen rez izvaja na vzporeden način in to samo z enim vpenjanjem. Večlistna žaga je pripravna za obdelavo lesa, kadar govorimo o proizvodnji lesenih desk, profilov, tramov ali še kaj drugega. Žago lahko imenujemo tudi izmenična. Pogosto ji je dodana sodobna tehnologija, pri čemer lahko začnemo govoriti že o čisto pravi CNC-tehnologiji.

Delovna plošča je izredno stabilna, omogoča zmanjšanje vibracij in je položena vodoravno. Premični most ima orodje za žaganje. Obdelovalec lahko sam premika komponente, kadar so dimenzije manjše, pa mu pri tem pomaga podporna plošča.

Večlistna žaga z nastavljivo blokado višine in ki se premika samodejno, je primerna za učinkovito proizvodnjo.

Večlistna žaga se je razvila v procesu iskanja učinkovitejšega načina za obdelavo lesa. Industrija je napredovala toliko, da je nastala potreba po uporabi žage, ki ima več rezil in večlistna žaga daje prav to. Nadvse primerna je za uporabo v sodobnem času, ima učinkovito CNC-tehnologijo in dobre metode za natančno merjenje.

Večlistne žage se uveljavljajo kot najučinkovitejši stoji za vzdolžni razrez. Omogočajo razrez celotne deske ob enem prehodu in s tem prispevajo k veliki produktivnosti podjetja.

V njihovem podjetju prodajajo večlistne krožne žage Weinig UniRip različnih modelov. Podobno kot Raimann UniRip, ki omogoča učinkovit razrez drevesnih vrst z možnostjo do dveh pomičnih žagnih listov, ima večlistna žaga ProfiRip možnost namestitve treh premičnih žagnih listov. To seveda pomeni boljši izkoristek pri razrezu drevesnih vrst. Vse njihove žage imajo na razpolago patentirano zaščito proti povratnim udarcem drobnih letvic, imenovano SafetyPlus.