Avto preproge – kako izbrati prave in najboljše?

1088
avto preproge

Si želite, da je notranjost vašega avtomobila videti lepa in hkrati tudi čista, potem zagotovo potrebujete kvalitetne avto preproge. Vsi lastniki avtomobilov se strinjajo, da je lepo pogledati v vozilo in v njem videti avto preproge. Najpomembneje pa je to, da notranjost avtomobila popolnoma zaščitijo pred umazanijo, mokroto in konec koncu tudi korozijo. Avto preproge so na tržišču na voljo v prodajalnah, kjer prodajajo različno opremo za avtomobile in pa seveda tudi na spletu. Na kaj vse morate biti pozorni pri izbiri in nakupu najboljših avto preprog pa preberite v nadaljevanju.

Katere avto preproge so najboljše?
Na tržišču so na voljo tekstilne in gumijaste avto preproge, ki se med seboj precej razlikujejo. Poglejmo glavne razlike. V preteklosti so bile tekstilne avto preproge zelo popularne, zdaj pa se zanje odloča vse manj lastnikov avtomobilov, saj za njihovo čiščenje potrebujete sesalec. Drobni delci umazanije, kot je pesek ali žagovina zaidejo globoko v preprogo in je zato čiščenje malce bolj zahtevno. Na drugi strani pa pri gumijastih avto preprogah potrebujete le vodo, ki s preproge spere vso umazanijo. Poglejmo še en konkreten primer, če se vam med vožnjo po preprogi polije tekočina. Tekstilna avto preproga bo tekočino vpila in jo bo treba očistiti in posušiti, med tem, ko bo gumijasta preproga zaradi dovolj visokega roba tekočino zadržala in jo boste brez težav odstranili in po potrebi sprali.

Gumijaste avto preproge
Vsaka gumijasta avto preproga je narejena natančno po merah določenega modela vozila in nudijo najboljšo zaščito, saj zaradi visokega roba onemogočajo razlitje tekočin po avtomobilu. Pomembno je vedeti, da preprečujejo tudi nastanek korozije in raznašanje umazanije naokoli. Posamezna preproga je izdelana iz človeku prijaznega materiala, prijetnega vonja in kar je najpomembnejše neškodljivih primesi. Vsaka preproga ima na spodnji strani originalne pritrdilne čepe, ki onemogočijo premikanje pod nogami, kar prepreči možnost, da bi preproga zašla pod stopalke. Novejši modeli avto preprog so na spodnji strani, narejeni iz posebnega materiala, ki je odporen proti drsenju. Večina modelov pa ima na spodnji strani tudi posebne čepe, ki dodatno poskrbijo za to, da je preproga pritrjena in ostane na svojem mestu. Različne avto preproge so tako rekoč nujna oprema vsakega lastnika avtomobila, ki jih namesti na tla pred voznikovim in sovoznikovim sedežem ter pred zadnjimi sedeži vozila, z njimi pa seveda lahko dobro in učinkovito zaščitite tudi prtljažnik.

avto preproge

Izberite avto preproge, izdelane po meri, prav za vaš avto
Si morda mislite, ja gumijaste avto preproge so narejene le za nove avtomobile. Ne, tudi če je vaš jekleni konjiček malce starejši, vam lahko v podjetju naredijo preproge po meri. Bistveno je, da pri naročilu tako imenovanih tipskih avto preprog poveste kater model je vaš avto in mojstri izdelovalci preprog vam bodo naredili avto preproge, kot jih potrebuje vaš avto. Pomembno je, da so preproge v vašem avtu ravno prav velike, saj vas lahko prevelike preproge ovirajo med vožnjo, zaradi česar se lahko zgodi tudi prometna nesreča. V primeru, da v avto postavite premajhne preproge, pa le te ne bodo učinkovito zadržale vse umazanije in prahu.

Zdravju in okolju prijazne avto preproge
Verjetno do zdaj še nikoli niste ob nakupu avto preprog, razmišljali o zdravju, pa bi morali. Zavedajte se, da so nekateri materiali in primesi, ki se jih uporablja pri proizvodnji avto preprog lahko zdravju in tudi okolju zelo škodljivi. Lahko bi rekli, da na srečo evropske direktive določajo, da se zdravju škodljive preproge v Sloveniji ne smejo prodajati. Težava nastane, če se odločite naročiti avto preproge iz držav izven EU, ki ima lahko glede tega manj stroga določila. Prav zato bo zagotovo bolje, da se odločite za nakup domačega proizvajalca v fizični ali spletni trgovini.