Pripravila gobe in nič hudega sluteč zastrupila otroke

8917
gobarstvo

Priznajte, da je letošnja jesen, ki se je razvila po hladnem in deževnem septembru, ki mu ni bilo videti konca, naravnost čudovita. Obdarila nas je z različnimi gobami, obilico kostanja, s prelepim sončnim vremenom, ki ga moramo vsi izkoristiti. Ne vemo, kakšno vreme nam bo prinesla zima. Sončnih žarkov, vitamina D in pozitivne energije si pa lahko naberemo nekaj tudi na zalogo. 🙂 Koristila nam bo.

Pred kratkim sem si tudi sama vzela sobotno popoldne za gobarski pohod po gozdu. Bilo je že ob koncu z gobami bogatega oktobra. Gobarsko strast je v mene vcepil moj oče, vendar je letošnje leto do tistega dne nisem izkoristila, ker preprosto ni bilo časa. Nisem si ga vzela. Da ne bo takoj zvenelo, kot izgovor. Čas gobarskega obdobja je vedno omejen in takrat moraš biti zraven. Po možnosti v zgodnjih jutranjih in dopoldanskih urah.

Tisti dan sem se radostno odpravila v gozd, ga občudovala, prehajal je v čudovite rumeno, oranžno rjave barve. Moj namen in upanje po neki veliki količini jurčkov ni bil ravno velik, ker je bila sobota in že pozno po kosilu, me pa gozd nikakor ni razočaral.

Ne samo, da mi je naklonil jurčke in marele, bilo je polno različnih drugih gob in ogromno mušnic. Rdečih, rjavih, zelenih.

Takšna gobarska raznolikost ni prav pogosta in upam, da ste jo izkoristili tudi za poduk o gobah. Sebe in svoje otroke. Ni si težko zapomniti, kako izgleda rdeča mušnica, ki jo zamenjaš lahko edino s kraljevsko mušnico, ki pa je užitna. Problem se pojavi, ker sem tudi sama letos opazila res res ogromno zelenih mušnic, ki pa so smrtno nevarne. Za primerjavo sem odtrgala še rjavo oz. panterjevo mušnico ter užitno marelo. Vseh 3 gob še nikoli nisem skupaj dajala, ker jih sama dobro poznam, sem jih pa zaradi otrok, ki niso bili z mano prinesla domov. In ja, dragi nepoznavalci gob. Vse kar je svetlejše barve, se lahko zamenja z zeleno mušnico. Opozorilo je strašno resno. Slišala sem za primere, ko se je zastrupilo več članov družine in tudi za primere, ko so umrli vsi otroci, ki so jedli zastrupljene gobe. Mama jih je nič hudega sluteč naredila in izgubila vse otroke. Čista katastrofa.

Ni malo primerov zastrupitev, zato vam polagam na srce, da nabirate res samo tiste gobe, ki jih poznate, pa čeprav so to samo jurčki ali samo lisičke ali samo marele. Ne tekmujte s sosedom, ki pozna več gob kot vi.

Jesensko šelestenje listja naj bodo prijetno, brez nepotrebnih skrbi, zato povprašajte izkušenega gobarja. V gozdu je še veliko različnih gob, vsaj danes jih je še bilo opaziti, z daljšanjem noči in hladnejšimi dnevi pa  bodo gobe počasi poniknile.

Gozd v svojih čudovitih barvah ponuja prijetno zavetje tudi mnogim živalim, ki jih lahko srečate na sprehodu. Žolna in detelj, ki veselo trkata po deblih, pa srnjaček steče preplašen skozi grmovje. Na travnikih kmetje še pasejo krave, ovce in koze, tako da imajo otroci še dovolj zabave in možnosti za učenje, od kod prihaja k nam hrana. Na nebu veselo plavajo kragulji in lovijo svoj plen na njivah. Kar težko verjamemo, da lahko svoj plen zagledajo iz take višine in ga ulovijo. Njihov vid je res bister. Saj poznate rek : Vidi kot sokol!

V Sloveniji imamo dovolj možnosti, da lahko otroci vse to dejansko doživijo v naravi, v velemestih vidijo krave samo na plakatih, pa kokoši v televizijskih reklamah za piškote, ob boku kakšnega slavnega igralca.

Torej, jutri je nov dan, zato si vzemite spet urice za veselo preživljanje časa v naravi, v gozdu, kjer si lahko izberete celo svoje drevo in ga objemajte ter mu zaupajte vse svoje težave. Drevesa so prijetni poslušalci, ne skačejo vam v besedo, nikomur ne bodo izdali vaše skrivnosti in z vašimi skrbmi se hranijo njihove korenine.