Kako sem bila tako neumna, da sem dovolila fantu, da me je tako grdo poniževal

9896
ljubezen žalost renata keković

Za novo leto (pred desetimi leti) je moj tedanji partner (imenovala ga bom) delal, jaz pa se nisem z nikomer konkretno zmenila, kje bom. Zadnji trenutek (ura je bila že 23.00) sem od doma klicala dobro prijateljico Lino, če je slučajno kje v bližini. Rekla je, da je z družbo na Bledu in naj se jim pridružim. Seveda sem hotela videti tudi Bora tako, da nisem dolgo razmišljala. Usedla sem se v avto in se odpeljala na Bled. K sreči na cesti ni bilo velike gneče tako, da sem ravno uspela ujeti polnočni ognjemet. Z družbo smo malce spili in si zaželeli vse najlepše v novem letu. Srečen dogodek v meni pa je bil razkol, čeprav sem se ves čas smejala. Globoko v sebi sem bila namreč žalostna, ker z Borom novega leta nisva praznovala skupaj. Še več – povedal mi je, da je njegovo dekle Ana na Bledu in da mu bo delala družbo med službo. To me je resnično jezilo. »Zakaj tega ni rekel meni? Oh, ko bi jo nekje srečala, bi ji vse povedala!« sem pomislila.

In kdo bi rekel, ko smo se z družbo iz lokala, v katerem smo praznovali, premaknili v diskoteko, sem tam videla – nikogar drugega kot – Ano. Seveda sem se spraševala, kaj za vraga vidi Bor na njej. »Kako je lahko z njo, in ne z mano?« Nisem opazila, da bi mi namenjala kakršnekoli poglede, zato sem sklepala, da zagotovo ne ve, da obstajam v Borovem življenju. Jaz pa sem si želela, da bi vedela. Če trpim jaz, naj trpi še ona! Logično, kajne?

Želja v meni je naraščala in prijateljici sem rekla, naj gre z mano na stranišče. Medtem ko sva si umivali roke, sem ji rekla:

»Hej, si predstavljaš, če bi zdaj Ani rekla, da sem tudi jaz Borova punca?«

Takrat se mi je to zdelo noro zabavno, morda tudi zato, ker sem spila malce več, kot bi smela. Seveda se je tudi prijateljici zdela ideja noro dobra, zato je rekla, da ji bo šla to povedat kar ona. Jaz sem jo vprašala: »Bi res šla?«

Seveda je v trenutku pritrdila. Zmenili sva se, da ji gre ona povedat, jaz pa naj počakam na stranišču. Ups, to ni bila dobra ideja! V trenutku sem postala grozno živčna, roke so se mi potile, čutila sem mravljince po telesu. V glavi so se mi porajale naslednje misli: »Ojoj, kaj sem naredila? To res ni bila dobra ideja. Zdaj sem zapečatila svojo usodo. Bor bo izvedel, kakšno neumnost sva naredili, in konec bo z nama …« Ustrašila sem se za najino zvezo. Upala sem, da Lina vendarle ne bo tako pogumna in da Ani ne bo povedala za naju. A o posledicah sem začela razmišljati prepozno.

Malce sem že pozabila, kako je bilo, a mislim, da je na stranišče najprej prišla Lina z novico: »Rekla sem Ani.«

»Kaj si ji rekla?« sem izustila v pričakovanju.

»Vprašala sem jo, če je ona Borova punca in ji ga seveda opisala. Nato je vprašala, zakaj me to zanima, jaz pa sem ji rekla, da zato, ker je tu notri še ena njegova punca.«

Seveda sva se smejali kot nori in zanimalo me je, kaj je rekla na to.

»Popizdila je. Rekla je, da gre po Bora in naj pred njim ponoviva vse, kar sem ji rekla. Ampak zdi se mi opasna,[1] rajši ne hodi ven, jaz mislim, da bo koga zbombala.[2]«

»Ojoj, kaj pa naj naredim zdaj?!« mi je rojilo po glavi.

Ne spomnim se več dobro, a mislim, da sem v kratkem odprla vrata stranišča, ko se je Ana zagnala vame z besedami:

»Če upaš, ponovi to, kar je rekla tvoja kolegica!«

Mislila sem, da mi bo dala eno na gobec. Ustrašila sem se je, tako da sem zbegano izustila, da ne vem, zakaj me napada in da pojma nimam, za kaj gre.

»Počakaj, zdaj boš ti videla, grem po Bora pa ponovi pred njim to, če si upaš!« mi je zagrozila.

Prisežem, da je govorila s takšno jezo, da sem resnično mislila, da me bo udarila. Kaj takšnega?! Še nikoli nisem videla, da bi dekle tako vneto branilo svojega fanta. Če bi meni to nekdo rekel, bi zagotovo upognila glavo in začela jokati. Takoj bi vedela, da ima druga oseba najbrž prav. Morda pa je ona toliko bolj verjela v njegovo zvestobo, kdo bi vedel.

Dogajanje se je odvijalo s svetlobno hitrostjo. Skoraj bi začela jokati, morda celo sem, zato sem Lino prosila, naj uredi zadevo namesto mene, če se le da. Seveda se je takoj aktivirala in se odpravila za Ano. Vrnila se je ravno preden sta prišla Bor in Ana v diskoteko, kjer sem bila jaz. Lina mi je rekla, da se je z Borom (potem ko mu je Ana povedala za dogodek) zmenila, naj se pretvarjava, da ga ne poznava in da sva mislili na nekega drugega Bora (pač fanta z istim imenom, ki je ravno po naključju imel specifičen videz, takšni pa niso ravno rasli kot gobe po dežju). Ne vem zakaj, a pristala sem na to.

Očitno sem se ju kar malce ustrašila. Tudi če bi priznala, bi najbrž tvegala kakšno klofuto. Na Anino vprašanje: »Ali je to ta Bor?« sem zato odgovorila, da ni in da sva z Lino imeli v mislih drugega Bora. »Parček« je odšel, jaz pa sem še malce ostala v diskoteki, nakar se je družba začela razhajati. Ne spomnim se več, kaj je sledilo po tem dogodku. Vem samo, da so bili v meni prisotni blazno neprijetni občutki krivde: »Zakaj nisem zbrala poguma in vsega priznala? Sem jima uničila zvezo? Ali Ana zdaj trpi ali pa trpi on, ker vem, da jo ima rad? Kaj, če sem v njegovih očeh zdaj grda prasica? Ali se bo hotel še kdaj videti z mano?« Spomnim se, da sva se ne glede na vse videla že naslednji dan. Zahvalil se mi je, ker sem mu uničila novo leto in vožnjo z Ano do doma, saj ga je ves čas zasliševala. Namesto da bi se imel lepo »s svojo žensko«, sem mu jaz uničila novo leto. Res sem grda! Seveda sem se mu opravičila za svoje dejanje in mu zaželela, da z Ano vse uredita. Med vožnjo (ne spomnim se več točno kam, saj sva ogromno časa preživela v vožnji sem in tja zaradi narave njegovega dela) mi je kasneje povedal, da sta situacijo uspešno razrešila.

Vidite, resnično sem prišla do točke, ko človek sam sebe poniža na minimalno stopnjo in je manjši od makovega zrna. Nisem imela najmanjše ideje, kaj bi počela sama s seboj, Boru sem se celo opravičevala za svoje početje. Mislila sem, da sem se dotaknila dna, a to še zdaleč ni bilo res. Jasno pa je bilo eno: če se ne postaviš zase, v očeh moškega padeš. Bor me je zato najbrž jemal povsem samoumevno, saj je vedel, da bom vsakič podlegla njegovemu šarmu, ne glede na to, kaj naredi.

Od takrat naprej je življenje potekalo po ustaljenih tirnicah. V novem letu mi je Bor večkrat obljubil, da bo kmalu končal zvezo z Ano (oz. »s to kravo«, kot jo je pred menoj večkrat imenoval, ko je bil jezen, mene pa je mogoče tako predstavil njej, kdo ve) in ves čas sem bila v nekakšnem neprijetnem pričakovanju. Nekega večera sem se z Borom in njegovim prijateljem, s katerim sta bila v tistem času kot rit in srajca, odpravila v lokal na pijačo. In prišel je dan D – Bor mi je končno rekel, da je definitivno končal zvezo z Ano. Wau, kakšno olajšanje! Nisem hotela kazati pretiranega veselja, čeprav se je izražalo v mojih očeh. Nisem se hotela pretirano veseliti, saj nisem vedela, ali bosta z Ano kmalu ponovno skupaj. A vendarle – končno mi je uspelo! Bor mi je rekel, da bom od zdaj naprej njegovo dekle številka 1. Tudi Ani naj bi namreč povedal, da bo od zdaj naprej v zvezi z menoj in na nek način mi je ugajalo, da zdaj končno ve, da je najino novoletno soočenje vendarle temeljilo na resnici.

Ampak – karma is a bitch – ne delaj drugemu tega, česar ne želiš samemu sebi, saj kazen pride slej ko prej. Kaj kmalu je nat Bor zapustil mene zaradi drugega dekleta. Vrtela sem se v začaranem krogu laži, prevar in udarcev.

Knjigo s celotno zgodbo si lahko po akcijski ceni v okviru prednaročila zagotovite na https://www.spletnaknjigarna.si/trgovina/v-iskanju-ljubezni/.

Preberite si še članek z naslovom Moj fant me je tepel, varal in poniževal, ki si ga lahko preberete na https://www.firbec.si/moj-fant-me-je-tepel-varal-in-ponizeval/.

[1] nevarna

[2] napadla