Novak Đoković odpira restavracijo za brezdomce

5646
novak đokovic

Humanitarne dejavnosti so tiste, ki krasijo prenekaterega športnika. Večina jih donira svoj težko prigaran denar, drugi pa poleg tega pomagajo še na druge načine. Novak Đoković se je spomnil prečudovite ideje in namerava odpreti restavracijo namenjeno brezdomcem. 30 letni Beograjčan je že velikokrat pokazal, da je človek v pravem pomenu besede. S svojo humanitarnostjo to le še potrjuje. Glede na osvojene lovorike mu slava ni stopila v glavo in zaveda se, da je sam začel na dnu ter da je v to vložil veliko truda.

Trenutno sedmi igralec sveta Novak Đoković je v svoji teniški karieri osvojil več kot 100 milijonov dolarjev, ki jih ne porabi samo zase, temveč jih veliko podari tudi v dobrodelne namene. Nole, kot mu pravijo ljubkovalno je že lastnik dveh prestižnih restavracij v Beogradu (Novak) in v Monte Carlu (Eqvita). Tretja restavracija bo imela prav posebno noto – namenjena bo brezdomcem in ljudem, ki si hrane ne morejo privoščiti. “Denarja mi ne primanjkuje. Zaslužil sem dovolj, da nahranim celo Srbijo. Odločil sem se, da se zahvalim ljudem, ki so mi stali ob strani in me podpirali. Vedno sem imel rad hrano, v moji družini je hrana velika strast,” je za srbski časopis povedal Novak Đoković. Restavracija se bo najverjetneje nahajala v Srbiji, vendar točna lokacija še ni znana, niti še ne vedo po kakšnem sistemu bo restavracija delovala. Prav tako še ni znano kako bodo gosti v restavraciji izkazovali svojo upravičenost do brezplačnega obroka. Sklepamo lahko, da bodo svojo upravičenost izkazovali s potrdili izdanimi na upravnih enotah ali centrih za socialno delo.

Hrana je v življenju Novaka izredno pomembna. Ne le, da rad dobro jé, tudi kuha rad in do hrane goji prav posebno ljubezen. Za razliko od večine, hrano dojema kot gorivo za telo in prav njej pripisuje večji del zaslug za dosežene uspehe. To je pospremil z besedami: »Hrana je moja strast in hrana me je najbolj spremenila.« Novakova starša sta bila lastnika gostinskega lokala, ko je bil on še otrok.

Čeprav je Novak Đoković trenutno odsoten s teniških igrišč zaradi poškodbe komolca pa teniški as ne sedi križem rok. V poslovnem načrtu za leto 2018 ima odprtje verige restavracij z zdravo prehrano in sicer v Kragujevcu, Novem Sadu, Nišu in drugih večjih Srbskih mestih. Prav tako namerava Nole odpreti več restavracij v evropskih državah. Koliko bo znašala investicija ni znano, a kot se spodobi za odprtje verige prestižnih restavracij sklepamo, da bodo to milijonski vložki. Hrana, oprema in cene v Đokovićevih restavracijah so povsod enake. Oblikovanje notranjega izgleda restavracij je zaupal podjetju Colomb & Bo iz Beograda, ki pa je vnesla veliko elementov povezanih s tenisom. Na plazma ekranih se konstantno predvajajo Novakove tekme in najboljše igralne poteze ter kombinacije udarcev s katerimi je porazil tekmece. Novak Đoković trenutno počiva zaradi omenjene poškodbe komolca in se namerava vrniti na teniško igrišče prihodnje četo, ko bo zaigral na odprtem prvenstvu Avstralije. Teniškemu virtuozu se zaradi tega po skoraj desetih letih obeta izpad iz elitne deseterice na lestvico ATP. Upamo, da bo Novak hitro okreval in začel ponovno osvajati lovorike.

Novak Đoković je pokazal, da se z malo voljo lahko doseže vse. Pomagamo lahko tistim, ki nimajo in si za svoje siromaštvo niso sami krivi. Tudi državni organi bi lahko razmislili o tem, da odprejo restavracije namenjene brezdomcem in ljudem, ki si ne morejo privoščiti toplega obroka. Že res, da obstajajo razne humanitarne ustanove, ki strežejo tople obroke tistim, ki si jo ne morejo privoščiti. Restavracije so nekaj popolnoma drugega in veliko več ljudi bi se odločalo za obisk, saj se nebi počutili izločene ali pa ožigosane z nalepko »siromak«. Osebno poznam nekaj ljudi, ki se sramujejo svojega statusa in kljub temu, da si ne morejo privoščiti osnovnih stvari, ne prosijo za pomoč. Sram jih je prositi, čeprav za svoj položaj niso krivi sami. Trdno verjamem, da lahko združimo moči in skupaj dosežemo, da se odpre podobna restavracija, kot jo odpira Novak Đoković.