Gradbeno dovoljenje

802
gradbeno dovoljenje

Gradbena dovoljenja se morajo dobiti preden vi začnete na enem mestu nekaj graditi. Postopek je lahko zapleten ali pa tudi ne, odvisno od tega če imate vse urejeno, kar za to rabite. Kakorkoli že se za samo dovoljenje čaka nekje 2 meseca, kar je res lahko dolga doba. Je pa to novi zakon, saj ste prej čakali samo 1 mesec. Kakorkoli že pa je največje vprašanje vedno kako pridobiti gradbeno dovoljenje in kakšen je sploh sam postopek?

Ko boste vlagali papirje za gradbeno dovoljenje, morajo le ti biti pravilno izpolnjeni in napisani. V nasprotnem primeru se vam sama pridobitev dovoljenja lahko zakomplicira in tudi podaljša. Tako ga ne boste dobili v dveh mesecih, ampak lahko traja nekaj mesecev več. Ker je pa to vse novi zakon je pa tako tudi s tem, da vam pri nekaterih soglasjih morajo pomagati državni uradniki. Le ti bodo mogoče nekatera soglasja morali dobiti čisto sami, brez vas. Prav tako boste pa lahko nekatera soglasja dobili hitreje, kot ste jih pa prej. Vse to je novi zakon, ampak seveda le tega morate tudi vedno spremljati saj se lahko kaj spremeni. Je pa gradbeno dovoljenje potrebno pridobiti prej kot začnete sploh kaj graditi.

Preden pa sploh začnete s pridobivanjem gradbenega dovoljenja, pa se na parceli, ki ste jo kupili, pozanimajte kaj sploh lahko tam gradite in kaj ne. Da vam to potem ne prekriža načrtov, ker še vedno lahko potem kupite novo parcelo. Gradbeno dovoljenje nima zdaj točno določene cene, to je odvisno od večih dejavnikov. Prav tako, če ne bo kaj v redu bo še celotni postopek stal več. Kakorkoli že pa je kaznivo graditi brez tega dovoljenja. Kazni so zelo visoke in se vam ne splača. Boljše je vse urediti in šele potem graditi in se tako izognete plačevanju razno raznih kazni.