Krožne žage in drugo ročno orodje – kaj moramo nujno imeti doma?

925
krožne žage

Pravi mojster ima doma vedno nekje pri roki osnovno orodje, v primeru da je potrebno kaj postoriti v hiši ali okoli hiše. Pa naj gre za hitro popravilo, montažo, sanacijo ali obnovo – za manjša popravila so dovolj osnovni temeljni pripomočki, ki močno olajšajo delo, seveda pa se lahko opremo v domači delavnici redno posodablja in dokupuje. Med nepogrešljiva orodja vsekakor sodijo udarni vrtalnik, vrtalno kladivo in akumulatorski vijačnik, vsestransko uporabna pa je tudi krožna žaga, s katero bo vsako delo otročje lahko in postali boste pravi mojster v vzdrževanju lastnega doma. Če svoje še nimate, najdete raznovrstne in kakovostne krožne žage v Interdiskontu, da bo vaša oprema v domači delavnici popolna.

krožne žage krog

Kaj je krožna žaga in kakšne vrste poznamo?

Krožna žaga je osnovno orodje vsake domače delavnice in se primarno uporablja za rezanje naravnost. Njen rez je čist in točen, uporabna pa je za rezanje različnih materialov – lesa, kovine, pločevine in umetnih materialov. Krožne žage se delijo v hoby in profesionalen program – hoby program je primeren za vse domače mojstre, te žage so manj močne in primerne predvsem za osnovno dejavnost žaganja. Za profesionalno rabo so na trgu veliko močnejše žage, vse do 2000 W in več, imajo pa tudi mnogo dodatnih funkcij.

Krožna žaga je na voljo v električni ali baterijski različici, odvisno od želja in potreb posameznika. Najpogostejša vrsta žage v vsaki domači delavnici je ročna krožna žaga, saj je vsestransko uporabna za preprostejša opravila, ki se tičejo obdelave različnih vrst materialov. Omogoča natančno rezanje brez napak in je primerna za izdelavo polic, omaric, izvedbo opažev in za mnoga druga opravila. Poleg tega obstajajo še drugi tipi krožnih žag, to so enoročne s posebnim držalom, ki je usmerjeno proti uporabniku, in potopne krožne žage, ki so primerne za raznovrstna specializirana opravila.

Za kaj se uporablja krožna žaga?

Krožna žaga za razrez kovin je eden osnovnih pripomočkov v avtomehaničnih delavnicah in v podjetjih, ki se ukvarjajo s kovaštvom, sicer pa je krožna žaga primerna za vse, ki se doma ukvarjajo z žaganjem, rezanjem in drugim oblikovanjem različnih vrst materialov, saj omogoča hitro, učinkovito in natančno opravljeno delo. Z njo je mogoče pripraviti les za kurjenje oz. drva, primerne so za rezanje jeklenih, aluminijastih ali drugih plošč itd.

Mogoča je njena uporaba tako v domači delavnici kot na terenu, zato jo lahko brez težav prenašate kamorkoli, jo posodite znancem, prijateljem ipd. Je najboljša rešitev povsod, kjer so zahtevani natančni rezi brez napak, ki bi se lahko pojavile pri rezanju z navadno ročno žago. Krožne žage v podjetju Interdiskont so izjemno zmogljive, saj prežagajo najrazličnejše trde materiale ter tako omogočijo njihovo nadaljnjo obdelavo. Največkrat se uporabljajo za rezanje lesa, ivernih in vezanih plošč, lesenih moralov, talnih oblog iz trdih lesov in lesenih podložnih plošč, z njimi pa je ob uporabi posebnih listov za žage omogočeno tudi rezanje nekaterih drugih materialov.

krožne žage železo

Kako izbrati najprimernejšo krožno žago?

Izbor krožne žage zahteva posebno pozornost na več dejavnikov, seveda pa je izbira v največji meri odvisna od tega, za kakšna dela in kako pogosto boste žago uporabljali. Od funkcij žage in zmožnosti uporabe je odvisna tudi njena cena, zato bodite pri izbiri pozorni na velikost žage oz. njenih listov, saj je od tega odvisna možnost rezanja debelejših materialov. Pomemben podatek je moč žage, saj šibkejša žaga ne omogoča zahtevnejših opravil, zato je pred nakupom dobro vedeti, kakšnih projektov se boste lotili s krožno žago. Nezanemarljiva podatka sta tudi možnost izbire naklona reza in nastavitev globine reza, saj boste tako lažje in natančneje obdelali izbran material oz. obdelovanec. Pozorni bodite tudi na zaščito oz. varnostne funkcije žage, saj je lahko žaga ob nepravilni oz. neustrezni uporabi precej nevarno orodje, zato je pri rokovanju z njo nujno upoštevati vsa varnostna navodila. Vsaka žaga mora tako imeti varnostno stikalo in zaščito rezila. Ob tem imajo številne krožne žage še mnoge dodatne funkcije, od vsakega uporabnika in njegovih potreb pa je odvisno, čemu bo dal prednost pri izboru žage.

Kaj še potrebujete za domačo delavnico?

Poleg orodja za žaganje je v domači delavnici nepogrešljivo tudi orodje za vrtanje – v tem primeru vam bo prav prišel udarni vrtalnik, ki je primeren za vrtanje v les in kovino, pa tudi za v zidne gradbene materiale. Izbrati morate le primeren sveder, različne stopnje moči pa omogočajo tudi privijanje večjih vijakov, če se soočate z zahtevnejšimi obnovitvenimi deli. Vrtalno kladivo je primerno za vrtanje v betonske stene, če izberete takega s stikalom za blokado vrtenja, pa ga lahko uporabite tudi za klesanje. Prav vam bo prišel še akumulatorski vijačnik, in sicer za odvijanje in privijanje vijakov na pohištvu ali za montažo najrazličnejših naprav v gospodinjstvu. Z različnimi vrstami ročnega orodja v vaši delavnici boste tako zmeraj pripravljeni na vse izzive, ki vam jih lahko prinese obnova doma ali popravilo najrazličnejših predmetov in stvari.