Domača izdelava spletnih strani je poceni – pa je to dobra ideja?

889

Ljudje se danes po informacije o praktično vsem obračamo na svetovni splet. Nakupi pri tem niso izjema. Zato je tudi za podjetja pomembno, da skrbijo za svojo spletno prisotnost. Najbolj zanesljiva oblika prisotnosti na spletu je spletna stran. V želji po varčevanju se marsikdo danes odloči, da si bo spletno stran izdelal kar sam. To spodbujajo tudi ponudniki orodij z enostavnim uporabniškim vmesnikom, ki omogočajo poceni in preprosto vzpostavitev enostavne spletne strani. Pa je to res dovolj? V studiu G-Soft, kjer je izdelava spletnih strani naš kruh, vam spletno stran povzdignemo na čisto drug nivo. Kliknite na https://www.g-soft.si/ in preberite, zakaj je bolje nekatere stvari (izdelava spletnih strani je zagotovo med njim) zaupati v izkušene roke strokovnjakov.

Funkcionalnost spletne strani

Spletna orodja, zaradi katerih je danes sama izdelava spletnih strani dostopna praktično vsakomur, obljubljajo marsikaj; uporabniški vmesnik, ki ga lahko obvlada tudi vaša babica, vnaprej pripravljene teme, med katerimi samo z nekaj kliki izberete svojo najljubšo, drag in drop sistem, pri katerem dobesedno samo primete element in ga premaknete na želeno mesto … Rezultat vsega tega pa je precej osnovna spletna stran, ki ne služi ravno dobro svojemu namenu. Spletna stran mora biti zasnovana tako, da je uporabniku prijazna, da vsebuje enostavno dostopne informacije, ki bodo pritegnile obiskovalca, biti mora optimizirana, da se v brskalnikih pojavlja čim višje … Vse to pa je mogoče doseči samo z obilico znanja, časa in izkušenj, ki jih nekdo, ki se je prejšnji teden odločil, da si bo postavil svojo spletno stran, žal ne more imeti.

Vložen čas

Mnogi, ki so na področju izdelave spletnih strani zares strokovnjaki, so v to vložili več let svojega časa. Ni dovolj zgolj video ali dva na YouTubu, da boste znali postaviti spletno stran (še manj pa spletno trgovino), ki bo resnično služila svojemu namenu in vam pomagala povišati dobiček. In še več, pravi strokovnjaki na področju izdelave spletne strani se nikoli ne nehajo izobraževati. Splet je namreč živ, pravila se nenehno spreminjajo in izdelava spletnih strani mora temu slediti, sicer nima nobenega smisla, da sploh imate svojo spletno stran. Profesionalna spletna stran je izdelana na podlagi bogatih izkušenj izdelovalcev in najnovejših informacij na tem področju, ki včasih tudi niso vsem dostopne.

Optimizacija

V prvi točki smo omenili tudi optimizacijo spletne strani. Optimizacija in izdelava spletnih strani sta sicer procesa vsak zase, pa vendar sta neločljivo povezana. Če spletna stran ni optimizirana, tudi izdelava ni imela prav nobenega smisla. Z optimizacijo poskrbite, da se vaša spletna stran med iskanimi zadetki v spletnem iskalniku (najpogosteje na Googlu) med zadetki pojavi čim višje. Tudi optimizacija sama po sebi je zapleten in dolgotrajen proces, ki se ga ni mogoče priučiti kar tako.

Cena

Za mnoge je cena pomemben faktor, ko se odločajo, ali bodo spletno stran izdelali sami ali bodo to prepustili strokovnjakom. Kar je seveda razumljivo, saj še posebej majhna podjetja in samostojni podjetniki denarja nimajo v izobilju. Izdelava spletnih strani ni poceni in glede na to, koliko znanja in časa je v to vloženega, tudi ne bi smela biti. In ravno ti dve vprašanji si morate kot podjetnik, ki razmišlja, da bi si spletno stran izdelal kar sam, zastaviti: Ali sem pripravljen/a vložiti ogromno časa v pridobivanje znanja za izdelavo spletne strani, potem pa še v samo izdelavo? Ali denar, ki ga bom v tem primeru prihranil/a, morda izgubljam na katerem drugem področju, za katerega mi zaradi izdelave spletne strani zmanjkuje časa? Če ste na prvo vprašanje odgovorili z ne, na drugo pa z da, potem je zagotovo dobro, da je izdelava spletne strani tisto področje, za katerega je boljše, da ga prepustite strokovnjakom.