Lesena okna in zakaj jih izbrati?

806
Lesena okna

Naravi materiali so za izgradnjo nove hiše ali pa obnovo starejših objektov že spet vse bolj priljubljeni. En glavnih materialov, ki se uporabljajo pri gradnji stanovanjskih objektov je les. In lesena okna so zelo priljubljena izbira za vse, ki želijo v svojem domu pričarati občutek topline in domačnosti. Iz lesa so gradili celotne ali pa samo dele objektov skozi celo zgodovino. In čeprav so vmes prihajali materiali, ki so nadomeščali les, je les vseeno obstal in ohranil veljavo pri ljudeh. V nadaljevanju si preberite, zakaj se odločiti za okna iz lesa in kakšne so njihove prednosti v primerjavi z okni iz drugih materialov.

Les je naraven material

Les je poleg kamna material, ki ga ljudje za gradnjo uporabljajo skozi zgodovino. In z razliko od kamna, je les naraven material, ki naredi v domovanju popolnoma drugačen občutek, kot če se uporablja drug material. Okna imajo v domu posebno mesto, saj so poleg stene edina pregrada med notranjimi prostori in zunanjostjo. Les v prostoru takoj ustvari toplino. Ker je naraven material, človek takoj občuti povezavo in lesena okna poskrbijo, da je v prostoru občutek domačnosti. Poleg tega, da je les naraven material, je tudi živ material, ki diha. To pomeni, da v notranjost spušča zrak in uravnava vlažnost v prostoru. Les prav tako ni kritičen, ko je treba okna zamenjati. Ko jih odstranite, jih brez problema reciklirate, saj lesena okna niso škodljiva za okolje.

Toplotna in zvočna izolacija

Ena izmed pozitivnih lastnosti lesa je ta, da je dober toplotni in zvočni izolator. To pomeni, da v prostoru zadržuje toploto. S tem posledično prihranite pri ogrevanju, saj zrak ne bo uhajal skozi okna in se bo v notranjosti obdržala temperatura. Enako velja za zvok. Lesena okna poskrbijo, da zunanji zvok ne bo motil prebivalcev v hiši, prav tako pa se pogovor v notranjosti ne bo slišal ven. Izolacija je en glavnih razlogov, ki pogojujejo ali se ljudje odločijo za to ali drugo okno. Čeprav nekatera ostala okna lahko posnemajo videz lesa, je prav izolacijska sposobnost tista, ki jih loči od oken iz pravega lesa.

Les ima dolgo življenjsko dobo

Verjetno ste že opazili zelo stare hiše z lesenimi okni. To je dokaz, da so lesena okna izjemno vzdržljiva. Njihova življenjska doba je lahko tudi trideset let in več. Pogoj za to je, da okna redno vzdržujete in negujete. Cena negovanja lesenih oken ni visoka in tudi samo vzdrževanje ni zahtevno. Edino kar je pri tem pomembno je, da se vzdrževanje izvaja redno in se okna ob morebitnih poškodbah čimprej oskrbi, da nastala škoda ni prevelika. Ker se za izdelavo lesenih oken uporablja le kvaliteten les, so okna že na začetku primerno obdelana, da je vaša naloga v nadaljevanju čimbolj preprosta.

Videz lesa

Poleg dobre izolacije, je videz lesa prav tako razlog, da se veliko ljudi odloča za nakup lesenih oken. Les takoj v prostoru ustvari občutek domačnosti in v ljudeh povzroči občutke narave in udobja. Ker mora biti dom prostor, kamor se pridete sprostiti po dolgem in napornem dnevu, je les material, ki pri tem pomaga. Predvsem so lesena okna primerna za domovanja, kjer je celotna notranja oprema v stilu naravnih materialov ali pa v domovih, kjer je poudarek na klasiki. Izbirate lahko med različnimi odtenki lesa, glede na to, kateri bi najbolj pasal k notranji opremi prostora.

Profili lesenih oken

Leseno okno sestavljata okvir in krilo okna s steklom. Tu nastanejo spremembe, ki pomenijo boljšo ali slabšo izolacijo. Nimajo namreč vsa okna enakih tesnil, lesa in debeline stekel. Vse to vpliva na končno okno in njegove lastnosti. Nekatera lesena okna imajo na zunanji strani še dodatke iz aluminija, ki poskrbijo za dodatno zaščito pred zunanjimi vplivi. Sicer pa so moderna lesena okna že zelo kvalitetna in z njimi težko zgrešite.