Rolo vrata za vašo garažo

629
Rolo vrata

Tako kot je pomembna kakovost vhodnih vrat, je treba premisliti tudi, kakšna garažna vrata so najbolj primerna za vašo garažo. Obstajajo različna garažna vrata, ki se ločijo glede na velikost in uporabnost garaže. Odločate se lahko med različnimi vrstami, med bolj priljubljenimi pa definitivno sodijo garažna rolo vrata.

Garažna vrata

Za garaže lahko izbirate med različnimi vrstami vrat. Pri vseh vrstah vrat je pomembno, da so varna in enostavna za uporabo. Pozorni morate biti tudi na to, koliko prostora imate, da vrata ne bodo zavzemala preveč prostora. Če želite porabiti najmanj prostora mogoče, bodo rolo vrata idealna izbira. Taka vrata namreč delujejo tako, da se (kot že ime namiguje) navijejo po principu okenskih rolet. Zavit del je pritrjen na notranji zgornji strani, da lahko brez problema premikate avto in ostale stvari iz in v garažo. Sama rolo vrata se lahko po želji upravlja na več elektronskih načinov poleg ročnega, ki je vedno zraven, v primeru različnih elektronskih okvar.

Sestava rolo vrat

Glavnina rolo vrat je izdelana iz aluminija. Sem spadajo aluminijasta vodila, aluminijast pokrov in lamele. Aluminijeva zlitina, iz katere so komponente sestavljene morajo imeti veliko vsebovanost aluminija, da je bolj odporen proti koroziji. Nekateri proizvajalci namreč nudijo in trdijo, da so vse te komponente iz aluminija, v resnici pa je v aluminijevi zlitini le malo samega aluminija in posledično imajo taka rolo vrata zaradi zunanjih učinkov krajšo življenjsko dobo.

Vodila in lamele se po navadi pobarva v željeno barvo, ki jo želi stranka. Največkrat se izbrane lamele in vodila za rolo vrata pobarva že v tovarni izdelave, in sicer po RAL lestvici. RAL je standard barvnega kodiranja, ki je mednarodno skladen, da so izbrane barve res takšen odtenek, ki si ga stranka zaželi. Tak prvi nanos barve se nanese na samo komponento, da se barva zlije in sprime in je tako posledično dalj časa obstojna, se ne lušči in ne izgubi sijaja. Da bi se te lastnosti obdržale, se je treba izogibati drugim nanosom, ki niso profesionalno nanešeni ali pa celo lepljenje samolepilnih folij, ki posnemajo motiv npr. lesa. Taki nanosi imajo krajšo življenjsko dobo.

Ker so garažna rolo vrata edina meja med zunanjostjo in notranjostjo je pomembno, da so vrata dovolj izolirana za kar poskrbi polnilo v lamelah in tesnjenje. Spodnje guma mora dobro tesniti in se prilagoditi vsem vrstam tal. Prav tako pa se morajo vsa kolesca dobro prilegati, da je upravljanje z vrati enostavno in tudi tiho. Za samo polnilo se uporablja poliuretanska pena, ki mora biti brez CFC-ja, ki je ozonu škodujoč plin. Taka pena brez CFC-ja se tudi bolje upira različnim vremenskim vplivom.

Da je uporaba rolo vrat res varna poskrbijo različni senzorji. Foto celice so vgrajene v zidu, na spodnji tesnilni gumi pa so vgrajeni še opto senzorji, katerih glavna naloga je, da res zaznajo oviro v katerem koli delu. Za dodatno varnost samega motorja, pa tudi ostale elektronike in oseb pa poskrbijo še nosilne roke, ki počijo, če je preobremenitev prevelika, s tem pa zaščitijo osebe in predmete pred morebitnimi poškodbami.

Dejstvo, da mora motor in ostala elektronika brezhibno delovati je samoumevno. Motorju pri delovanju pomagajo varnostni senzorji, sploh pri dviganju vrat, ko je moč motorja največja in glede na velikost vrat mora biti ustrezne dimenzije. Sama elektronika pa ima integrirano tudi zaščito pred strelami in prenapetostjo. Glede na željo, se lahko rolo vrata odpirajo s stikalom ali z daljincem, pri obeh pa se lahko odpre tudi ročno, če pride do kakršnihkoli težav.

Bodite pozorni pri nakupu rolo vrat

Pri nakupu bodite pozorni, da vas nizke cene ne zavedejo in tako dobite rolo vrata, ki bodo vedno na popravilu. Pomembno se je tudi pozanimati, kaj cena vsebuje, da na koncu same storitve ne preplačate. V podjetju Vrata Zorman se poleg svetovanja, prodaje in montaže vsaki stranki individualno posvetijo, da res odidete zadovoljni in brezhibnimi rolo vrati.