Stružnice; najboljši pomočnik vsakega mizarja

810
stružnice

Ste morda domači mojster, ki uživa pri delu z lesom ali pa imate celo lastno mizarsko ali lesnopredelovalno podjetje? Potem veste, kako pomemben delovni pripomoček so stružnice. To nepogrešljivo orodje namreč omogoča, da z vrtenjem obdelovanca (les ali kovina) in s pomočjo ostrega namenskega orodja izdela različne cilindrične oblike. Brez pomoči stružnice vaša miza nebi imela nog, prav tako pa v našem gospodinjstvu nebi bilo različnih stojal, skled, lesenih kozarcev in najrazličnejših okrasnih predmetov.

Za velike in male mojstre

Ti delovni stroji so namenjeni tako domačim mizarjem, ki jim je obdelovanje lesa in izdelovanje izdelkov iz njega predstavlja veselje in dodaten zaslužek. Velike profesionalne stružnice pa boste zagotovo našli v velikih lesnopredelovalnih obratih in podjetjih, kjer obdelujejo kovino. Tako poznamo manjše namizne stružnice in klasične samostoječe stružnice, ki zadostijo potrebam manjših domačih obrtnikov. V velikih podjetjih pa lahko srečamo zahtevnejše pol-avtomatske pa tudi CNC stružnico.

Katero stružnico izbrati

Odločitev, katero stružnico boste izbrali, naj bo odvisna predvsem od zahtevnosti vašega dela in seveda od želje, kako sofisticiran izdelek želite izdelati. Pri podjetju Lestroj boste našli primerno stružnico, ne glede na obseg dela v vaši delavnici. Izbirate lahko med vodilnimi znamkami kot so:

  • JET Tools, ki so najboljša možna izbira vseh domačih mojstrov, ki jim stružnica služi za hobi uporabo. Njihove stružnice so zasnovane tako, da omogočajo pregleden nadzor dela in enostavno uporabo. Izdelane so iz litega železa, njihova široka plošča pa zagotavlja stabilno in varno delo, poleg tega pa blaži vibracije, zaradi česar je struženje bolj učinkovito. Glavna prednost JET stružnic je možnost nadgradnje s stojalom, podaljškom mize in podaljškom stojala. Če želite biti najboljši mali mojster daleč naokoli, potem je odločitev za to stružnico definitivno najboljša.
  • Minimax stružnica je nepogrešljiva pri natančnih in resnejših strugarskih delih. Za Minimaxovo stružnico se odloči vsak, ki se želi pri svojem delu zanesti le na vrhunski delovni pripomoček z veliko opreme, ki znatno olajšala samo delo v vaši delavnici. V Lestrojevi ponudbi boste našli klasično stružnico, ki ji lahko dodate tudi kopirno napravo SCM Minimax T124. Stružnica je primerna za oblikovanje srednjih pa tudi velikih obdelovancev, saj doseže maksimalno dolžino struženja kar 1150 mm in maksimalni premer struženja 420 mm.
  • CNC stružnica Centauro pa je prva izbira večjih proizvodnih obratov. S pomočjo CNC stružnice je v delavnici mogoče izdelati izdelke iz najbolj zapletene domišljije. Prednost CNC stružnic je namreč možnost CAD programiranja. Človeške roke delajo čudeže, delovni stroj pa lahko ta čudež ponovi tolikokrat kot želite. S pomočjo CAD programa narišete željeni profil obdelovanca, sprogramirate rezkar za izdelavo utorov, nastavite dekorativno graviranje in izdelek vaših sanj je že pred vami. Sam stroj je izdelan iz vrhunskih materialov, zaradi svoje robustnosti pa je primeren za delo pod najtežjimi pogoji.

stružnice 1

Brez skrbi glede dodatne opreme

Vsako stružnico lahko seveda nadgradite še z dodatno opremo, ki vam omogoča različno obdelavo lesnega obdelovanca in tako nadgradi vaš končni izdelek. Izbirate lahko med širokim naborom orodja, različnih rezil, glav in nastavkov.

Naj vaši izdelki odražajo vašo predanost delu. Zato izberite najboljšo stružnico, ki bo izpolnila vaša pričakovanja in zadostila potrebam vašega dela. Nadgradnja bo vas in vaše izdelke še toliko bolj izpopolnila – končni produkt bo vrhunsko izgledal, vi pa boste lahko na svoje delo upravičeno ponosni.