Najboljše peči na drva za vsak dom

569
Najboljše peči na drva

Grelne enote oziroma peči so v jesensko zimskem času pomemben element za preživljanje hladnih dni v hišah ali stanovanjih. Pomembno je, da so kakovostne, akumulacijsko sposobne in seveda, dnajboljše pa lepo estetsko zapolnijo naš dom. Če ste pred nakupom nove peči, imate zagotovo veliko vprašanj, kot so: katere so najboljše peči na drva, lastnosti peči in novosti pri sami vgradnji peči.

Kurilna sezona traja od pozne jeseni, vse tja do pozne pomladi, zato je dobro imeti ogrevalno enoto, ki bo zagotovila varno ogrevanje in enostavno uporabo. Velika večina gospodinjstev se odloči za ogrevanje na leseno biomaso, torej peči na drva, saj zagotavljajo izjemno toploto, kot je pri kurjavi na olje ne dobimo.

Katere so najboljše peči na drva?

Poznamo te vrste peči:

 • lončene peči;
 • krušne peči;
 • toplozračne peči ter
 • klasični štedilniki.

Med najboljše peči na drva uvrščamo zagotovo lončene peči, ki imajo dobro akumulacijsko sposobnost, dolgo življenjsko dobo ter ob enem še estetsko zapolnijo prostor. Kadar se ogrejejo, začnejo prijetno oddajati toploto, ki drži še dolgo po tem, ko v peči polena že pogorijo. Tako naši notranji prostori ostanejo topli tudi do jutra.

Prednosti in lastnosti najboljše peči na drva

 • izdelava iz ročno izdelanih masivnih materialov (lončenih pečnic, šamotnih zidakov ali opečnih zidakov);
 • vsebuje debele stene in zagotavlja akumuliranje toplote tudi do 12 ur;
 • drva v lončeni peči izgorevajo počasi (porabi jih relativno malo – od 4 do 5 m3 na kurilno sezono);
 • za svoje delovanje uporablja les (material, ki ga ne bo zmanjkalo);
 • neodvisnost od količinsko omejenih fosilnih goriv (nafta, olje, zemeljski plin) in visokih cen, ki jih narekujejo družbe;
 • pepel od pogorelih polen lahko uporabimo za gnojenje svojega vrta.

Kadar si damo izgraditi takšno peč, moramo imeti zagotovljene naslednje pogoje:

 • dovod svežega zgorevalnega zraka;
 • odvod dimnih plinov- dimnik s premerom fi 160 – fi 180 mm;
 • dobra nosilnost tal.

Najboljše peči na drva, kot izjemna ogrevalna enota

Zraven tega, da je zelo zaželena v veliko gospodinjstvih, najboljše peči na drva ne potrebujejo nobenih zunanjih pogojev, da normalno delujejo. Vse kar potrebujejo, so lepo postavljena drva v prostoru za gorišče- od majhnih do velikih; dovod kisika, da polena v njej lahko zagorijo in kasneje nalaganje novih polen.

Kadar vsa polena zgorijo in se peč ohladi, jo lahko očistimo pepela, ki ga uporabimo kot gnojilo za vrt ali ga posipamo po tleh, proti zmrzali. Ko je peč očiščena, je pripravljena na novo gorišče in oddajanje toplote.

Seveda je tukaj za najboljše peči na drva še pomemben element, na katerega ne smemo pozabiti – to je prostor, kjer boste hranili in nalagali nova drva. Držati se je potrebno tudi standardov za to peč, ki govorijo, da takšna peč potrebuje ustrezen dimnik, ki mora biti premera od fi 160 do fi 180 mm, ter višine 4,5 m (od preklopa pa vse tja do vrha). Višina dimnika se kasneje prilagodi ob vgradnji same peči.

Pri izgradnji nove lončene ali podobe peči torej prihranimo zelo veliko. Od količine pokurjene lesene biomase do cene in pa seveda pridobimo več toplote, estetski element v izbrani sobi in na koncu prav tako pepel, ki ga lahko uporabimo za svoj vrt ali okoli hiše, da preprečimo, ali omilimo zamrznjene hodne površine.

Izbira peči je dandanes veliko večja kot včasih, tako da lahko izbirate barvo materiala ter oblike pečnic in zidakov, ki se bodo skladali s prostorom in vašim stilom. Možnost izbire je tudi velikost peči – lahko imate velike, srednje ali majhne lončene peči. Odvisno koliko prostora ponuja soba, v kateri jo boste postavili.

Najboljše peči na drva so torej tiste, ki zdržijo dolga leta kurjave, z njimi nimate veliko obratovalnih stroškov in ste seveda zaradi izbire lesene biomase zagotovo vedno priskrbljeni.