Valentinovo – najbolj aktualna darila

2196
valentinovo

Verjetno ni nikogar izmed nas, ki ne bi vedel za valentinovo – praznik zaljubljencev. Praznujemo ga vsako leto 14. februarja, in podobno kot tudi mnogo drugih, je tudi ta praznik k nam prodrl iz zahoda. Gre za dan, ko si ljudje svojo naklonjenost, pozornost in nenazadnje tudi ljubezen izkazujejo z izmenjavo različnih daril in manjših pozornosti.

Valentinovo ni vedno veljalo za praznik zaljubljencev

Vendar pa valentinovo od samega začetka ni veljalo za praznik ljubezni, ampak se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. In kdo je sploh bil Sveti Valentin? O njem je znanega zelo malo, vemo pa, da je bil duhovnik, ki ga je zaradi svoje krščanske vere doletela mučeniška smrt v Rimu. 

Današnji pomen je valentinovo dobilo šele v srednjem veku, ko je angleški kralj Henrik VII leta 1537 njegov god, 14. februar, uradno razglasil za praznik svetega Valentina. 14. februar so označevali kot dan, ko se ženijo ptički in že takrat so si ljubimci izmenjavali pisemca in se imenovali za valentine. Čaščenje sv. Valentina se je v takšni obliki naglo razširilo po vseh delih Evrope in ga poznamo še danes. 

Kako se valentinovo praznuje po svetu?

Praznovanje valentinovega v takšni obliki kot ga poznamo danes, naj bi bilo doma v Ameriki, saj so Američani znani po tem, da vsak praznik spremenijo tudi v nakupovalno mrzlico. Zato ni nič nenavadnega, da se po nekaterih podatkih valentinovo z izkazovanjem pozornosti prek daril uvršča celo na drugo mesto; zaostaja le še za božičem.

Še do nedavnega je veljalo, da so za valentinovo pretežno kupovali moški, ki so v pestri ponudbi iskali darila za žensko. Sedaj pa je situacija nekoliko drugačna. Tudi ženske vse pogosteje iščejo najboljše ideje za darila, ki jih želijo izročiti svojim izbrancem. 

  • In kakšna darila si ljudje po svetu najpogosteje izmenjujejo?

Ne glede na to, ali gre za darila za žensko ali darila za moškega, so v svetu v tem času najbolj prodajane razne sladkarije in čokoladice, še posebej tiste v obliki srčkov. Temu sledijo različne voščilnice, rože in romantična večerja. Povpraševanje po rdečih vrtnicah je za valentinovo izjemno veliko, in ne boste verjeli, da se jih po vsem svetu na ta dan podari celo nekaj sto milijonov.

Ljudje po svetu se za valentinovo vse bolj odločajo tudi za nakup bolj praktičnih daril. Najbolj pogosta darila za valentinovo so še različni darilni boni, nakit, oblačila in obutev, parfum, vstopnice za razne dogodke, romantično potovanje ali pa kozmetika.

Kako je s praznovanjem in obdarovanjem za valentinovo pri nas?

Valentinovo je v Slovenijo kot praznik zaljubljencev prodrl v začetku devetdesetih let. Moški na ta dan iščejo najprimernejša darila zanjo, medtem ko ženske iščejo najprimernejša darila zanj. Za izkazovanje pozornosti pa mnogim veliko pomeni že samo izrečena lepa misel, ali pa doma in z ljubeznijo izdelana unikatna darila.

  • In kakšna so najpogostejša valentinova darila Slovencev?

Za valentinovo se v Sloveniji v prvi vrsti kupujejo manjše pozornosti, ki imajo predvsem večjo osebno noto. Ne glede na to, ali gre za darilo za fanta ali punco, se poleg voščilnic najpogosteje kupujejo še različne plišaste igrače in slaščice, med katerimi prevladuje čokolada in pralineji. Tudi pri nas so, podobno kot v svetu, izmed cvetja najbolj priljubljene vrtnice in orhideje, zelo pogosto pa so na seznamu daril tudi kozmetični izdelki, predvsem različne dišave.

Kadar je govora o obdarovanju na dan zaljubljencev, pa se mnogi vse pogosteje odločajo tudi za posebna doživetja. Namesto, da denar zapravijo za darila na katerih se nabira prah ali pa pristanejo v omari, si raje privoščijo razvajanje v dvoje, romantično večerjo ali pa nepozabno adrenalinsko izkušnjo. 

Ne glede na to, za kakšno darilo se odločimo, pa je bolj pomembno to, da je najbolj dragoceno darilo, ki ga najdražji osebi lahko podarimo, prav čas, ki ga preživita skupaj.

Trend spletnega nakupovanja za valentinovo je vse večji

Medtem ko se za božična darila in druge posebne priložnosti pripravljamo dalj časa, pa za valentinovo velja, da se mnogi odločajo za nakupe daril v zadnjem trenutku. Zasledili smo podatek, da mnogi še dan pred valentinovim ne vedo natančno, kaj bodo kupili svoji izbranki ali izbrancu. Velikokrat se podari tudi multimedijska darila.

Če ste eden izmed tistih, ki se odloča za nakup darila v zadnjem hipu, potem vedite, da niste edini. V tem primeru vam ne preostane drugega, kot da se na zadnji dan odpravite v trgovino in upate na čim manjšo gnečo, ki bi vas spravila v slabo voljo.

Zaradi tega ni nič nenavadnega, da se je v zadnjih letih bistveno povečal tudi trend spletnega nakupovanja. V današnjem hitrem načinu življenja, ko se ljudje neprestano borijo s pomanjkanjem časa, je spletno nakupovanje postalo izjemno praktično, ne samo za nakupe preko celega leta, ampak tudi za nakupe različnih daril ob posebnih priložnostih, kot je na primer valentinovo. Običajno so spletne trgovine v tem času še posebej založene z različnimi izdelki, zato lahko hitro najdemo izvirna darila za moške kot tudi darila za ženske.