Kako poteka proizvodnja letnih gum za nove modele vozil

630
letne pnevmatike

Še posebej kadar so letne gume poceni, smo običajno najprej v dvomih, ali so takšne gume tudi dovolj primerne in ustrezne za naše vozilo. Proizvodnja letnih pnevmatik združuje v sebi edinstveno kombinacijo fizike, kemije in inženiringa, kajti le na ta način lahko letne pnevmatike zagotavljajo visoko stopnjo udobja, zanesljivosti, zmogljivosti, učinkovitosti in varnosti. 

Logično je, da so letne pnevmatike, ki so namenjene osebnim vozilom, popolnoma drugačne od tistih za terenska vozila, prav tako pa se pnevmatike bistveno razlikujejo tudi za različne modele vozila. Mnoge letne pnevmatike so na ta način izdelane po meri zato, da ustrezajo vsem obremenitvam glede zmogljivosti, ki jih določi proizvajalec določenega modela vozila.

Sodobna tehnologija pnevmatik

Takšen način izdelave nudijo vsi proizvajalci letnih pnevmatik, zato ni strahu, da ne bi tudi najcenejše letne gume v Sloveniji ustrezale kriterijem po varni vožnji. Celoten proces izdelave pnevmatik je sestavljen iz različnih faz in vsaka pnevmatika je tudi natančno pregledana, naključni vzorci pa opravijo še dodatne varnostne preizkuse.

Vendar pa je strah popolnoma odveč, saj so v okviru varnostnih preizkusov letne pnevmatike večkrat pregledane in opravijo preizkuse na testnih kolesih ter na cesti. Na ta način se oceni njihova zmogljivost in stopnja obrabe. Menjava letne gume je odvisna od uporabe in vzdrževanja – običajno med 60.000 in 120.000 kilometri.

Natančno načrtovanje pnevmatik je izjemno pomembno

Nič ni nenavadnega, da se postopek izdelave letne pnevmatike začne z natančnim načrtovanjem, kajti le tako se lahko izdelajo kakovostne letne pnevmatike, ki bodo ustrezale obremenitvam in zmogljivosti, ki jih določi proizvajalec določenega modela vozila. S pomočjo računalnika se tako zahteve in potrebe vozila matematično pretvorijo v specifikacije, na podlagi katerih se najprej izdela prototipna pnevmatika.

Faza načrtovanja je izjemno pomembna in tudi dolgotrajna, saj je potrebno neprestano sodelovanje med proizvajalcem vozila in proizvajalcem letnih pnevmatik. Za zagotavljanje kakovosti je tako potrebno neprestano preverjanje in testiranje zmogljivosti in lastnosti pnevmatike tako s strani proizvajalca pnevmatik kot tudi proizvajalca vozil. Izdelava letne pnevmatike za točno določen model vozila tako lahko traja tudi več mesecev in šele nato se proizvajalec vozila običajno zaveže z naročilom.

Katerim zahtevam morajo zadostiti letne pnevmatike

Ob nakupu novega vozila imate že tovarniško nameščene letne pnevmatike, ki jih je izbral proizvajalec vozila, saj oblikovalci vozila menijo, da so te pnevmatike najbolj primerne za model vozila, ki so ga zasnovali. Vedeti morate, da so v tem primeru pnevmatike popolnoma prilagojene voznim lastnostim avtomobila, saj proizvajalec pnevmatike že od začetne faze proizvodnje sodeluje pri razvoju novega modela vozila.

Pri oblikovanju letnih pnevmatik imajo tudi proizvajalci določene zahteve, pri čemer nam oznake na pnevmatikah in EU nalepka povedo, za kakšne letne pnevmatike gre. Ne glede na to ali gre za letne gume Sava ali letne gume Continental, se proizvajalci odločijo kateremu delu se bodo bolj posvetili. Lahko je to na primer:

  • velikost letnih pnevmatik,
  • odpornost proti aquaplaningu in splošna zanesljivost na mokri podlagi,
  • kotalni upor,
  • hrup pnevmatik.

Poleg tega pa morajo proizvajalci pnevmatik upoštevati tudi določene pravne pogoje in zahteve, kot sta na primer indeks hitrosti in indeks nosilnosti za določene modele vozil. 

Kaj izbere proizvajalec vozil?

Nič ni nenavadnega, da imajo številni proizvajalci vozil tudi različne zahteve glede pnevmatik, ki vplivajo na najboljše vozne lastnosti vozila. Podatki o takšnih zahtevah so zapisane v vsaki homologaciji, ki jo morajo imeti vozila. Nekateri oblikovalci vozil se sicer odločijo za izbiro med že obstoječimi pnevmatikami, med tem ko imajo drug proizvajalci vozil svoje specifične zahteve, ki temeljijo na modelu vozila, ki ga želijo izdelati. 

Dejstvo je, da so letne pnevmatike kompromis med različnimi lastnostmi in parametri, saj ni mogoče vedno optimalno zadovoljiti vsem zahtevam, ne da bi pri tem vplivali na drug parameter. Nekateri oblikovalci vozil tako želijo na svojih vozilih letne pnevmatike, ki povečajo učinkovitost vozila v smislu boljšega zaviranja ali oprijema, drugim pa je morda pomembnejša manjša poraba goriva ali pa manjši kotalni upor.

Raznolike potrebe vozil zahtevajo različne karakteristike letnih pnevmatik

Medsebojno sodelovanje razvijalcev vozil in pnevmatik je tako nujno potrebno za kakovostno proizvodnjo pnevmatik, ki so oblikovane na takšen način, da zagotavljajo najboljše vozne lastnosti za določene modele vozil. Ker se vozila med seboj razlikujejo v svoji največji možni hitrosti, teži in tudi mnogih drugih karakteristikah, je za pričakovati, da bo proizvajalec vozil za določene modele zahteval tudi letne pnevmatike z različnimi karakteristikami.

Dejstvo je, da so letne pnevmatike, ki so tovarniško nameščene na vaše vozilo, zanj še posebej primerne, kar pa ni nujno, da so tudi najboljša izbira za vas. Letne gume, akcija katerih se nahaja tudi v pestri spletni ponudbi Petrola, vam bodo najbolje služile le v primeru, če bodo prilagojene vašemu slogu vožnje oziroma voznemu okolju. Pri tem ne pozabite, da so vam na Petrolu na voljo tudi letne gume na obroke, zato si resnično privoščite kakovostne letne pnevmatike, ki vam bodo dobro služile.